Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - šestnáctý

dscn6297.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - šestnáctý

16.den:  21.1.2015

Středa - 3.týden                      

Trasa:  Salvador de Bahia - Brazílie

Časové pásmo: – 3 hod.

Salvador de Bahia je třetím největším městem Brazílie po Säo Paulo a Rio de Janeiro. Má 3,5 milionu obyvatel a historické centrum města je v portugalské koloniální architektuře s historickými památkami ze 17. – 19. století. V roce 1985 bylo prohlášeno za světové kulturní dědictví Unesco. Salvador se nachází na malém poloostrově zhruba trojúhelníkového tvaru, který odděluje část města od otevřených vod Atlantského oceánu. Na toto místě poprvé Portugalci připluli už v roce 1500 a za 50 roků bylo toto město portugalskými osadníky založeno. Námořní přístav je velmi důležitý hlavně pro obchodování s cukrovarnickým zbožím, dříve byl přístav důležitý pro obchod s otroky. Salvador byl prvním hlavním městem Brazílie až do roku 1763. Rozvoj města má obrovský potenciál, protože v roce 1948 mělo 340 000 lidí a v roce 2010 už 3,5 milionu, většinou jde o černošské obyvatelstvo.

Má 25 km pláží a je zde největší karneval na světě, o kterém se tolik neví jako o karnevalu v Riu. Hlavním motivem tohoto karnevalu není samba, nýbrž se zaměřuje na regae a afroamerické tance.

Salvador má zcela tropický ráz. Nejsušší měsíc roku je leden, nejdeštivější naopak  období od dubna do července. Většina obyvatel žije v chudobě a ve slumech a zřejmě vláda nemá dostatek sil k tomu, aby zajistila vzdělání, opravy a práci pro obyvatelstvo.

Dnes jsme měli opět organizovaný výlet, kterého se zúčastnila většina lidí. Překvapením bylo, že velké množství budov ve starém přístavním městě, ale i v horní části Salvadoru je zcela vybydlená a zchátralá.  Zvláštností je, že movitější občané mají v domácnostech sloužící, kteří u nich bydlí a jí. Naše průvodkyně si trochu posteskla, že pokud ceny budou narůstat, tak jako v Evropě, budou si muset uklízet a vařit sami. I místní katedrála, byť nádherná, je neopravovaná a ve špatném technickém stavu, stejně jako chodníky a silnice.

Na závěr jsme byli v tržnici s rozličným zbožím a potom v brusírně drahých kamenů. Také jsme se dozvěděli, že Brazilie má bezmála už 200 milionů obyvatel a moderních telefonů v používání je ještě o 50 milionů víc. Je tedy vidět, že přímá úměra mezi chudobou a spojovací technikou neexistuje.

V divadle večer tentokrát bylo na programu amatérské vystoupení několika odvážlivců z řad účastníků plavby. Toto první kolo zahrnovalo vystoupení celkem 6 lidí, z toho 5 z nich soutěžilo ve zpěvu a jedna účastnice v baletovém tanci. Naším velkým a hezkým překvapením byl moderní zpěv našeho dobrého známého ze sportovních her – Chrise, který je z Rumunska. Další milé překvapení bylo vystoupení s písní Ave Maria, které předvedl 87 letý Francouz. Kromě Chrise a jednoho Itala byli všichni vystupující z Francie a mimo soutěž vystoupil profesionální hráč na kytaru. Ve čtyřčlenné porotě byli dva hlavní zpěváci lodi (Karin ze Slovenska), černý tanečník z řad animátorů a kytarista jedné z lodních skupin. Z šesti účinkujících se podle počtu bodů dostali 4 do finále, mezi nimi i Chris.

Byli jsme tak mile překvapeni příjemnou atmosférou této soutěže, že jsme vynechali paralelně probíhající koncert brazilské trojice.

dscn6128.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Brazílie

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 57
Celkem: 3060839
Měsíc: 47639
Den: 3534