Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - osmnáctý

dscn6429.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - osmnáctý

18.den:  23.1.2015

Pátek - 3.týden                      

Trasa:  Rio de Janeiro - Brazilie

Časové pásmo: – 3 hod.

Dnes ráno kolem půl deváté bude viditelný maják na Cabo Frio. Potom za nedlouho ostrov Maricas a 15 námořních mílích se dosáhne vjezdu do zátoky Guanabara , po levé straně bude čnít „cukrová homole“ nad známou pláží Copacabana a snad uvidíme na hoře Corcovado tyčící sochu Ježiše Krista.

Město v jihovýchodní Brazílii. V městské aglomeraci bydlí přes 12 milionů obyvatel a toto je třetí největší v Jižní Americe. Rio je jedno z nejmalebněji položených měst světa. Ze zálivu Guanabara se zvedají strmé kopce s nejznámější dominantou města, kterou je vrch Corcovado. Má 705 m nad mořem a na něm je 35 metrů vysoká socha Krista s rozepjatýma rukama, instalovaná v roce 1931. Velmi známá je i Cukrová homole – vrch, a pláž Copacabana, na které každoročně přivítá 2,5 mil. lidí Nový rok. Známý je i fotbalový stadion Maracaná pro 205 tisíc diváků. V roce 2013 zde bylo světové setkání mládeže, v roce 2014 světový šampionát ve fotbale a v roce 2016 zde budou letní olympijské hry. Rio je známé svým karnevalem, kdy každoročně na Popeleční středu po celý týden a celé noci na sambodromu skupiny s alegorickými vozy a krásnými kostýmy tančí sambu.

Rio je hlavní hospodářské centrum a hlavní přístav Brazílie, má dvě letiště, metro i most do Niteroi, 14,5 km dlouhý. Rio má několik universit, Akademii věd, muzea, divadla, vědecké instituce, botanickou a zoologickou zahradu. Město bylo založeno Portugalci v roce 1565. V letech 1808 – 21 rezidence portugalského královského domu. 1763 – 1960 hlavní město Brazílie.

Dnes od rána jsme seděli v 9. patře a sledovali to, co bylo plánované - tedy ostrovy na cestě do Ria a celý dlouhý příjezd do údajně nejkrásnějšího města na světe. Luďa před 4 roky zde několik dní byl  a byl natěšen jak Rio vypadá ze strany od oceánu. Seděli jsme tak abychom co nejlépe mohli sledovat situaci na pravoboku lodi. Už asi hodinu a půl před přistáním jsem zahlédl skalnatý výběžek a tušil jsem, že to může být „Cukrová homole“ jeden z výrazných přírodních útvarů v Riu. Nemýlil jsem se, postupně se tušení změnilo ve skutečnost. Loď snížila rychlost a nabrala  oklikou kurs směrem „Cukrová homole“ a po celou tu dobu v příšerném vedru jsme zírali, jak se to úžasné město objevuje. Nejprve jsme neviděli na hoře Corcovado stojícího 30 metrového Ježíše Krista s rozpjatýma rukama. Měli jsme v programu výlet na „Cukrovou homoli“ s projížďkou po městě, měli jsme štěstí protože viditelnost byla poměrně dost dobrá, jen už vrcholek Corcovada se utápěl v mracích. Na zpáteční cestě jsme se na chviličku zastavili na známé pláži Copacabana a udělali pár fotek. Na rozdíl od čistoty pláže v roce 2011 se změnila k lepšímu. Přibylo velké množství popelnic. Podél pláže jsme viděli pískové sochy, které ji proslavily. Pláž lemují chodníky vydlážděné do vzoru vln z černobílých malých dlažebních kostek. Podobné ozdobné motivy jsou k vidění na chodnících hlavně v Riu, ale i v jiných brazilských městech. Dnes tedy byl pro nás krásný den a Luďa  si obnovil ty nádherné pocity a zážitky, jen zde chybí ten karneval a ještě zítřejší den.

dscn6513.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Rio de Janeiro

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 29
Celkem: 3045224
Měsíc: 38851
Den: 2106