Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - jedenáctý

dscn5892.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - jedenáctý

11.den:  16.1.2015

Pátek  -   2.týden                      

Trasa:  na moři

Časové pásmo: – 3 hod.

Atlantický oceán je druhý největší oceán na světě -  na západní polokouli se rozprostírá mezi Evropou a Afrikou,  na jihovýchodě  je ohraničen Antarktidou, na jih Jižní Amerikou  a Grónskem na severozápad a na západě od Evropy Severní Amerikou. Celková rozloha s okrajovými moři  je 106 milionů kilometrů čtverečních, maximální hloubka je 8648 metrů, střední hloubka je 3597 metrů a objem Atlantiku je 329 milionů kilometrů krychlových, slanost je 33-37 promile. Středem oceánu probíhá od severu k jihu Středoatlanský hřbet, který dělí oceánské dno na západní a východní část. V Atlantiku je poměrně málo ostrovů a většinou sopečného původu.  Pasátové větry vyvolávají v tropické části Atlantiku teplé mořské proudy od východu na západ.  Severní rovníkový proud podmiňuje pravotočivé proudění v severní části oceánu (teplý Antilský a Golfský, studený Kanárský proud).

Jižní rovníkový proud podmiňuje levotočivé proudění v jižní části oceánu (teplý Brazilský, studený Falklandský a Bengulský proud). V severní části oceánu jsou významné oblasti rybolovu. Roste význam podmořských ložisek ropy a zemního plynu na šelfu.

Dnes máme program obdobný jako včera, koupání v bazénu a vířivce, soutěže, cvičení, lehké opatrné opalování max. 1 hodinu. Večer jdeme opět do divadla a chtěli bychom opět odeslat fotky a zážitky k nám do Evropy. Připojování k wifi se nám moc nedaří.

I tentokrát jsme absolvovali soutěž v trefení malé branky bez výrazného úspěchu, ale také bez nějaké ostudy. V tomto turnajovém klání už jsme velmi známí.

Dnes opět jsme byli na dobré večeři, tentokrát jsme kromě hlavního chodu si dali zákusek a moc dobrou zmrzlinu. Po večeři jsme chtěli chvíli poslechnout ve 3. patře vážnou hudbu a Jana si pohovořila s paní a pánem z Německa a téměř jsme se opozdili k návštěvě divadla, kde tentokrát hrál Pietro Mangiaracina. Vlastně to nebyl koncert, byla to úžasná šou mladého klarinetisty a hlavně klavíristy a perfektního zpěváka, celou šou, která trvala skoro hodinu jsme si nahráli na videokameru.

czech-world-expedition-luda-hartl-2015.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Kapverdské ostrovy

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Oleg a Jarka z Mohelnice - Ahoj kamarádi!

Zdravíme Vás z Evropy, pozorně se snažíme sledovat Vaše zápisky z cesty. Moc se nám to líbí! Tak si to užívejte a pište, ať máme co číst. Dnes v Mohelnici napadlo trochu sněhu, sice ne jak v Americe, ale stačí to. Přejem štastnou plavbu!
Oleg a Jája

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 39
Celkem: 3056939
Měsíc: 45149
Den: 2551