Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - devatenáctý

dscn6502.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - devatenáctý

19.den:  24.1.2015

Sobota - 3.týden                      

Trasa:  Rio de Janeiro - Brazilie

Časové pásmo: – 3 hod.

Dnes máme zájem ještě se podívat na jeden z divů světa, shlédnout 30 metrovou sochu na vlastní oči.

Podařilo se nám koupit organizovaný výlet z lodi, jak se později ukázalo, bylo to nejlepší řešení. V Brazílii jsou prázdniny a navíc sobota, takže byl velký nával a organizované skupiny jsou předem objednané na určitý čas a mají přednost. Doprava na horu Corcovado je vláčkem – zubačkou, který má svou kapacitu, stejně jako výtahy pod vrcholkem hory.

Ovšem největším problémem je počasí a viditelnost ovlivňovaná mraky,  která se mění doslova z vteřiny na vteřinu. My jsme ale měli štěstí, podařilo se nám chvílemi vidět sochu i město pod horou,

na rozdíl od jiných skupin z lodi. Jak jsme se večer dozvěděli od známých, vůbec se jim socha neukázala a nemohli udělat žádné fotky. Oproti organizovaným výletům má zase soukromý výlet tu výhodu, že se lze vrátit dolů vláčkem kdykoli a třeba si počkat na lepší výhled i celý den.

Při okružní jízdě jsme viděli dvě nejznámější pláže v Riu a část města, které je oproti Luďovým vzpomínkám v lepším stavu zejména co se týče čistoty a zlepšení dopravní situace. Asi i zásluhu na tom mají připravované letní olympijské hry v příštím roce. Viděli jsme také sambodrom – asi kilometrovou dlouhou a asi 30 m širokou plochu, kterou lemuje množství vysokých tribun.  Zde se každoročně uskutečňuje karneval. Po návratu z výletu jsme si odpoledne udělali procházku na vlastní pěst. Chtěli jsme vidět zajímavá, Luďovi již známá místa – novou katedrálu a Celaronovy schody. Katedrála je velmi moderní stavba ve tvaru komolého kužele z roku 1997. Zvenku působí ponurým nezvyklým dojmem, je obklopena výškovými budovami. Uvnitř je ale nádherná, má obrovskou kruhovou plochu pro velké množství věřících a zajímavou výzdobu, prosklenou nejvyšší část ve tvaru kříže a velké 4 prosklené pruhy z barevného skla skládaného do mozaiky.

Dále se nám podařilo najít Selaronovy schody, na které se Jana velmi těšila. Před 4 roky Luďa s přáteli měli tu čest navštívit chilského malíře,  který zásluhou televizních reportáží po celém světě, už začínal být populární. Jeho soukromý život byl ovlivněn tragickou událostí – jeho manželka s dítětem zemřela při porodu a on z toho zešílel. Maloval své autoportréty s velkým břichem.  Jeho celoživotním dílem je obklad asi 100 m dlouhých schodů různobarevnými obkladačkami. Na některých jsou jeho vlastní motivy, některé mu přiváželi lidé z celého světa. Jeho život skončil za neznámých okolností asi v loňském roce.

Luďa byl nemile překvapen, že z tohoto místa se stala jakási pouť s prodejem suvenýrů. Toto místo je velmi navštěvované, ale zřejmě ne všichni návštěvníci ví o životě Selarona něco víc. Jeho dům je prázdný bez jakékoli informace, že zde tento umělec žil. Večer jsme odpluli z Ria a čekají nás 2 dny plavby. Těsně za Rio de Janeiro jsme překročili obratník Kozoroha a tím opustili tropické pásmo.

dscn6482.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Rio de Janeiro

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 10
Celkem: 3006232
Měsíc: 53
Den: 53