Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - den třetí

dscn5563.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - den třetí

3 den:  8.1.2015

Čtvrtek  -   1.týden                      

Trasa: Barcelona (Španělsko); 8:00 – 19:00 hodin

Časové pásmo: + 1 hod.

Ráno připlouváme do 2. největšího města ve Španělsku, Barcelony. Je to hlavní město Katalánska, je na ploše 101 km2 a počet obyvatel 4,5 milionů, což je 6. nejlidnatější město v Evropské unii. Dále Barcelona a okolí zastává 4. místo v ekonomice HDP a 35. místo na světě. Město je známé i z roku 1992, kdy bylo dějištěm letních olympijských her.

Přístav není příliš vzdálený od centra. Na našich elektrokolech jsme si prohlédli přístav a navštívili některé památky. Viděli jsme Colonův sloup, kde španělský mořeplavec na vysokém sloupu ukazuje rukou směrem na Jižní Ameriku, která byla španělskou hlavní kolonií. Dále jsme mohli obdivovat Velkou katedrálu na náměstí del Rei, kde byl právě zajímavý bleší trh. Hlavním naším záměrem bylo prohlédnout si baziliku Sagrada Familia v secesním stylu, která je mistrovským dílem  architekta Antonia Gaudího. Její výstavba byla započata v roce 1882 a stále nedokončenou ji dokumentují naše snímky. Plánované dokončení je v roce 2026. Stavba zaujímá obrovskou plochu a jeřáby, jenž provádí modernizaci, úpravy a dostavbu jsou zakotveny přímo v budovách.

Projížděli jsme kolem obrovského parku, v němž je umístěna ZOO  a projeli jsme hlavním silničním uzlem na Katalánském náměstí s velmi moderní válcovou vysokou budovou Tore Agbar. Její téměř zmenšeninu znají všichni Brňané jako „brněnský orloj“ na nám. Svobody, který sice neukazuje čas, ale svým tvarem si získal různá pojmenování a každou celou hodinu z něj vypadne kulička, na kterou již číhají sběratelé. 

Mohli jsme konstatovat, že Barcelona je městem velmi krásným, čistým a uspořádaným. Starobylé budovy s kouzelnými těžkými tepanými balkonovými mřížemi střídají moderní  budovy s palmami a množstvím další zeleně. Pro cyklisty je toto město velmi přátelské, neboť všude vedou označené a semafory zabezpečené cyklostezky a půl dne jsme holdovali příjemným projížďkám. I když máme pro naše elektrokola tachometr, dosud jsme ho v množství přivezených věcí a dárečků nenalezli a tedy netušíme kolik kilometrů jsme v Barceloně najezdili. Na naší lodi nejsme jediní cyklisté, zatím jsme potkali několik dalších účastníků s různými typy skládacích i neskládacích kol. Zřejmě tak jako my, považují za důležité zvětšit rádius poznávání v přístavech a městech a tím i počet zážitků.

Po šťastném návratu na palubu lodi se těšíme na večerní představení skupiny Beatbox.

Byli jsme velmi mile překvapeni, skupina 4 mladých hudebníků perfektně imituje skupinu Beatles a to nejen svým vzhledem, ale i úžasným hudebním provedením. Tato vzpomínka byla velmi aktuelní pro starší generaci, která si originál The Beatles pamatuje před půl stoletím, kdy svou hudbou a projevem vyvolávala u fanoušků davové šílenství. Divadlo je umístěno v přední části lodi v nižších patrech.

dscn5572.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

JADRO - Barcelona

Pripomenul si mi krásne dni, ktoré som pred časom v tomto nádhernom meste mal možnosť prežiť.

Dobraávila od šurdy - 2

...kola byla velmi promyšlená záležitost ,vzhledem k tomu,že na lodi nenachodíte mnoho nordic walking km ,vás i tebe bratře spolubydlící mé kamošky Jany za dost dobrý skutek,že se moc nepřekonáte,ale zdruhé strany dost poznáte o proti druhým chodícím z lodního kolektivu a my budeme uspokojeni z vašeho cestování.
pokračujte pozdravuje létající šurda bez vodítka

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 58
Celkem: 3062440
Měsíc: 48617
Den: 3475