Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - den druhý

dscn5531.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa

2 den:  7.1.2015

Středa  -   1.týden                       

Trasa: Marseille (Francie); 8:00 – 18:00 hodin

Časové pásmo: + 1 hod.

Včera jsme prožívali zahájení naší plavby a dnes ráno poprvé připlutí do největšího francouzského přistavu v Marseille. Dnes ráno jsme  také poprvé vyzkoušeli celý bezpečností systém při odchodu z lodi s našimi elektrokoly. Byli jsme překvapeni, že vše zvládáme dobře a personálu se naše kola velmi líbí. Každý máme palubní kartu s čárovým kódem, s kterou si otevíráme nejen dveře do kajuty, ale kterou potřebujeme i při odchodech a příchodech na loď a  při případných platbách a rezervacích na lodi.

Marseille je po Paříži druhým největším městem Francie s 1,5 milionem obyvatel a je hlavním městem Provence. Jde o nejvýznamnější francouzský obchodní přístav a patří mezi nejvýznamnější přístavy Středozemního moře.  Nedaleko města se nachází Frioulské ostrovy, jejich součástí je i ostrov se stejnojmenným hradem z počátku 16. století, který dlouho sloužil jako věznice. Mezi její vězně podle literárního příběhu patřil i hrabě Monte Christo, známý z románu Alexandra Dumase.

Hned po snídani jsme s našimi koly vyrazili směr centrum. Trošku problematické bylo, že na 10 kilometrové cestě do historického centra vedla poměrně složitá síť dálnic. Přesto jsme naši první jízdu úspěšně absolvovali. Viděli jsme nádhernou katedrálu, muzeum s nezvykle architektonicky řešenou budovou. Ovšem celé této trase vévodí přístavy a budovy doků, obklopené loděmi nejrůznějších velikostí a typů od jachet po obrovské nákladní i výletní lodě. Při zpáteční cestě a potkávání spousty pěších turistů, kteří nejen nemohli tak snadno překonat tuto vzdálenost, ale také se potýkali s absencí chodníků v rušném provozu okolí přístavů, jsme si uvědomili jakým výborným pomocníkem jsou naše skládací elektrokola.

Večer jsme celkem neplánovaně navštívili obrovské  a nádherné divadlo v útrobách lodi, které rozměry a technikou dosahuje vysoké úrovně. Aktéry dnešního představení byl pár francouzských akrobatů, kteří za třičtvrtě hodiny předvedli úžasné výkony, umocňované krásnou hudbou. Část tohoto představení máme na filmu.

Večer jsme poprvé pocítili, že se i naše megaloď lehce pohupuje na velkých vlnách, protože po většinu času její pohyb vůbec neregistrujeme.  Nicméně klimatizace a přítomnost motorů na odsolování vody a výrobu elektrické energie a provoz lodi je soustavně mírně slyšitelný.

dscn5533.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

JADRO - Porovnanie

Ahoj Luďa!
Predpokladám, že tvoja nová loď je o trochu bezpečnejšia, než La Grace... :)
Prajem ti šťastnú plavbu!!!

Dobravila od šurdy - myslím a posílám štěstí

užijte si hlavně Jani užívej minuty

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 48
Celkem: 3015825
Měsíc: 9646
Den: 1402