Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - den čtvrtý

dscn5787.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - den čtvrtý

4 den:  9.1.2015

Pátek  -   1.týden                      

Trasa: na moři

Časové pásmo: – 1 hod. poprvé a ne naposledy budeme měnit světový čas

Dnešní den poprvé nebudeme přistávat do žádného přístavu, ale strávíme všichni celý den a celou noc na moři.

Každý den vychází pro účastníky plavby noviny Today – čtyřstránkový informační časopis, v italštině, němčině, angličtině a francouzštině, ve kterém jsme informováni hlavně o programu následujícího dne. Každý den je zde program sportovního charakteru, informace o přednáškách, kursech i kulturních a hudebních programech. Dnes se zastavíme u rubriky „Novinky z můstku“. Zde každodenně informuje kapitán lodi Francesco Serra o tom, co lze z lodi v průběhu dne a noci spatřit a kudy loď popluje.

Cituji článek :

V noci  na pátek asi 7 námořních mil od výběžku Cabo de la nao vplujeme do prvního ze tří námořních úseků, které dělí námořní dopravu k a od Gibraltarského průlivu . Tak plujeme podél jižní části Iberského poloostrova během celého dne. Následně překřížíme Greenwichský poledník v šířce 38 stupňů 15 minut severní šířky, před pobřežím Alicante. Brzy ráno budeme vzdáleni asi 7 mil (námořních) od Cabo de Palos, tam vplujeme do druhého dělícího úseku a následně se dostaneme do úseku Cabo de Gata a tam se vydáme kolem 13 hodiny směrem na ZJZ (západo jiho západ) proti proudu. Večer uvidíme „Herkulovy sloupy“, což znamená, že se budeme nacházet 5 mil před majákem „Evropského bodu“, který stojí v pravo na skalách Gibraltaru. Maják ukazuje námořníkům hranici mezi vodami Středozemního moře a Atlantiku. Na levé straně budou ve vzdálenosti asi 8 mil vidět světla španělského města Ceuta, které se nachází v nejsevernější části Afriky. Od kormidla spatříme maják u Tarify, přičemž se za chvíli dostaneme na nejužší místo –( 7,5 mil mezi Evropou a Afrikou). Vlevo uvidíme světla přístavu Tanger. Pozdě večer budeme míjet Kap Spartel ve vzdálenosti 4,5 míle a opustíme ve směru na jihozápad Gibraltarský průliv. Pomalu vyblednou světla Afriky a my budeme navigovat dále do Atlantiku směr Casablanca. Stojí za pozornost : o cestě skrz „Herkulovy sloupy“ vypráví legenda, že Herkules měl za úkol získat zpět stáda z Gerionu, která hlídal pastor Eurytion na ostrově Eurizia. Cestou na západ přes Líbyi potkal množství „příšer“ a jako upomínku na jeho dobrodružství byly postaveny dva sloupy na obou stranách  Gibraltarského průlivu -  u města Ceuta a na protilehlém břehu. Podle legendy se dostal z Afriky do Španělska a dosáhl ostrova Cadiz, kde byla postavena socha ukazující rukou držící klíč na východ, jako by chtěla otevřít dveře a s rytinou na levé ruce s nápisem „zde jsou hranice Herkulovy“ – toto ukazovalo hranice dosud známých zemí.

Dnešní večer jsme měli v divadle setkání s kapitánem a dalšími 6 důstojníky, kteří mají na starosti technické zabezpečení lodi, ubytovací záležitosti, sekci stravování, byl přítomen i lodní lékař a hlavní navigátor a kormidelník a ředitel lodi, který má na starosti všechny personální a provozní záležitosti.

Taková obrovská loď, kde je zaměstnáno kolem tisíce lidí a vše musí klapnout, vyžaduje zkušený a sehraný tým. Každým dnem jsme svědky jak se neustále udržují naše pokoje, jak se dbá na čistotu podlah, stěn a prosklených částí,  jaká hygiena je zachovávána při stravování. Jediné, co je ukryto před zrakem návštěvníka, nicméně musí být perfektně organizováno, je kuchyně. Například v době od 18  do 20.30 hodin musí být v restauraci obslouženo kolem 1200 osob s tříchodovým menu s celkem asi dvaceti položkami. Stejně perfektně je organizována možnost stravování v několika bufetech v průběhu celého dne. K výbornému stavu lodi přispívá jistě neustálá údržba, natírání, umývání palub a okolí bazénů. Kromě vedení lodi jsou zde zaměstnáni vesměs Asiaté, kteří  jsou velmi pracovití, usměvaví, zdvořilí a ochotní. I jejich vkusné a čisté pracovní oblečení k různým příležitostem působí velmi příjemným a upraveným dojmem. Osobní hygiena je naprosto dokonalá a běžně nevídaná. Při jakémkoli kontaktu s jídlem se samozřejmě používají servírovací kleště, ale přesto personál pracuje v rukavicích na jedno použití. Aby i byla i hostům umožněna rychlá hygiena rukou těsně před jídlem, jsou na mnoha místech umístěny dezinfekční automaty.

Jsme uchváceni divadlem, které každodenně nabízí minimálně jeden kulturní program. Dnes jsme shlédli vystoupení  skupiny Fuego, kde nám dvě dvojice tanečníků flamengo, předvedly poutavou španělskou show. Pro tancechtivé hraje večer na mnoha místech lodi hudba, ale i v průběhu odpoledne přispívají pianisté k dobré náladě. Překvapilo nás velké kasino s hracími automaty, ruletami a dalšími hazardními hrami, kterých se účastní především starší ženy.

Co naopak při naší plavbě využito není je velká bohatě vybavená herna pro děti a mládež s různými sportovními hrami i automaty na bojové hry, protože účastníci plavby jsou převážně starší lidé.

dscn5652.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 49
Celkem: 3048239
Měsíc: 41360
Den: 3058