Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – třicátý

dscn7304.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – třicátý

30.den:  4.2.2015

Středa  - 5.týden                      

Trasa:  Ushuaia - Argentina

Časové pásmo: – 3 hod.

Ohňová země – Tierra del Fuego je souostroví Jižní Ameriky, jižní pokračování And. Od pevniny jej odděluje Magallenova úžina. Má 74 tis. km2 a 74 tisíc obyvatel. Rozloha je stejná, jakou má Švýcarsko, ovšem tam žije 8 milionů lidí. Město má mnoho prvenství, je zde nejjižněji položený přístav, letiště a golfové hřiště.

Začíná zde Transamerická cesta, která končí po téměř 18 tisících km na Aljašce. V poslední době se tuto trasu pokouší zdolat i cyklisté…

Nejjižnějším výběžkem je známý mys Horn. Je zde chov ovcí, rybolov a lov tuleňů. Souostroví je politicky rozděleno mezi Argentinu a Chile. Přístavy jsou v Rio Grande a Ushuaie.

Pokračovali jsme přes noc úžinou zvanou podle Darwinovy lodi „Beagle“ – Beagle kanál do města Ushuaia, které je nejjižněji položené město na světě.  Vzdálenost do hlavního města Buenos Aires je 3000 km a na Antarktidu 1000 km.

K cestování je potřeba mít také štěstí. Dopoledne jsme byli na výletě v Národním parku, který z 30 národních parků Argentiny je nejen nejjižněji položen, ale také jako v jediném v něm je možno spatřit současně Atlantik, Pacifik, jezera a Andy. Výlet se nám velmi líbil, hlavně proto že jsme měli zcela atypické teplé počasí s úžasnou viditelností a relativně slabým větrem. Takové počasí  je zde maximálně 1 – 3 x do roka. Denní teplota byla až 27 stůpňů. Proto jsme hned po návratu z výletu sedli na kola a snažili se poznat město co nejlépe. Překvapení pro nás bylo, že pouze hlavní silnice jsou asfaltované a ostatní jen štěrkové a tudíž velmi prašné. Neexistoval zde stavební zákon, proto si každý stavěl kde a jak chtěl. Ze současných asi 60 tisíc lidí, kteří zde žijí jsou všichni státními zaměstanci ( ve státních a komunálních službách, nemocnici, učitelé, pracovníci v cestovním ruchu, v přístavu a jinde. Život zde ve městě není jednoduchý, po celý rok se kvůli velmi chladnému počasí musí topit, je zde silný vítr, vše se musí dovážet, protože Ohňová země není soběstačná ani v průmyslu ani v zemědělství.

dscn7259.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Argentina - Ushuaia

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 38
Celkem: 3017439
Měsíc: 11260
Den: 2262