Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn7391.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – třicátý druhý

32.den: 6.2.2015

Pátek  - 5.týden                      

Trasa:  na moři

Časové pásmo: – 3hod.

Včera dopoledne jsme pěšky navštívili město, prohlédli si centrum, v informačním středisku jsme získali certifikát o tom, že jsme byli v nejjižnějším trvale obydleném místě na světě. Byli jsme rádi, že se nám podařilo najít volný internet a zaslat další zážitky a fotky do Evropy.  Dnes připluly do přístavu dvě další velké lodi, jedna velkoloď ze Španělska zakotvila na stejném molu, pro druhou už nezbylo místo a tak kotvila na moři a cestující byli do přístavu převáženi čluny. V tom okamžiku se město rozrostlo o tisíce turistů.

V 16.30 při odplutí naší lodi se zhoršilo počasí. Pluli jsme Beaglovým kanálem a z lehátek v 10. patře cíleně sledovali asi 4 hodiny plavbu. Viděli jsme celou řadu krásných ledovců, z nichž 4 největší mají jména po evropských zemích. Protože Beaglův kanál má v nejužším místě jen 5 km, měli jsme možnost vidět nádhernou scenérii z těsné blízkosti. Úžasná podívaná byla na namodralé, rozpraskané a tající ledovce, na vodopády pod nimi vytékající i na stopy morén a změněné krajiny po jejich posunu.

Celá plavba probíhala za zde zřejmě typického oblačného počasí se silným ledovým větrem a tak nebyly ideální podmínky a světlo pro filmování a focení. Toto odpoledne a večer zanechaly v nás velmi silný zážitek a jsme rádi, že jsme tomuto dali přednost před večeří a hudebním programem.

Chile – stát na jihozápadě Jižní Ameriky ve tvaru dlouhého a úzkého pruhu mezi Andami a Tichým oceánem. Neobyčejně dlouhé pobřeží tvoří na jihu spleť fjordů, poloostrovů se skalisky a ostrovů.

Ohňová země na jihu a její chilská část má 27100 km2. Pohoří Andy s četnými sopkami, nejvyšší hora Ojos del Salado má 6880 m n.m. Jsou tam i hory Cordillera de la Costa. Řeky jsou krátké a vesměs vodnaté. Jezera jsou ledovcového původu na jihu Chile (Lago Lianquihue, Lago Buenos Aires). Podnebí je rozdílné, sever je teplý a suchý,  klimaticky optimální je střed, na větrném jihu je vlhko a chladno. Poušť Atacama patři k nejsušším oblastem na světě. V 15. století bylo území pod nadvládou Inků. Pobřeží Chile dobýváno roku 1536 conquistadory. Postup byl stížen bojovnými Araukany, kteří byli poraženi až v 19.století. V letech 1814 – 18 válka za nezávislost. Ve dvou válkách proti Peru a Bolívii a proti Španělsku během 19. století Chile zvítězila. Roku 1883 získaly severní provincie bohatá naleziště ledku a Bolívie byla odříznuta od moře. Chile má 17,5 milionu obyvatel, hlavní město Santiago de Chile, obdělávané půdy je pouze 5 %, luk a pastvin 18 %, lesů 22 % a ostatní nevyužitá půda má 55 %.

Celý den jsme proplouvali nádhernou scenérií. Na obou stranách kanálů nebo fjordů byly krásné hory, některé se sněhovou ozdobou a viděli jsme mnoho ledovců, dokonce jeden z nich zasahoval až k hladině vody. Byla to pro nás po plavbě na širém oceánu, kde jsme dokola viděli jen moře,  velmi příjemná a vítaná změna.

dscn7507.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Chile - ledovce, fjordy

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 31
Celkem: 3052692
Měsíc: 42871
Den: 1535