Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn8785.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – Tento den se ruší !

Čtvrtek 5.3.2015 - 9.týden                      

Trasa:  na moři směr království Tonga

Časové pásmo: - 12 hod.

Tento den se náš kalendář mění -  ruší se čtvrtek a přechází se o půlnoci ze středy 4. 3. na pátek 6. 3. a ještě se mění čas z 3,00 hodin na 2,00 hodin, tedy jsme posunuti už o – 12 hodin oproti domovu.

Důvodem této změny je že jsme dosáhli na naší plavbě kolem světa polovinu z 24 časových pásem. Svět je rozdělen na 24 poledníků po 15 stupních, což činí celkem 360 stupňů na rovníku a na pólech se poledníky setkávají do jednoho bodu. Na rovníku – nejdelší rovnoběžce  je tedy 1 časové pásmo dlouhé = obvod rovníku : 24 poledníků.

Kdo cestuje na západ musí pokaždé, když překročí jednu časovou zónu, posunout hodiny o hodinu zpět a to je náš případ. Při cestě kolem světa se shromáždí tímto způsobem celkem 24 hodin- tedy jeden celý den.

První kdo na nutnost změny narazil byli námořníci pod vedením Ferdinanda Magellana, kterému se v letech 1519- 1522 podařilo obeplout svět. Protože netušili, že je nutnost během plavby měnit čas, byli naprosto zmateni, když  se 9. července 1522 opět vrátili na Capverdské ostrovy a tam už bylo 10. července. Přes pečlivé počítání dnů a kontrolu lodních deníků jim stále datum nevycházelo. Následně byla vytvořena datová hranice, kterou až do oficiálního mezinárodního odsouhlasení poledníku v Greenwichi jako nultý poledník v roce 1884 námořníci různých zemí příliš nebrali v úvahu.

V roce 1884 byla zavedena hranice mezinárodního data - je to imaginární čára na poledníku a v polovině naší plavby překračujeme tuto čáru ve 180 stupních. Každé nové datum začíná  právě zde a táhne se z východu na západ přes časové zóny.

Podstata změny data vyplývá z toho, že podle směru plavby se posouvají hodinky a tím dochází k tomu, že dny nemají vždy 24 hodin, při nastavování dopředu jsou dni kratší, a při posouvání času zpět se dny prodlužují.

Příklad : v 0,00 hod. je západním směrem 1. srpen, zatímco východním směrem ještě 31. července. Kdo cestuje z Asie do Ameriky zažije dvakrát stejné datum, kdo cestuje z Ameriky do Asie musí jeden den přeskočit.

Lodi na cestě v Pacifiku mění tradičně datum o půlnoci v bezprostřední blízkosti 180 stupně (u imaginární časové a datové hranice): lodi, které plují do Ameriky zažijí 4. březen dvakrát, obráceně, kdo pluje do Asie mění datum hned na 6 březen.

Polovina plavby je za námi podle dosažení 180 stupňů, ale také podle skutečných dnů naší plavby.

dscn5992.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Francouzská Polynésie - Moorea, Bora Bora


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 13
Celkem: 3043553
Měsíc: 37374
Den: 1780