Jdi na obsah Jdi na menu
 


costa_deliziosaa.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sto třetí

103.den: 19.4.2015

Neděle - 15.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 13 dnů

Časové pásmo: -2 hodiny

 

Halleyova kometa patří už dlouho k nejznámějším kometám a je jedinou, kterou lze pozorovat pouhým okem. Existuje domněnka, že komety sestávají ze směsi ledu, kamení a prachu. Halleyova kometa je velmi svítivá a vrací se každých 76 let do blízkosti Země. V průběhu času bylo se zpětnou platností zjištěno, že tato kometa byla od roku 240 před naším letopočtem nejméně 25 krát  pozorována. Byla nazvána podle matematika a astronoma Edmonda Halley (1656 – 1742). Halley se stal za své služby a určení drah komet, které do této doby byly ještě považovány za nepředvídatelné, roku 1720 královským astronomem a vedoucím hvězdárny  v Greenwichi. Během objevování komet zjistil Halley, že v roce 1682 pozorované vesmírné těleso musí být identické s dřívějším pozorováním v roce 1531 (popsáno od Petruse Apianuse) a v roce 1607 (popsáno od Johannese Keplera a Ottmara Staba) a předpověděl jeho návrat pro rok 1758. Po Halleyově smrti se Halleyova kometa skutečně roku 1758 vrátila. Zatímco jiní vědci prověřovali výpočty, dostala tato „hvězda s ocasem“ svoje jméno. Její objevení na obloze budilo vždy úžas, obdiv, ale také strach. Toho využívali šamani a kněží a přikládali jejímu objevení spojitost s neštěstími a katastrofami všeho druhu. Ještě v roce 1910 vzbudila kometa v mnoha lidech strach a její průlet bez následků byl oslavován. Naposledy byla v blízkosti Země v roce 1986 a příští její návrat bude v roce 2062.

 

Dnes dopoledne se opět druhým dnem rozehrál turnaj ve volejbale v sedě. Luďovo družstvo dnes 2 x prohrálo a s 3 prohrami již nemá šanci získat medaili. Zato družstvo  Jany právě zvítězilo nad Luďovým týmem a má tedy velikou šanci získat se svým družstvem osmou a asi závěrečnou medaili. Janě se ostatně v poslední době velmi daří, odpoledne zvítězila v minigolfu a trefila se dvakrát a získala kabelku na krk, Luďa se trefil jednou, stejně byl z mužů nejlepší, tato soutěž dnes víc vyhovovala ženám. Dnes panuje spalující vedro, u bazénu je neobvykle moc lidí, na rozpálené palubě je už minimum opalujících. V hale Azurro, kde je bazén s mořskou vodou a 2 vířivky, je částečně odsunutá střecha. Zde se při plavbě co nejvíc zdržujeme, abychom unikli z klimatizovaných místností, ale dnes je zde také velké horko. Dnes jsme se chtěli připojit na internet v lodi, ale nedaří se nám, asi je síť přetížená, takže se budeme spoléhat zase na pevninu a to už bychom měli být kousek od Evropy.

 

Dnes na programu v divadle  zase zpívala Marta Llenas a opět perfektní zážitek. A po 22 hodině byl v baru Mirabilis pořad věnovaný námořníkům s hudbou 50 a 60 let. Zúčastnili jsme se ho v doporučeném námořnickém oblečení. Luďa měl pruhované námořnické tričko, kapitánskou bílo černou čepici se znakem, vlastnoručně vyrobenou fajfku a sluneční brýle. Na předloktích měl tetování, jak se na starého námořníka sluší. Jana byla ve stejném tričku, sukýnku měla z červené šály a na hlavě bílou námořnickou čepici s kotvou a pirátským znakem. Kromě několika dalších hostů a animátorů v námořnických kostýmech to byl vlastně běžný taneční večer.

czech-world-expedition-luda-hartl-2015.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 23
Celkem: 3042617
Měsíc: 36438
Den: 1896