Jdi na obsah Jdi na menu
 


costa_deliziosa_03.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sto jedenáctý

111.den: 27.4.2015

Pondělí - 17.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 5 dnů

Časové pásmo: stejný jako v ČR

 

Dnes v noci jsme posunuli čas o jednu hodinu dopředu a dostáváme se k letnímu času jaký máme ve Střední Evropě.

 

Směřujeme do Malagy a vstupu z Atlantického oceánu do Středozemního moře. Toto nám umožňuje Gibraltarský průplav, který spojuje Středozemní moře s Atlantikem. Jeho minimální šířka je 14 kilometrů a maximální šířka 44 km. Celkem je asi 60 km dlouhý. Jeho maximální hloubka je 286 metrů. V minulosti tvořila dvě místa, která leží naproti sobě „Herkulovy sloupy“. Tato místa byla Abyla (dnes Ceuta) a Calpe (dnes Gibraltar ). Jak  Ceuta, tak i Gibraltar jsou dnes důležitými přístavy. Před otevřením Suezského průplavu byl Gibraltarský průliv jediným východem ze Středozemního moře. Z tohoto důvodu měl vždy velký vojenský i hospodářský význam. Dnes patří Gibraltar Velké Británii, zatímco město Ceuta Španělsku.

 

Malíř Pablo Picasso, vlastním jménem Pablo Ruiz y Picasso, žil v letech 1871 – 1973. Tento malíř, grafik a sochař se narodil ve španělském městě Malaga, kde je nyní v jeho rodném domě muzeum. Jako syn uznávaného malíře a již od 6 let pod vedením svého otce maloval. Od roku 1904 žil trvale ve Francii. Nejdříve v Paříži, kde se jako neznámý umělec seznamoval s úspěšnými malíři a obchodníky s uměním. Zpočátku žil v bídě. Protože celé 19. století bylo výtvarné umění v úpadku, mnozí z malířů i ostatních umělců hledali nové cesty a směry. Pablo Picasso po realistických začátcích se přes inspiraci afrického a iberského umění dopracoval až ke kubismu. Spolu s G. Braquem rozvinul toto umění od analytické fáze až k syntetické podobě. Po r. 1917 se překvapivě obrátil k figurální tradici, ale projevil se u něj i vliv surrealismu. Zabýval se scénografií i knižními ilustracemi, nejvýznamnějším dílem meziválečného období je obraz Guernica, připomínající vraždění v průběhu španělské občanské války. Po r. 1945 žil ve Vallaris v jižní Francii, kde experimentoval se sochařstvím, keramikou a věnoval se litografii. Jeho styl se většinou vracel k uplynulým obdobím vlastní tvorby. Jeho obrazy byly natolik odlišné od klasické tvorby jiných malířů, že se sice často stávaly cílem ostré kritiky, ale také získávaly své přívržence. Tak jako mnoho jiných se však Pablo Picasso slávy a uznání dočkal až ke konci svého života a jeho obrazy mají dnes nevyčíslitelnou hodnotu a jsou vystavovány ve všech světových galeriích a muzeích.

Tyto informace včetně objasnění umělcových záměrů u jednotlivých slavných děl nám podal profesor Carlo Scopelliti na jedné ze svých perfektních posledních přednášek.

dscn5642.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 18
Celkem: 3039473
Měsíc: 33294
Den: 1474