Jdi na obsah Jdi na menu
 


barriodeloshoteles2inf.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sto devátý

109.den: 25.4.2015

Sobota - 16.týden                      

Trasa:  St. Cruz de Tenerife (Španělsko)

Do konce plavby zbývá: 7 dnů

Časové pásmo:

 

Tenerife je španělský ostrov, největší ze 7 Kanárských ostrovů v Atlantském oceánu u pobřeží Afriky. Jeho rozloha je 2034 km2 a na ostrově žije kolem 900 tis.obyvatel, což je nejvíce obydlený ostrov souuostroví a Španělska. Na ostrově se nachází nejvyšší hora Španělska Pico de Teide s nadmořskou výškou 3718 m. Na místním letišti Los Rodeos došlo roku 1977 k největší letecké katastrofě všech dob, při níž zahynulo 583 cestujících.

 

Santa Cruz de Tenerife je druhým největším městem souostroví a zároveň hlavním městem ostrova a sídlem vlády. Druhým hlavním městem je Las Palmas de Gran Canaria, v němž sídlí některé vládní instituce, parlament a ministři. Na ostrově se nachází universita La Laguna, založená v roce 1792. Ostrov se dělí na 31 částí, podle ostrova Tenerife bylo pojmenováno pohoří na Měsíci Montes Teneriffe.

 

Díky tomu, že Kanárské ostrovy nebyly nikdy spojeny s pevninou, zdejší fauna i flóra je odlišná od té na africkém kontinentu. Vyvinulo se zde mnoho endemických druhů. V centrální části ostrova se nachází národní park Teide (světové dědictví UNESCO), tento park zahrnuje nejvyšší horu Španělska a třetí nejvyšší sopku na světě ze své základny. Geologicky nejstaršími pohořími na ostrově jsou Anaga, Teno a Adeie. Turisticky nejnavštěvovanějšími letovisky na jihu ostrova je Los Crastianos, El Médano a Las Galletas. Ve městě Candelaria je hlavní poutní místo celého souostroví, obraz Panny Marie Candelárské, patronky Kanárských ostrovů.

 

Dopoledne jsme si prohlédli město Saint Cruz, které je velmi blízko přístavu. Ráno byly ještě obchody zavřené, ale budovy ve městě se nám moc líbily. Naším cílem bylo také se připojit na internet, ovšem bezvýsledně. Také jsme potřebovali vyzvednout peníze z bankomatu. Obdivovali jsme hory nad městem a netušili jsme, co za několik hodin prožijeme.

Ve 13 hodin jsme měli poslední placený výlet. Autobusem jsme jeli za stálého stoupání s několika zastávkami na fotografování až do výšky 2500 m.n.m. Nad námi se tyčil nejvyšší vrchol Tenerife, ale i celého Španělska Pico de Teide, který je ve výšce přes 3700 m.n.m. Pod vrcholem jsou zbytky po prastarém velkém kráteru sopky, která téměř před 200 miliony lety vytvořila tento ostrov. Tato skaliska jsou jako z pohádky, obdivovali jsme i barvu lávy, popela a strusky. Na vrchol nejvyšší hory jede lanovka, kterou jsme z časových důvodů nemohli použít, a v její blízkosti jsou zřetelné proudy lávy z poslední erupce sopky. V blízkosti této hory je moderní observatoř k pozorování slunce, která je navštěvována a využívána vědci i studenty z mnoha zemí. Měli jsme štěstí v tom, že jsme mohli pozorovat  kolem části hornatého ostrova souvislou vrstvu bílých mraků, která nám sice zakryla výhled na moře a město, ale o to výrazněji se nad touto neobvyklou peřinou rýsovaly skály a hory a nám se otevřela scenérie, jakou nemáme běžně možnost sledovat.

Často se nám během naší plavby stává, že bezprostředně po návratu z výletu máme pocit mimořádnosti a jedinečnosti prožitých okamžiků, ale později máme další a další silné zážitky, takže se dá jen velmi těžko říct, který výlet byl nejlepší.

 

Z výletu jsme se vrátili poměrně pozdě, kdy loď už měla za chvíli odplout směrem na Arrecife – Lanzarote, takže jsme velmi rychle šli povečeřet, a hned po večeři jsme v divadle shlédli španělský tanec. Líbily se nám kostýmy a španělský temperament tanečníků.

c_89f2618aa7c699d90e7ac50c24f4cac9.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 38
Celkem: 3046663
Měsíc: 40055
Den: 2635