Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn9177.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sedmdesátý třetí

73.den: 20.3.2015

Pátek - 11.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 43dnů

Časové pásmo: +9 hod.

 

Naše veliká loď veze i s posádkou na 3 tisíce lidí. Vlivem střídání cestujících i posádky v jednotlivých etapách, dochází také k obměně státní příslušnosti přítomných lidí. Zcela nejvíce je zastoupena Evropa, řídící posádce velí Italové, personál je vesměs asijský. Je zde i pár lidí ze Severní a Jižní Ameriky a nevíme, zda někteří černoši na palubě jsou Afričané a zda je tu někdo z Austrálie. I při tak vysoké koncentraci lidí, vyčnívají některé typy nad ostatními nenápadnými, ať již svým vzhledem, chováním nebo jinými rysy. Je to způsobeno také tím, zda se s nimi často setkáváme, zda jsou nám sympatičtí nebo zda my jsme sympatičtí nebo zajímaví pro ně. Oboustranné sympatie způsobují snadnější překlenutí jazykové bariéry, zejména mají li tito lidé smysl pro humor jako my. Velmi si rozumíme s některými Francouzi, Rakušany a Italy. Kamarádství při soutěžích se projevuje tím, že si navzájem fandíme a při úspěchu si zatleskáme a pogratulujeme bez ohledu na to, jaké je kdo národnosti. Velmi nás těší, že u mnohých cestujících i personálu jsme oblíbení, což se projevuje tím, že nás často zdraví nám neznámí lidé, kterým se třeba velmi líbily naše karnevalové masky, naše vystupování v soutěžích i různé vtípky u večeře. Také si nás mnozí pamatují kvůli našim kolům a velmi podobným oblečením ať už ve společnosti nebo expedičními tričky na výletech.

Na lodi se mluví velkým množstvím jazyků, nejčastěji zní italština, angličtina, němčina, francouzština a španělština. Jsou tu ale také i jiné jazyky jako rumunština, holandština, ruština.

Promluvit česky můžeme si s Peterem Moricem,  který nás našel na lodi těsně před Velikonočním ostrovem a jsme tomu velmi rádi. V den před návštěvou Velikonočního ostrova jsme poznali Češku Vědunku Lunardi. Setkali jsme se s jednou Slovenkou, další dvě Slovenky jsou zpěvačky na lodi. Na druhou etapu plavby nastoupilo do baru duo Mistery. Peter Moric si všiml, že zpívají českou písničku a upozornil nás na to. Samozřejmě jsme hned zareagovali a zjistili, že Jana a Peter jsou ze Slovenska od Košic. Od té doby si nimi často večer v jejich pauzách povídáme o všem možném a jsou nám velmi blízcí. Šéfem barů je Mario, také Slovák z Dunajské Stredy a na lodi Costa už pracuje přes dvacet let.

Oslovil nás sám, protože z databáze zjistil, že jsme na lodi a poznal nás podle triček.

 

Noc byla rozhoupaná, často jsme se probouzeli ze spaní, ale nemáme žádné zdravotní potíže.

Tak jak jsme při vstupu na australskou půdu museli vyplnit vstupní dokumenty a prohlášení o ebole, musíme dnes opět odevzdat pasy s výstupní kartou a dostaneme výstupní razítka.

 

Ráno jsme snídali v restauraci s německým párem Elke a Eberhard pozvali nás na šampaňské a přišli mezi nás i Michel a Brigitte Francouzi nyní bydlí v Španělském Katalánsku. Dopoledne jsme hráli košíkovou vsedě a červeným i modrým se příliš nedařilo, rozhodne zítřejšek. Celé dopoledne loď se houpe, skřípá a lupe všude.  Dopoledne zase se prodávaly opály a australské upomínkové předměty, asi bez valného prodejního výsledku.

 

Včera ráno jsme se dozvěděli, že došlo k teroristickému útoku v museu v Tunisu a přišlo o život asi 20 lidí z řad turistů. Dnes po poledni každá kabina dostala informaci o tom, že mezi mrtvými byli hosté ze sesterské lodi COSTA Fascinoza asi 9 lidí. Tuto loď jsme viděli v přístavu v Italské Savoně  6. 1. 2015, kde  na obě lodi nastupovali cestující. V této informaci stojí, že zástupci loďařství Costa jsou hluboce zasaženi touto tragédií.  Okamžitě vyslali zástupce týmu Costa do Tunisu, aby zajistili na místě svým hostům přiměřenou pomoc a podporu. Costa vyjádřila soustrast všem postiženým a jejim rodinám a dnes v 16, 30 hodin byla na naší lodi minuta ticha. Podle rozhodnutí vedení Costy s okamžitou platností budou plánované návštěvy Tunisu na všech plavbách nahrazeny jinými přístavy. Naše loď dnes pluje s Italskou vlajkou na půl žerdi a dnes večer budou kulturní programy omezeny.

dscn9437.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Austrálie - Melbourne

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 40
Celkem: 3047591
Měsíc: 40811
Den: 2895