Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn9846.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sedmdesátý sedmý

77.den: 24.3.2015

Úterý - 12.týden                       

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 39dnů

Časové pásmo: +6 hod.

 

zase jsme posunovali hodinky o hodinu zpět a blížíme se k našemu času

 

Mořská neboli nautická míle je jednotka délky používaná v lodní a letecké dopravě. Od ní odvozená jednotka rychlosti  mořská míle za jednu hodinu se nazývá uzel. Původně byla určena délka mořské míle na oblouku jedné úhlové minuty na kružnici kulovitého zemského tělesa, například na rovníku nebo poledníku. Mořská míle odpovídá šedesátině vzdálenosti mezi dvěma sousedícími celými délkovými stupni na rovníku nebo mezi dvěma sousedícími šířkovými stupni. Na základě zploštění Země měří jedna minuta zeměpisné šířky na rovníku 1.842,90 metru, ale na polednicích 1.861,57 metru. Oproti tomu vychází na jednu minutu měřenou ze středu Země na rovník délka oblouku 1.855,31 metru. Z toho byla v roce 1929 ve Velké Británii k určení „anglické míle“ použita délka 1.853,18 metru. V Anglii platila do roku 1954 „americká námořní míle“ s délkou 1.853,24 metru.Mezinárodní námořní míle byla určena v roce 1929 na mezinárodní hydrografické konferenci v Monacu a měří 1.852,01 metru.

 

Dnes opět plujeme celý den, počasí se oproti minulým dnům poněkud zlepšilo, od ranních hodin svítí sluníčko a po celý den jsou na palubách obsazeny lehátka. Po dopoledních hrách střílení golfovým míčkem a golfovou holí na pět otvorů se Luďovi trochu dařilo, ale o výsledku rozhodne zítřejší den. Dnes po delší době je napuštěn veliký bazén mořskou vodou a opět vlivem kolébání lodi se v bazénu tvoří vlny a ty znemožňují plavání, nicméně jsme tomu i tak rádi, že se můžeme vykoupat. Ještě dopoledne před obědem jsme prochodili několik 400 metrových koleček a zašli jsme podruhé do posilovny a usilovným cvičením jsme shodili snad 120 kilokalorií a zvážili se a naše váha se moc nemění, přestože strava je vydatná a denně jíme zákusky a zmrzlinu.

Zase po delší době je den „elegance“ znamená to, že dámy i pánové by měli alespoň k večeři býti ustrojeni do slavnostního oblečení.

 

dscn9850.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Austrálie - Perth

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3048341
Měsíc: 41455
Den: 3069