Jdi na obsah Jdi na menu
 


museum-20--20port-20authorityl.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sedmdesátý pátý

75.den: 22.3.2015

Neděle - 11.týden                      

Trasa:  Perth, Fremantle (Austrálie)

Do konce plavby zbývá: 41dnů

Časové pásmo: +8 hod.

 

V pravidelném denním  tisku – novinách Today jsou zprávy o kulturních pořadech v divadle, o hudební produkci, o přednáškách, kvízech, soutěžích, turnajích, jazykových a tanečních kursech a 4D kino. Ředitel Gaetano pro nás vybírá kvalitní a rozmanité účinkující v kulturních pořadech. Nemáme v plánu navštívit 4D kino, protože je drahé a také výběr filmů není přiliš atraktivní pro naši generaci. Protože na lodi nejsou děti, nejsou využívána oddělení, pro ně určená, ať už herna, nebo kryté či venkovní hřiště. Také casino s automaty a ruletami s obrovskou kapacitou je vždy téměř prázdné.

Dost aktivně jsou využívány 3 stoly na stolní tenis, málo je využíváno venkovní hřiště na basket, větší zájem je o chodeckou trať v 11. i 3. patře.

 

Perth je hlavní město nejrozlehlejšího australského státu - Západní Austrálie. Se vzdáleností 2800 km od nejbližšího lidnatého města Adelaide představuje nejodlehlejší velkoměsto světa. Má 1 700 000 obyvatel a celá aglomerace města má asi 2,2 milionů, čímž se Perth velikostí řadí na 4. místo v Austrálii. Město bylo založeno roku 1829 u řeky Swan River a nazváno bylo podle starobylého města Perth ve Skotsku. Jde o kosmopolitní a turisticky oblíbené město s nádhernými písečnými plážemi. Jeho moderní centrum je plné mrakodrapů, nejvyšší z nich jsou přes 300 m vysoké. Je to jedno z nejbohatších australských měst a to díky nerostnému bohatství, které západní Austrálie v okolí Perthu nabízí. Město je obklopeno vesměs vyprahlými pouštěmi a nachází se také blízko 200 km dlouhého hornatého pásu lesů podél pobřeží. Žije zde mnoho přistěhovalců převážně z jihovýchodní Asie (Filipíny, Thajsko, Malajsie, Indonesie, Singapur, Hong Kong, Čína), ale také z Evropy, Nového Zélandu nebo Jihoafrické republiky. Perth je nejbezpečnější australské velkoměsto. V roce 2010 byl britským týdeníkem The Economist vyhodnocen jako 8. nejvhodější město k životu na světě. Z Perthu vyjíždí vlak Indian Pacific, transkontinentální express, jedoucí přes poušť z Perthu přes Adelaide až do Sydney. Ve výstavbě je i 3700 km dlouhá železnice do Darwinu.

V jakémkoli ročním období je zde vlhký vzduch i na poušti. Na víkend jezdí obyvatelé města na 30 km od pobřeží vzdálený Rottnes Island, kam se dostanou letadlem nebo trajektem. Na ostrově nejsou silnice a je odtud vidět výškové budovy Perthu, které tvoří nádherné panorama a i přes svou relativně velkou vzdálenost jsou výborně viditelné.

 

Západní Austrálie tvoří celou třetinu celé Austrálie. První obyvatelé přišli před asi 40 tisíci lety ze severu. Prvním Evropanem byl Holanďan Dirk Hartog 26. 10. 1616. 2. 5. 1829 obsadil anglický kapitán Charles Howe Fremantes celé území Nového Holandska, kromě teritoria Nového Jižního Walesu. První osady byly zakládány podél řeky Swan River, kde byla úrodná půda. Neznalost místních podmínek a nedostatek pracovních sil vedlo k problémům, které byly v roce 1850 vyřešeny použitím vězňů jako pracovní síly. Neustálé obsazování dalšího území vedly k potyčkám a spolužití s Aborginci bylo velmi složité. Území se stala v roce 1890 částí britského impéria a 1. 1. 1901 Australskou federací.

 

Během 2. světové války byly některá města Západní Austrálie ( jako například Broome) bombardována Japonci.

Nejvyšším bodem Západní Austrálie je s 1252 m.n.m. Mount Meharry. Rovina se rozprostírá podél celého pobřeží, krajina je převážně písčitá a suchá s omezenou vegetací. Výjimkou je jihozápad – Swanland, kde je nejvyšší hustota obyvatel. Klima je tropické v severních oblastech a příjemné na jihozápadě. V pouštních oblastech uvnitř země je teplota vysoká a srážky velmi malé. Symbolem Západní Austrálie jsou černé labutě.Ráno jsme zakotvili v přístavu Fremantle, který leží v ústí řeky Swan a vzdálen od Perthlu je 20 kilometrů. Město má jméno po Charlesi Fremantle, důstojníku královského námořnictva a prvnímu evropskému majiteli volné kolonie, která zde byla založena ve jménu anglického krále George IV. Kolonie byla  založena v roce 1829. Kvůli nízkému počtu obyvatel z kolonie, byli sem v roce 1850 přivezeni  angličtí vězni. Během 2. světové války byl přístav Fremantle základnou pro ponorky, které byly nasazeny ve vodách Pacifiku a Indického oceánu.

 

roundhousel.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 61
Celkem: 3060516
Měsíc: 47458
Den: 3527