Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn8752.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – šedesátý

60.den: 7.3.2015

Sobota - 9.týden                      

Trasa:  Nuku Alofa (Tonga)

Do konce plavby zbývá: 56 dnů

Časové pásmo: - 12 hod.

                                                 

Království Tonga je stát v Oceánii v souostroví v jižním Pacifiku. Skládá se ze 172 různě velkých ostrovů, z nichž 36 je obydlených. Tongané jsou potomky polynéských námořníků, kteří tuto oblast pravděpodobně osídlili zhruba před 3000 lety. V roce 1616 obeplul část ostrovů nizozemský mořeplavec Jacob Le Maire. Na ostrovech však přistál až Nizozemec Abel Tasman v roce 1643. Roku 1773 a 77 je navštívil James Cook a nazval je Přátelské ostrovy, protože ho zdejší obyvatelé při jeho návštěvě srdečně přivítali. V 19. století zde zuřila občanská , válka, při níž bojovaly o moc různé skupiny ostrovanů. Boje skončily v roce 1845, kdy byly ostrovy sjednoceny v jediné Tongánské království. V letech 1900 až 1970 byla Tonga pod nadvládou Velké Británie, přestože místní králové a královny stále hrály důležitou roli ve vnitřních záležitostech země. Roku 1970 byla vyhlášena nezávislost, přesto zůstala Tonga královstvím v rámci Britského společenství národů, což je sdružení nezávislých států, jež kdysi tvořily součást Britského imperia. Současným králem je Tupou IV.

Ostrovy Království Tonga mají 718 km2 a počet obyvatel 115 tisíc s hlavním městem Nuku´Alofa. Největším ostrovem je Tongatapu, který má 257 km2.

Souostroví Tonga se skládá ze tří skupin sopečných a korálových ostrovů Tongatapu, Ha´apai a Vava´u a menších oddělených ostrovů na severu. Západní řetěz ostrovů je hornatý, převážně sopečný s nejvyšším bodem na ostrově Kao 1030 m.n.m. Východní část se skládá z atolů. Ostrovy mají tropické podnebí s vydatnými srážkami, teploty se pohybují od 25 do 29 stupňů Celsia. Zvláště severní ostrovy jsou postihovány ničivými orkány.

Oficiálním jazykem je vedle angličtiny především tongánština. Tonga je rozvojový zemědělský stát, z plodin se zde sklízí kokosové ořechy, maniok, taro, batáty a zelenina, z tropického ovoce hlavně banány. V živočišné výrobě je významný chov prasat, koz, koní a skotu i rybolov. Vyváží se vanilka a banány.

Ráno jsme připluli do Nuku´alofa a zakotvili jsme naproti královskému paláci. Už z paluby jsme viděli, jak je celý přístav vyzdobený květinami a postaven stan s dívčí kapelou. Také tanečnice a tanečníci v typických tongánských krojích, jejichž součástí jsou listy palem, čekali až vyjdou první cestující z lodi.

My jsme vyrazili na elektrokolech a prohlédli jsme si velikou část města. Projeli jsme město nejprve při pobřeží, navštívili jsme velký sobotní trh u nákladního přístavu a prohlédli jsme si většinu pamětihodností. Toto město se vyznačuje velkým počtem škol a kostelů. Zaujaly nás také hřbitovy, které jsou zcela odlišné od všech, které jsme doposud viděli. Domy jsou přízemní, zasazené do bujné zeleně, bydlí zde velmi milí lidé, takže jsme pochopili, proč James Cook, při své cestě je nazval tyto ostrovy přátelskými. Prohlédli jsme si ze všech stran také královský palác a také pohřebiště tongánských panovníků. Tyto objekty nejsou veřejnosti přístupné. Později jsme projížděli odlehlejší částí města, kde jsou zbytky deštného pralesa. Zajímavé jsou také menší obchody, které jsou z jedné strany zamřížované, takže veškeré zboží je zvenku vidět a prodavač je kupujícímu podává ve spodní části mříže nad pultem.  Zaujalo nás veřejné osvětlení, kdy je každá lampa vybavena solárním panelem. Po silnicích jezdí převážně dodávky, z nichž některé by určitě u nás na technické neobstály, ale policie má velká nová auta a zřejmě do provozu příliš nezasahuje. Poprvé na naší plavbě jsme se setkali s levostranným provozem a museli jsme se mu samozřejmě přizpůsobit. I ve velkém vedru jsme hravě najeli 30 km a hodnotíme celou projížďku a poznatky z tohoto města jako jedny z nejlepších a nazvali jsme toto království pohádkovým. K naší dobré náladě přispělo velké množství krásných neobvyklých starých stromů, které v tomto tropickém podnebí zajišťují příjemný stín. Velmi milé je, že jsme při svém putování narazili na několik pouličních hudebních skupin. Hezkým zážitkem bylo i to, že při focení barevného domečku v koruně stromu nás jeho mladá majitelka pozvala k bližší prohlídce a vůbec jí nevadilo, že kvůli nám vzbudila svého bratra, který tam spal. Pěkné bylo také setkání s dvěma školáky. Jeden z nich měl tradiční černou dlouhou sukni, v jaké například ráno přišel k lodi i jeden z celníků. Tito kluci měli ze školy list, na nějž sbírali podpisy turistů. Obdivovali jsme jejich pohotovost a odvahu oslovit cizí dospělé lidi a stejně jako mnoho malých okatých dětí ve městě, také oni dostali od nás drobné dárečky.

Tonga je souostroví mladých, všude bylo dnes vidět mnoho mladých lidí od školáků, přes středoškoláky i malé caparty, kteří třeba s matkou prodávali na tržišti. Proto si myslíme, že Tonga bude mít i do budoucna dobrou perspektivu.

I když jsme v závěru objevili internetovou kavárnu, už jsme nestihli dát fotky a cestopis dohromady a odeslat je, protože dnes loď odplouvá již v 17 hodin a musíme tedy vyčkat na další naši zastávku na Novém Zélandě za dva dny.

Pěkné na lodi je, že jídelna má prostorná okna na všechny tři strany – levobok, pravobok a záď lodi. Při večeři po opuštění Tonga jsme mířili lodí na jihojihozápad  a viděli jsme po pěti mílích Kolovai Beach a po dalších šesti mílích Monotapu Beach. Později jsme minuli středně velký ostrov Ata. V dalším průběhu naší plavby na Nový Zéland už neuvidíme žádná pobřeží či pevninu.

dscn8633.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Francouzská Polynésie - Moorea, Bora Bora


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 52
Celkem: 3062620
Měsíc: 48737
Den: 3390