Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn9056.jpg

 

 

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – šedesátý šestý

 

66.den: 13.3.2015

Pátek - 10.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 50 dnů

Časové pásmo: +11 hod.

 

Velký bariérový útes je největší soustava korálových útesů na světě. Táhne se v délce asi 2000 km a šířce 2 až 150 km podél severovýchodního pobřeží Austrálie. Mocnost korálových vápenců je až 120 m. Je to turistická oblast a národním parkem byl vyhlášen roku 1975 a od roku 1981 je součástí Světového přírodního dědictví Unesco. Velikost bariérového útesu je 11800 km2.

 

Tasmánské moře leží mezi Austrálií a Novým Zélandem a tvoří část Tichého oceánu. Moře obdrželo název po holandském badateli Abelu Tasmanovi, který byl prvním Evropanem, který v 70.letech 15. století prozkoumal území Nového Zélandu a Tasmánie. Také James Cook při svých prvních objevitelských cestách plul Tasmánským mořem. Moře hraničí východní částí s třemi australskými státy : Nový Jižní Wales na jihu, Victoria a Tasmánie. Na severu se míchá Tasmánské moře s vodami moře Korálového. V Tasmánském moři leží početné ostrovy a souostroví, které jsou většinou dost vzdáleny od pobřeží. Nejdůležitější z nich jsou ostrovy Lord Howe, Ball´s Pyramid a Norfolk, které jsou částmi Austrálie.

 

Počasí se poněkud změnilo, je studený vítr, který vytváří poměrně veliké vlny a způsobuje kolébání i tak veliké lodi, jakou je Deliziosa. Barva Tasmánského moře se také změnila už není inkoustově modrá, ale zešedla až zčernala. Plujeme stále rychlostí 25 až 30 kilometrů v hodině, tedy denně za 24 hodin zvládneme maximálně  700 kilometrů, což na té naší obrovské vzdálenosti, kterou máme obeplout jednou kolem zeměkoule je jen malá nepatrná částečka. Opět celý den jsme se věnovali jak dopoledne tak i odpoledne hrám, nutno dodat, že se přihlašují  noví a noví zájemci a tím se nám zvyšuje konkurence pro vítězství v jednotlivých disciplínách. Nevadí stejně i tak patříme do první poloviny startujících. Dnes byl zase „gala večer“ to znamená, že všichni alespoň na večeři se obléknou do svátečního, navíc byla večer soutěž o miss Deliziosa, nakonec z toho byla komedie 3 žen, z nichž jasně vyhrála „ruksáček“ Beatrice.  Velmi zvláštní malé stvoření, které stačí si nahastrošit něco mimořádně nevkusného ze svého velkého batohu, který nosí stále na zádech i k večeři,  a sólově se sama svíjet na parketu. Za svůj mimořádný a komický výkon obdržela Costakabelu a tím skončil pořad Miss. V divadle vystupovali zase žongléř a mladá žena s obručemi, zase jako doplnění tříčtvrtě hodinového programu bylo vystoupení šesti tanečnic a čtyř tanečníků.

dscn8830.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Království Tonga - NUKU´ALOFA

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 81
Celkem: 3059056
Měsíc: 46556
Den: 3360