Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn9215.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – šedesátý sedmý

67.den: 14.3.2015

Sobota - 10.týden                      

Trasa:  Sydney ( Austrálie )

Do konce plavby zbývá: 49 dnů

Časové pásmo: +10 hod.

 

dnes od půlnoci máme zase o hodinu méně, to je + 10 hodin

 

Austrálie je federativní stát, formálně  konstituční monarchie Velké Británie, rozkládající se na celém kontinentu Austrálie a na některých ostrovech, z nichž největší je Tasmánie. Australský svaz má správní rozdělení 6 federálních států, 2 teritoria a 7 zámořských teritorií. Pobřeží je málo členité. Na východě pobřeží lemuje Velký bariérový útes – největší korálový útvar světa. Bassův průliv odděluje australskou pevninu od Tasmánie a tudy také povede naše cesta lodí. Velkou většinu Austrálie pokrývají pouště, louky a pastviny. Lesů má Austrálie 14 % a obdělávané půdy pouze 6 %.

 

Austrálie je zemí přistěhovalců, jedna čtvrtina obyvatel se narodila mimo tento kontinent, většina ostatních má australské předky jen několik předchozích generací. Největší část populace je evropského původu, ale stoupá podíl imigrantů zejména z Asie, Číny, Vietnamu a Indie. Původní obyvatelstvo Aboriginálové v současnosti tvoří jen 2 %  populace a teprve od roku 1967 mají ve společnosti rovnoprávné postavení. Více než 90 % obyvatel žije ve městech, zejména v jihovýchodních pobřežních oblastech. Hlavní město Canberra leží ve vnitrozemí mezi velikými městy Sydney a Melbourne. Většina vnitrozemí je vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám osídlena jen minimálně.  Austrálie má celkem 20,5 milionů obyvatel. Většina území má nedostatek srážek a na dvou třetinách plochy spadne méně než 500 mm srážek ročně. Srážkově bohatší jsou návětrné svahy hor, nejvíce prší na severovýchodním pobřeží, v Australských Alpách a na Tasmánii.

 

Vzhledem k dlouhodobé izolaci Austrálie od ostatních částí světa zde žije mnoho endemických druhů. Pouštní a polopouštní rostlinstvo vnitrozemí přechází na okrajích kontinentu v savany a buš. Na vlhkém severovýchodním pobřeží rostou tropické deštné lesy. Australské Alpy mají alpinskou a subalpinskou vegetaci. Endemický je ráz hlavně fauny, žije zde například pes dingo, vačnatci – zejména klokani, ptakořitní – ptakopysk a ježura, pštros emu, množství ptáků, hadů a hmyzu. Problém představují zvířata dovezená Evropany, která se zde aklimatizovala, např. králík. Australská příroda je dosud v relativně neporušeném stavu, je zde mnoho národních parků, z nichž 15 je součástí přírodního světového dědictví UNESCO.

 

Dnes už dopoledne jsme zakotvili velmi blízko hlavních dominant velkoměsta a v poledne jsme vyrazili na elektrokolech si prohlédnout město. Projeli jsme kolem opery, vyfotografovali jsme její mimořádnou architekturu, projeli, nebo raději šli při kolech v Královské botanické zahradě a vydali jsme se na Harbour Bridge. Zajímavé bylo, že někteří kolemjdoucí se k nám hlásili, když viděli naše kola s označením odkud jsme, nebo dokonce zdravili „dobrý den“, i když toho už víc česky neuměli. Tato kolosální stavba na nás velmi zapůsobila. Viděli jsme jak je most chráněn proti sebevrahům i hazardérům, stojí zde hlídky a most je opatřen kamerami a zabezpečen. Královská botanická zahrada byla nádherná. I když už končí léto, bylo zde mnoho krásných květů a vše udržované a čisté. V prostorách botanické zahrady je i konzervatoř. Ani nám nevadilo, že mezi mohutnými starými i cizokrajnými stromy bylo občas vidět mrakodrapy a televizní věž. V parku se nachází mnoho drobných zahradních staveb, úsek s alabastrovými sochami a protože byla sobota a hezké počasí, mnoho místních lidí se zde procházelo i s dětmi, někteří odpočívali na čistě stříhaných zelených trávnících, mnozí se nechali svézt po zahradě červeným vláčkem. Potěšilo nás, že jsme nikde neviděli posprejované budovy a že všude bylo čisto a pořádek.

Velmi příjemný pohled byl i na velkou zátoku se stovkami plachetnic různých velikostí a typů. Sledovali jsme také městskou lodní dopravu žlutozelenými rychlými loděmi. Po tomto výletu jsme se vrátili i s koly na loď a po večeři jsme ještě jednou jeli člunem do města, protože jsme chtěli poslat fotky a cestopis. Prošli jsme si zátoku mezi operou a přístavním mostem, která žila nočním sobotním životem. Při návratu na loď jsme viděli nad městem krásný ohňostroj, který se odrážel od hladiny moře. Velká škoda, že jsme tu krásu nemohli zachytit na kameru. V noci bylo krásně osvětleno nejen město, památky, ale i plující lodi. Australské největší město v nás zanechalo velmi pěkný dojem.

dscn9121.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Austrálie - SYDNEY

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 39
Celkem: 3056271
Měsíc: 44713
Den: 2383