Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn8814.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – šedesátý první

61.den: 8.3.2015

Neděle - 9.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 55 dnů

Časové pásmo: - 12 hod.

 

V minulosti námořníci se navigovali pomocí kompasu, v noci i pomocí hvězdné oblohy. Na severní polokouli je dobře patrná Polárka, kterou najde každý v souhvězdí Malý vůz, když si předtím najde Velký vůz a osu zadních kol prodlouží pětkrát nad vozem. Polárka se nachází téměř přesně na severu a je jen málo odchýlená od Severního pólu.

Na Jižní polokouli je to složitější. Hvězda Oktanus, která je téměř nad Jižním pólem má velmi malou svítivost a není možné ji bez specielních dalekohledů najít. Proto je k určování jihu používáno souhvězdí Jižní kříž – Crux. Na Jižní hvězdné obloze je souhvězdí ve tvaru „kříže“ více, proto je nutno určit jeho polohu pomocí jiných svítivějších hvězd. V tomto případě nám pomohou hvězdy Alfa Centauŕus a Proxima Centaurus.  Prodloužením úsečky mezi nimi čtyřiapůlkrát najdeme Jižní kříž. Protažená osa delší strany kříže ukazuje na „jih“. Souhvězdí Jižní kříž mají zobrazeno na vlajkách  Nový Zéland a Austrálie, které budou našimi příštími zastávkami. O těchto zajímavostech se dozvídáme na přednáškách profesora Carla Scopellitiho a je veliká škoda, že naše loď je velmi silně v noci osvětlena, že není možné pozorovat hvězdy.

Takže celý den na moři znamená, že se věnujeme chození, soutěžím, jídlu i odpočinku. Dopoledne byla opět olympiáda 4 barevných družstev, Jana v modrém družstvu a Luďa v žlutém družstvu si počínali výborně, jejich družstva obsadily první a druhé místo, ale zatím vůbec není konec, bude se rozhodovat až za několik dnů plavby, protože při zakotvení se žádné aktivity nekonají ani soutěže, cvičení či tanec, protože lidi na lodi odcházejí na organizované výlety i soukromě mimo loď.

Večer také je vcelku stále podobný. V 18 hodin jdeme na večeři, která trvá zhruba hodinu a půl a potom se procházíme mezi 2 a 3 patrem za hudbou, která ze tří míst hraje a v 20,45  je druhé představení v divadle pro nás, kteří chodí na večeři v 18 hodin. To první představení v divadle začíná v 19 hodin a v 20,30  tato půlka lidí chodí na večeři.

V divadle bylo představení souboru z Nového Zélandu, navazující na tradice původních obyvatel „maorů“. Skupina asi 16 účinkujících předvedla tanec a hudbu, která je od našeho podání velmi vzdálená. Před naplněným hledištěm  se jim podařilo do vystoupení včlenit i některé z řad diváků. Ale představení skupin z Tichomořských ostrovů bylo melodičtější a zajímavější.

dscn7531.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Francouzská Polynésie - Moorea, Bora Bora


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 31
Celkem: 3057629
Měsíc: 45604
Den: 2790