Jdi na obsah Jdi na menu
 


discover-piha-beach-view.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – šedesátý čtvrtý

64.den: 11.3.2015

Středa - 10.týden                      

Trasa:  Auckland (Nový Zéland)

Do konce plavby zbývá: 52 dnů

Časové pásmo: +12 hod.

 

Nový Zéland je poněkud izolován v jižní části Tichého oceánu a dva hlavní ostrovy jsou odděleny Cookovým průlivem. Celková rozloha Nového Zélandu je o trochu menší, než je Japonsko a o trochu větší než Anglie. Na dvou hlavních ostrovech Nového Zélandu jsou všechna místa vzdálená maximálně 130 km od moře. Větry vanoucí od oceánu zde udržují mírné a vlhké podnebí s opravdu silnými srážkami na západním pobřeží. Na severu je horko a deštivo, na jihu země a ve větších výškách je chladněji. Nejvyšší bod je Mount Cook a má výšku 3754 m n.m. Severní ostrov má velice nepravidelné pobřeží s několika poloostrovy, které vybíhají do moře. Úrodné nížiny přecházejí v kopce, lemované zátokami a písčitými plážemi. Uprostřed Severního ostrova se nachází oblast sopek. Čtyři z nich jsou dosud činné a je zde také mnoho bublajících horkých pramenů a gejzírů. Nejvyšším vrcholem Severního ostrova je jedna ze čtyř sopek Ruapehu a má 2797 m. Zemětřesení nejsou ničím vyjimečným, zřídkakdy však představují nebezpečí. Kopec Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu je zapsán v Guinnesově knize rekordů za svůj 85 písmen dlouhý název. Jižnímu ostrovu, jejž od Severního odděluje 26 km široký Cookův průliv, dominují nebetyčné vrcholky Jižních Alp se sněžnými poli a ledovci. Je zde mnoho nádherných jezer, která leží v hustě zalesněných horských údolích a napájí prudké řeky. Na východ od Alp se rozkládá úrodná Canterburská nížina, je to největší rovina na Novém Zélandu. Na samém jihu se do ostrovní půdy zařezávají v úzkých pruzích fjordy.

V Aucklandu a okolí bydlí každý 4. Novozélanďan, a na novém Zélandu je 180 národností. Například 19 % obyvatel Aucklandu tvoří Asiaté. Nový Zéland je stát, který imigrantům dává velkou šanci k podnikání, ovšem musí složit kauci ve výši 50 tisíc novozélandských dolarů a po dobu asi dvou let se nesmí zadlužit. Poté mají možnost zažádat o povolení k trvalému pobytu.

Stát podporuje také studium na školách ve formě půjčky s tím, že po dokončení studia jsou do splacení povinni pracovat na Novém Zélandu.

Po dosažení věku 65 let mají všichni nárok na stejný důchod ve výši asi 1400 novozélandských dolarů měsíčně.

Dříve byl systém bydlení ve městě takový, že mladá rodina koupila malý dům, po splacení větší a po odchodu dětí ze společné domácnosti tento velký dům prodala, koupila malý a ze zbytku peněz si přilepšila na důchod. Dnes je tomu jinak. Cena domů se z důvodu větší poptávky zejména ze strany bohatých Asiatů, vyšplhala do takové výšky, že místní si ve městě potom nemohou dům dovolit  a na stáří odcházejí na vesnici. Dvoupokojový byt přijde i na půl milionu dolarů.

Životní náklady jsou vysoké, není z finančních důvodů zvykem jezdit na dovolenou mimo Nový Zéland.

Také ceny jídla i vína v restauracích jsou vysoké, oběd přijde na 20 – 30 novozélandských dolarů.

Zdravotnictví ve státních nemocnicích je bezplatné a není povinné zdravotní pojištění. Lidé si ho však platí v případě, že chtějí být ošetřováni v soukromých klinikách.

Litr benzinu stojí momentálně 1,9 novozélandského dolaru. Běžně lidé po pracovní době, která je 8 hodinová vyhledávají aktivity jako jachting, golf, plavání, veslování a o víkendech využívají pobytu v mnoha parcích nebo i na plážích s kulturním programem.

discover-anchor-bay-taawharanui-beach-rocks.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 40
Celkem: 3046087
Měsíc: 39558
Den: 2473