Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – padesátý druhý

dscn5816.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – padesátý druhý

52.den: 26.2.2015

Čtvrtek  - 8.týden                      

Trasa:  na moři

Časové pásmo: - 10 hod.

V uplynulých dnech jsme vyplňovali dotazník, ve kterém kapitán F. Serra se dotazuje všech cestujících jak jsou spokojeni s kabinou s jídlem, obsluhou a s nabízenými pořady a aktivitami. Zatím vše hodnotíme jako výborné, jen jsme do poznámky napsali, že hlavně v noci se někdy budíme skřípáním, klepáním i hučením klimatizace. Dále, že v místě, kde se cvičí není vidět na předcvičujícího a měli by to vyřešit kamerou a promítáním na velikou obrazovku místo stálého vysílání reklam. Jsme také překvapeni, že pro soutěže a hry není vybavení v dobrém stavu jako např. šipky, míčky na badmington, síť na minivolejbal a další.

Plujeme stejnou trasou jako James Cook, narodil v Martonu 27. 10. 1728 a zemřel 17. 2. 1779 na Havaii. Byl výzkumník, námořník a britský kartograf. V 16. letech odešel z domova do vesnice rybářů, aby se tam vyučil prodavačem. Zde poprve pocítil touhu po moři, když se díval na moře z okna obchodu. Zanedlouho si uvědomil, že práce obchodníka se k němu nehodí a začal se učit námořníkem na pobřežních lodích, které obchodovaly s uhlím. Zde začala jeho neobyčejná životní dráha. Cook byl prvním kartografem, který popsal ostrov Neufundland, podnikl tři cesty do Pacifiku a uskutečnil první evropský kontakt s Austrálií a Havaiiskými ostrovy a kromě toho první oficielní obeplutí Nového Zélandu. Byl dobrým námořníkem a měl velký kartografický talent. Dostal se do neprozkoumaných a nebezpečných míst a na svých expedicích zhotovil mapy různých území, která ještě zmapována nebyla. Zabýval se také astronomií a na své výzkumné cestě se dostal 13. dubna 1769 na Tahiti, kde postavil malou účinnou observatoř.

Odpoledne jsme byli na přednášce profesora Carla Scopellitiho o známém francouzském malíři Paulu Gauguinovi a jeho životě v Polynésii a kde na ostrově Marquise zemřel v roce 1903 a je zde pochován.

Právě zde v Tichomoří vytvořil nejslavnější obrazy, jako je Tahitské pastorále. Jeho názory shrnuje knížka Noa-Noa, kterou sám ilustroval.

Dnes opět na moři. Luďa opět nachlazen z klimatizace, není sám, tam kde je více lidí mnozí kašlou, mají rýmu. Tady nestačí jíst jen ovoce a vitamíny a také je obtížné nebýt v klimatizaci. To by musel člověk být venku na palubě, ale jsme už zase v tropickém pásmu, protože jsme propluli obratník Kozoroha. Tropické pásmo je  mezi obratníky Raka na severní a Kozoroha na jižní polokouli uprostřed je rovník – nejdelší rovnoběžka na zeměkouli.

Dnes v divadle mělo úspěch Trio Divina -  klavírista a houslistka z Rumunska a sopránistka je Maďarka. Představení dnes v divadle i poslední týden v baru se nám velmi líbilo.

dscn6032.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Aktivity na lodi

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 38
Celkem: 3057455
Měsíc: 45479
Den: 2720