Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn9731.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – osmdesátý

80.den: 27.3.2015

Pátek - 12.týden                       

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 36 dnů

Časové pásmo: +4 hod.

 

V noci ze včerejška na dnešek jsme posunuti v čase o další hodinu zpět a máme + 4 hodiny oproti našemu času, který je ve střední Evropě.

 

Je zajímavé vědět, že střední vzdálenost mezi Zemí a Sluncem je  149.600.000 kilometrů = 1AU. Astronomická jednotka (AU) je délková míra v astronomii. Hmotnost Slunce je 1,99 x 1.030 kg (je to 330.000 násobek hmotnosti Země).

 

Střední hustota Slunce „p“ = 1,41 gramů na cm3. Teplota povrchu slunce-(fotosféra) 65.000 stupňů Celsia. Teplota jádra Slunce asi 10 milionů stupňů a tlak v jeho středu kolem 10 miliard atmosfer. Stáří Slunce je asi 4,6 miliard let a odhaduje se, že bude ještě 5 miliard let aktivní. Spektroskopickými analýzami bylo ve Slunci prokázáno přes 60 chemických prvků, z čehož na prvním místě přes 80 % vodíku a v sestupující řadě dále helium, kyslík, uhlík, dusík, silicium a magnesium.

 

Slunce vyzařuje přibližně 90 tisíc kalorií na 1 cm2 za minutu. Co je důvodem této enormní energie?

Jaderná fúze, což je jaderná reakce při které se dvě atomová jádra roztaví do jednoho nového jádra. To je důvodem, proč slunce a všechny svítící hvězdy vyzařují energii. Zářivá energie Slunce vychází z jaderné fúze vodíku, čímž vzniká hélium. Tato reakce probíhá v jádru Slunce. Nad fotosférou leží chromosféra, která je viditelná při zatmění Slunce. Nad chromosférou leží korona. Pohyb skvrn na Slunci, které bylo známé už ve starověku dokazuje, že Slunce není žádná „deska“, nýbrž otáčející se koule. Střední doba otáčení Slunce je asi 27 dnů. Slunce má v sobě magnetické pole. Jako sluneční aktivita jsou popisovány cyklicky se měnící vlastnosti Slunce, které souvisí s „turbulencemi“ jeho horkých plynů a průběžnými změnami jeho magnetického pole. Tato aktivita se nejnápadněji projevuje v měnící četnosti slunečních skvrn a jeho měnící se polohou vzhledem k Zemskému rovníku. Cyklus slunečních skvrn se opakuje asi každých 11 roků.

 

Záření Slunce obsahuje široké spektrum paprsků od gamma přes UV –záření až po oblast radiových vln. Většina slunečného záření vytváří viditelné světlo (v žádném případě ne infračervené).Tento text je přeložen z časopisu TODAY- pravidelné rubriky Novinky z kapitánského můstku.

 

Plujeme -  naše COSTA v noci se téměř na hladině nepohupovala, alespoň jsme nic necítili, ale odpoledne už vlny tuto velikou loď rozhoupaly. Dopoledne jsme rozehráli soutěž dvojic v hokeji, která potrvá 3 dopolední časové úseky, které jsou určené hrám. Už několik dní jsou naše dopolední soutěžní časy zmenšeny, protože se předvádí pro zájemce před velikou obrazovkou. Nejdříve ozdobení jídel na talíři, dekorace moučníků a dortů, skládání ubrousků látkových a dnes skládání zvířátek z froté ručníků a my jsme reagovali na tuto změnu i změnou zavedeného režimu. O půl jedenácté se jdeme koupat do bazénu s mořskou vodou, dále ohřát do vířivky, jen s plavkami se přemístit do pokoje v 5. poschodí, osprchovat se od mořské a chlorované vody a obléci se a vzít si sportovní obutí. Znovu výtahem do 10. patra do fitcentra, které zde se nazývá gymnásiem, spálit  v pohodě aspoň 50 až 70 kilokalorií a v plavkách se procházet aspoň půl hodiny v 11.poschodí, nadýchat se mořského vzduchu a trošku se opálit. Následně jdeme na oběd a tenhle rituál trvá do 13 hodiny. Potom si stihnem ještě chvíli odpočinout, aby mohl začít odpolední program.

 

A odpolední program je už tradiční. Dnes jsme hráli vodní minigolf  a z 20 startujících Jana zářila trefila se z 6 pokusů 2 krát na malou plochu na bazénu a to se podařilo jen 4 soutěžícím. Rozstřel už byl pro Janu neúspěšný, ale pozorujeme o mnoho zlepšenou hru od Jany a jistě opět zaútočí na přední pozice. Po delší době, abychom dýchali mořský vzduch a ne klimatizaci jsme u bazénu hráli kostky a už je zase večer a večeře, na kterou se těšíme a pak poslouchání hudby v podání slovenské dvojice. V divadle opět vystupovala australská dvojice Lachlan Baker a Elisabeth Beamish v pořadu „serenada romantika“. Jejich  hlasový velkorozsahový pěvecký projev byl opět výborný a nás doslova vyčerpal, že jsme šli spát a už jsme se nezúčastnili vyhlašování „nejlepšího muže“ naší lodi. V noci poněkud loď tradičně houpala po dlouhých vlnách a už nás tato skutečnost nepřekvapuje.

dscn9767.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Austrálie - Melbourne

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3044333
Měsíc: 38151
Den: 1919