Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn5788.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – osmdesátý šestý

86.den: 2.4.2015

Čtvrtek - 13.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 30 dnů

Časové pásmo: +2 hod.

 

GPS – globální poziční systém ( anglicky : Global Positioning Systém ) je satelitní systém k určení zeměpisné polohy při všech meterologických podmínkách a na celém světě. Určení místa je možné na celém světě nejméně 4 družicovými satelity pro systém. GPS zavedla vláda USA a je přístupná všem uživatelům. Zaměřuje přesně aktuální zeměpisný stupeň. GPS vyvinula severoamerická obranná složka USDOD a disponovala  původně 24 satelity. Plně v provozu je od roku 1994. V civilním provozu má určitá omezení : 18 km maximální výšky a 515 metrů za vteřinu rychlost, aby bylo zabráněno zaměření na rakety. Tyto hranice mohou být překročeny, ale ne současně. Poziční systém se skládá ze tří segmentů : prostorový segment ( space segment ), kontrolní segment ( control segment ) a uživatelský segment ( user segment ). Prostorový segment obsahuje 24 až 32 satelitů, přičemž kontrolní systém má 4 stanice na zemi. Momentálně se na oběžné dráze nachází  31 satelitů.

 

Dnes po půlnoci z 1. 4. na dnešek jsme opět posunovali čas o hodinu zpět a tedy oproti letnímu času u nás v české republice máme ještě zde na lodi o jednu hodinu více tedy ráno na Zelený čtvrtek máme na lodi 7 hodin a u nás je 6 hodin. A stále plujeme do afrického Maputa, překročili jsme dnes obratník Kozoroha, tedy jsme opustili tropické pásmo, večer míjíme na pravoboku Madagaskar  (čtvrtý největší ostrov světa) a ještě 2 dny poplujeme až zakotvíme v mosambickém Maputu. Předtím ještě jednou posuneme čas o hodinu zpět a dosáhneme tedy stejného času jako u nás.

 

V soutěži hokejového turnaje získal Luďa druhou bronzovou medaili, ale co je to  proti Janě, která už má zlato a stříbro. Nicméně dnes dopoledne se zahájil další turnaj v hodu pytlíkem na cíl. Je celkem 5 družstev po pěti losovaných startujících a naše družstvo v modrém je ve  složení Miš z Francie, Monika z Rakouska, Irmgard z Německa a Jana a Luďa z ČR. První den se všem moc nedařilo, přesto jsme zatím na třetím místě. Odpolední klání bylo v šipkách a zde Krisovi z Rumunska podařilo dát stovku i padesátku a všichni ostatní byli daleko zpět. Také jsme se vážili a výsledek je neradostný, oba jsme navýšili svoji váhu za tři měsíce dobrou a vydatnou stravou o pět kilo.

 

Večer v divadle bylo retro show taneční skupiny Neo Afroarimba s novými zpěváky Mabotha a Lyle Wolwyn. Představení bylo krásné ve svižném tempu s africkým temperamentem a známými písničkami 60. až 80. let. Také po 22 hodině s profesorem Carlem Scopellitim jsme bez osvětlení lodi sledovali jižní hvězdnou oblohu – Jižní kříž, planetu Saturn, Jupiter, souhvězdí Orion, Škorpion, Měsíc v téměř v úplňku a zopakovali jsme si jak se hledá pomocí hvězd Jižní pól. Potom byl „duhový večer“ v pestrobarevném oblečení a sešli jsme se s Janou a Peterem z Dua Mistery.

cirkumpolarni-souhvezdi2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 17
Celkem: 3039503
Měsíc: 33324
Den: 1483