Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn5652.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – osmdesátý sedmý

87.den: 3.4.2015

Pátek - 13.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 29 dnů

Časové pásmo: +2 hod.

 

Tři čtvrtiny plavby za námi

 

Plujeme v Indickém oceánu směrem na mosambické Maputo. Indický oceán je jedním ze čtyř oceánů na naší zemi. Zabírá asi 20% zemské plochy, která je pokrytá oceány. Jeho objem  je odhadován na 292 131 000 km3. Leží kompletně na východní polokouli. Vzhledem ke svému významu jako tranzitní trasa mezi Asií a Afrikou se stal dějištěm početných konfliktů. Vzhledem k jeho velikosti nedokázal žádný stát až do začátku 18. století oceán kontrolovat. Začala s tím až Velká Británie kontrolou plavidel ze zemí, které u Indického oceánu neleží. Jeho strategický význam je větší, než hospodářská hodnota minerálů a mořských živočichů. V Indickém oceánu respektive na jeho dně se nachází vyšší a dlouhý středooceánský hřbet, mnoho nižších pohoří, hlubokých mořských příkopů a úžlabí.

Nejhlubším místem Indického oceánu je „Diamantová hlubina“ , která se nachází v hloubce 8 048 metrů pod mořskou hladinou. Klima severně od rovníku je ovlivňováno systémem monzunových větrů. Od října do dubna vane silný vítr ze severovýchodu. Od května do října dominují větry z jihozápadu. V Arabském moři způsobují monzuny srážky na Indickém subkontinentu. Na jižní polokouli jsou větra zpravidla slabší, v blízkosti ostrova Mauritius, mohou ale nastat silné mořské bouřky. Při změně monzunových větrů se tvoří často cyklony, které postihují hlavně pobřeží Arabského moře a Bengálský proud.

Mořské proudy jsou řízeny hlavně monzuny. Existují dva kruhové mořské proudy. Jeden cirkuluje ve směru hodinových ručiček na severní polokouli a druhý proti směru hodinových ručiček na jižní polokouli. Během zimních monzunů se však proudy na severu otáčí obráceně. Hluboké proudy jsou v první řadě ovlivňovány přítoky z Atlantiku, z Rudého moře a Antarktidy. V Indickém oceánu žije více jak 5000 druhů ryb.

 

Ano, máme za sebou tři čtvrtiny celé naší expediční plavby kolem celého světa. Zbývá nám připlout do Afriky,  z větší poloviny ji obeplout a vplout do Středozemního moře a zpět tam, odkud jsme před 3 měsíci vypluli -  do italské Savony. Dnes s Janou jsme si  alespoň stručně zhodnotili naši dosavadní plavbu a  jednoznačně jsme se shodli, že jsme nasbírali spoustů zážitků, některé věci, jako třeba hry jsme ani nedoufali, že se velmi aktivně do nich zapojíme. K tomuto hodnocení přispělo i opravení některých překlepů a chyb v cestopise, který už je na našich internetových stránkách. Čtením a kontrolou textů jsme si opět zopakovali ty úchvatné okamžiky, které jsme prožívali.  Už jsme částečně vzhledem k novým a novým zážitkům některé trochu opomněli a čtením a koukáním na fotky se nám opět vrací do hlavy zpět. Po půlnoci z pátku na sobotu zase měníme čas a ejhle: hodinky ukazují přesně tolik, jako ve Střední Evropě.

 

Dopoledne bylo druhým dnem pokračování soutěže v hodu pytlíkem na cíl.  Našim soupeřům se poněkud nedařilo a my jsme dosáhli 27 bodů (ve čtvrtek jen 20 bodů). Součtem jsme se dostali na 2. místo s odstupem za prvním družstvem, ale za námi jsou také s odstupem další 3 pětičlenná družstva. Jestli se nám podaří alespoň  druhé místo udržet budeme spokojeni. Rozhodnou zítřejší výsledky. Jinak vlastně po celý zbývající den jsme téměř celý čas věnovali opravování a doplňování cestopisu.

 

Od včerejšího pozdního odpoledne jsme se přiblížili k ostrovu Madagaskar a podél pobřeží jsme kolem něj pluli skoro celý den. Ve vzdálenosti několika kilometrů na pravoboku lodi jsme zahlédli několik vesnic, ale více pustou krajinu. K ostrovu jsme se přiblížili z východní strany a částečně jsme jej obepluli kolem jižního cípu. Večer jsme dále pluli na západ směr Maputo. Na Madagaskaru žijí převážně Malgaši – potomci malajsko indonéských kmenů, kteří se přistěhovali před 2000 lety. Na celém obrovském ostrově žije 19 milionů lidí. Madagaskar patří mezi vysoce zadlužené chudé země.

Má jen 5 % obdělávané půdy, louky a pastviny se rozkládají na 41 %, lesy jsou na 40 % půdy ostrova.

Ostrov je na východní straně poměrně hustě osídlen a zřejmě je zde velká perspektiva rozvoje turistiky a rekreace.

 

Po večeři jsme navštívili divadlo. Věděli jsme, že trio Divina dokáže svým muzikantským projevem upoutat pozornost posluchačů a že je složeno z vynikajících hudebníků. Tentokrát hráli skladby ze známých muzikálů a jejich vystoupení trvalo téměř hodinu a mělo velký úspěch.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 46
Celkem: 3047829
Měsíc: 40986
Den: 2965