Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn9811.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – osmdesátý druhý

82.den: 29.3.2015

Neděle - 12.týden                       

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 34 dnů

Časové pásmo: +2 hod.

 

Dnes v půlnoci jsme posunovali opět hodinky o hodinu zpět, stejně jako ve Střední Evropě se posunoval čas také o hodinu dopředu, tím jsme došli na současný rozdíl + 2 hodin. Včerejší zážitky píši zde na lodi v čase 6, 30 a u nás v ČR je čas 4, 30 hodin.

 

Dnes je v časopise TODAY článek o zajímavém zvířeti: Dugong Kung Fu je veliký mořský savec, který žije v tropických vodách Indického oceánu a Pacifiku.  Jeho masivní tělo měří asi 2,4  - 2,7 metrů a zužuje se, než na konci přechází ve vidlicovitý a vodorovně zploštělý ocas. Přední nohy jsou přetvořeny do kulatých lamel a zadní nohy jsou pohyblivé do všech směrů. Pysky jsou tlusté a svalnaté a tento savec jej používá k trhání vodních rostlin. Potravu potom rozmělňuje pomocí stoliček a žvýkacích plošek, které leží před čelistí. Samečkové mají dva špičáky jako dva přední zuby. Zvířata se živí převážně v noci a pohybují se v párech, nebo v malých skupinách. Březost samic trvá 13-14 měsíců, potom se mláďata rodí do vody a jsou krmena mateřským mlékem. Mléčné žlázy se na rozdíl od jiných savců nalézají pouze na hrudníku. Tento zvířecí druh je ohrožen a odedávna se loví pro maso, tuk, olej a kůži. Dnes je jich méně jak 40 000 exemplářů, přírodovědně jsou dugongové zařazeni do samostatné skupiny čeledi dugongovitých.

 

Dopoledne jsme dokončili soutěž v hokeji a Luďa s Josanem hned v druhém utkání zvítězili nad Monikou a Irmgard a potom dálší 2 utkání byla remíza, Jana s Jesusem remizovali a výsledky se dozvíme později. Startovalo celkem 8 nebo 10 dvojic a pro nás výsledky jsou zatím nedostupné. Tyto hry se hrály ve velkém vedru a i na slunci, takže 10 minutové utkání dalo všem dokonale zabrat. Potom následovala pravidelná koupel nebo plavání v bazénu a vířivce, chození a běhání s Albertem na oválu v 11. patře a asi čtvrthodinku jsme opět spalovali kalorie na mučidlech, odpoledne jsme soutěžili v šipkách a Janě se velmi dařilo, byla druhá za Rakušanem Hermanem, ale toho by snad nedokázal přehrát nikdo, protože jedna šipka se mu zapíchla přesně do středu a tohle je ohodnoceno 100 body. Následovalo opět koupání a už je večer – večeře, poslouchání hudby, poslouchání Šimkových povídek v našem počítači. Spánek zde na lodi je dost důležitý, protože jsme soustavně unaveni hrami, ale i sportovními disciplínami, sluníčkem, ale i klimatizací - prostě prostředí zde na lodi je zcela jiné jak jsme zvyklí z domova. Poprvé daleko od domova prožíváme Velikonoční týden.

dscn9845.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Austrálie - Perth

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 38
Celkem: 3054157
Měsíc: 43620
Den: 2350