Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – dvacátý druhý

dscn6838.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – dvacátý druhý

22.den:  27.1.2015

Úterý  - 4.týden                      

Trasa:  Punta de Este (Uruguay)

Časové pásmo: – 3 hod.

Uruguay je na jihovýchodě Jižní Ameriky na pobřeží Atlantského oceánu. Počet obyvatel je 3,4 milionu, jde o převážně zvlněnou pahorkatinu,  jen 7% půdy je obděláváno. Mezi Buenos Aires a Montevideem je mohutný výtok řeky Paraná, který měří na šířku 200 km. Obyvatelstvo jsou většinou potomci přistěhovalců z románských zemí – Španělska a Itálie, je tady i podíl rasově smíšený (mesticové, mulati) a černošská menšina není velká. Punta del Este leží na poloostrově, který je z jedné strany omýván Atlantským oceánem, na druhé straně je velké ústí řeky Rio de la Plata. Má scénické pobřeží a pláže a je tam oceánské podnebí. Má rozlohu 48 km2 a 15 tisíc obyvatel.

Od roku 1896 tam začala výsadba stromů a rostlin z celého světa, které byly základem pro cennou botanickou zahradu. Město má dvě pláže Brava a Mansa, jedna je na straně Rio de la Plata a druhá na straně Atlantského oceánu. Jsou velmi využívány sportovci, ale i rekreanty. Město má koloniální architekturu. Velkou atrakcí je maják, 45 m vysoký s křišťálovými osvětlovacími panely z Francie, dříve bylo osvětlení acetylenové, nyní funguje na elektřinu. Točité schodiště má 150 schodů. Na jedné části pobřeží Isia de Labos jsou lachtani.

Tentokrát Deliziosa nezakotvila ráno u mola v přístavu, ale asi 3 km před ním na moři. Spustila 2 záchranné čluny a další dvě lodi z přístavu připluly, aby v pravidelných intervalech převezli asi 2000 lidí z Costy do přístavu a zpět.

Velká většina lidí měla zakoupený výlet, zřejmě jen po městě a okolí. My jsme toto zvládli s našimi skládacími elektrokoly Spirit, která stále budí velkou pozornost. Ve městě jsme projížděli pobřežím i uličkami vnitřního města a všude to bylo krásné, čisté, plné rozkvetlých různobarevných obrovských ibišků, oleandrů, hortenzií a udržovaných palem. Nejvíc se nám líbily rodinné domky většinou přízemní s různou architekturou, hlavním materiálem byly většinou cihly a dřevo, ale také se používají doškové střechy z travin a to i v novostavbách. I výškové budovy měly velmi zajímavé architektonické prvky a osobitý ráz. Počasí bylo velmi teplé, spousta místních mířila na pláže nebo sportovala na pobřeží. Stejně jako v Brazílii se zde často vidí u autobusových zastávek a u pláží ocelové posilovací stroje pro širokou veřejnost, která je také využívá.

Počasí na naší plavbě nás dost překvapuje. Nejsou téměř vidět hvězdy, západy a východy slunce jsou skryté za clonou mraků nebo mlhy na obzoru. Někdy prší, ale poměrně krátce a déšť je teplý, tak jako se v noci vzduch velmi málo ochlazuje.

Večerní program divadla byl zase zcela odlišný od včerejšího. Vystoupilo brazilské duo Luis Viana a Sasha Scott s programem Malambo Show, s tématem her, tanců a bubnování jihoamerických indiánů. Představení bylo pěkné a celkově výběr umělců do divadla má na starosti kulturní ředitel lodi Gaetano a daří se mu zavděčit se téměř všem divákům. Dnes v noci opět hýbeme s časem a budeme mít o hodinu méně, a o 4 hodiny méně než v České republice.

czech-world-expedition-luda-hartl-2015.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Uruguay - Punta del Este

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dobrávila - ahoj

sleduji vás ! stále jste přátelé? SURYKATA se adaptoval ..Ajša zuří a nevěří že zůstavá!/vzkaz pro Jan/

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 45
Celkem: 3057670
Měsíc: 45632
Den: 2813