Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – dvacátý devátý

dscn7185.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – dvacátý devátý

29.den:  3.2.2015

Úterý  - 5.týden                      

Trasa:  na moři

Časové pásmo: – 4hod.

Jedna čtvrtina plavby za námi

Dopoledne bylo tradiční jako všechny dny, kdy je plavba po celý den- sportování, snídaně, soutěže, plavání, hry, lehký oběd. Luďa opět bodoval- tentokrát dvakrát vyhrál v soutěžích, takže se opět stal pyšným vlastníkem dvou tašek Costa. Ovšem nejúspěšnější soutěžící je kamarád z Francie „Myš“, protože velkou většinu soutěží vyhrává a různých dárků Costa má už sbírku.

Odpoledne obeplouváme  Hornův mys, protože nám počasí přálo a moře bylo klidné.

Na ostrově – mezi Atlantikem, Tichým oceánem a Magelanovou úžinou je vegetace, která způsobuje časté srážky. Mys bývá zahalen mlhou, vzdušná vlhkost zde bývá mezi 70% až 95%. Jihoamerický kontinent je jen 86 námořních mil daleko, což je asi 140 km. Hloubka vody je mezi 4000 m a 100 m během několika mil. Tento výrazný rozdím mořské hloubky způsobuje spolu se sílou větru, že vlny mají často až smrtelný charakter , proto je Hornův mys jednou z nejtěžších  míst pro plavbu. Docházelo proto zde k četným námořním katastrofám. Částečně toto zjednodušila Magellanova úžina a téměř zcela před 100 lety zkrácení cesty mezi Atlantikem a Pacifikem Panamský průplav. Silné větry zde dosahují rychlosti mezi 160 až 220 mil za hodinu, teplota je v létě, což je leden 12 stupňů a v zimě- červen – 5 stupňů Celsia. Voda zůstává kolem O stupňů po celý rok. Chilské námořnictvo zde na Hornově mysu zaznamenalo vlny s výškou přes 20 metrů a často je zde vidět plovoucí ledové kry, vždyď je to jen kousek od Antarktidy. Obeplout Hornův mys znamená v jachtařském sportu něco jako zdolání Mount Everestu! Poslední obchodní lodí, která před spuštěním Panamského průplavu byla loď „Pamír“.

Těsně před Hornovým mysem na ostrůvku je maják, kde bydlí strážce majáku a je to nejjižnější trvale obydlené místo na zeměkouli.

Itinerář plavby je velmi dobře zpracován, takže vychází lidem maximálně vstříc. Většina přistání je uskutečněna kolem 8 hodiny ranní, kdy jsou lidé u snídaně, kdy mohou z oken jídelny v 9. patře, a nebo z otevřených palub 9.- 10. patra vše sledovat, fotografovat či filmovat.

Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli, že v tomto ročním období je světlo 16 hodin – od 6 do 22 hodin.

Večer bylo v divadle vystoupení břichomluvce René Ludena, které bylo velmi vtipné a líbilo se nám.

dscn7200.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 31
Celkem: 3048437
Měsíc: 41535
Den: 3047