Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn0737.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – devadesátý

90.den: 6.4.2015

Pondělí - 14.týden                      

Trasa:  Richards Bay (Jihoafrická republika)

Do konce plavby zbývá: 26 dnů

Časové pásmo: stejné jako v ČR v letním čase

 

A je Velikonoční pondělí, chlapci s pomlázkami u nás doma chodí za děvčaty a my jsme zde v Africe. Dnes jsme neměli plánovaný žádný výlet a chtěli jsme jen vyřídit některé záležitosti na internetu, ale naše možnosti byly omezeny. Přístav je mimo město a z přístavu každou půlhodinu jezdí autobus jen do nákupního centra v předměstí. Hned po nastoupení nás zaujalo, že autobus měl na šířku 5 sedadel – na jedné straně dvě a na druhé tři, čímž se zvýšila kapacita autobusu. Nákupní centrum bylo čisté a moderní a v 9 hodin se otevírala většina obchodů, takže jsme jimi procházeli, nic nás nezaujalo. Dost zvláštní pro nás bylo, že mnoho obchodů prodávala téměř stejné zboží – nábytek, obrazy a koberce.

Byl zde i obchod s potravinami a alkoholem, který Luďa dobře znal z předloňské cesty po Africe.

Na jedné z chodeb jsme chvíli sledovali malíře, který seděl na vozíčku, byl ochrnutý a dokončoval obraz, při čemž používal prodloužený štětec, který držel ústy. Jeho obrazy byly i na prodej, maloval hlavně africká zvířata a detaily, například část hlavy zebry s okem. Wifi zde byla všude zabezpečená a nebo v kavárně limitovaná na půl hodiny a ta by k odeslání fotek jistě nestačila.

Po návratu k lodi těsně před polednem jsme přímo u lodi viděli místní černošský trh s upomínkovými předměty, ale právě začalo pršet, tak jsme se sem vrátili po obědě. Počasí bylo velmi proměnlivé, s krátkými intenzivními přeháňkami. Na trhu se prodávaly sošky afrických zvířat ze dřeva a kamene, šperky z malých korálků, misky, obrázky. Poslední dobou se řezbáři více zaměřují na zvýraznění africké „velké pětky“, což jsou slon, lev, leopard, buvol a nosorožec. S řezbami těchto zvířat bylo ozdobeno mnoho suvenýrů. I když v JAR je platidlem rand, obchodníci prodávali i za americké dolary i eura. Na tomto trhu se dá o ceně i smlouvat. Někteří návštěvníci lodi odjížděli do vzdálenějších přírodních parků za zvířaty. V době večeře jsme odplouvali k dalšímu našemu cíli – jihoafrickému přístavu Durban.

 dscn0607.jpg

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 23
Celkem: 3044443
Měsíc: 38238
Den: 1922