Jdi na obsah Jdi na menu
 


mys-dobre-nadeje.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – devadesátý třetí

93.den: 9.4.2015

Čtvrtek - 14.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 23 dnů

Časové pásmo: stejné jako v ČR v letním čase

 

Veliký vliv na počasí i životní podmínky má vítr. V mořeplavbě jsou nejdůležitějšími větra pasáty – přiměřeně silné a trvalé větry, které se vyskytují v tropech až po asi 30 stupeň zeměpisné šířky kolem celé zeměkoule. Eksistují dva druhy pasátů s rozdílnými směry větru. Severovýchodní pasát na severní polokouli a jihovýchodní pasát na jižní polokouli. Jsou pojmenovány podle směru, kterým vanou. Mezi pasátovými zónami leží vnitrotropická konverzní zóna, ve které je vítr většinou slabý a vane z různých směrů. Pasáty vznikají stoupajícím horkým vzduchem podél rovníku. Soustavnost pasátů byla a bude využívána plachetnicemi k rychlému překonávání oceánu.

 

Zítra kolem 5 hodiny ranní poplujeme kolem mysu Dobré naděje. Je to velmi výrazný, dříve kvůli svým skaliskům obávaný mys v blízkosti jižní špičky Afriky. Politicky patří do provincie Westkap JAR. Přímo na pobřeží se rozprostírá skalnatý výběžek, který se pod vodou táhne až do moře. Většina skal se nachází jen 50 cm až 3 metry pod vodní hladinou a tak ční svými špicemi při nízkém stavu vody mnohdy víc a mnohdy nejsou vůbec vidět. Kromě těchto skal zde hrozí další nebezpečí v podobě silných větrů, které i když se plachetnice tomuto místu vyhýbají v dostatečné dálce od pobřeží, vítr je tlačí směrem na skaliska. Tato nebezpečí dokazují výrazně vraky nejméně 23 lodí, které zde leží na mořském dně.

 

Mys Dobré naděje bývá často mylně považován za nejjižnější bod Afriky a dělící hranici mezi Atlantikem a Indickým oceánem. Ve skutečnosti platí tyto dvě vlastnosti pro Kap Agulhas ( střelkový mys). Oblast kolem mysu Dobré naděje je od roku 1938 přírodně chráněnou krajinou. Území je 7 700 ha veliké a má 40 km dlouhé pobřeží. Jeho nejvyšší bod je Cape point, na který lze vyjet lanovkou.

 

Dnes dopoledne na pořadu bylo pokračování turnaje 10 dvoučlenných vylosovaných týmů v badmingtonu. Luďa s Irmgard 2x zvítězili, ale Jana s Beppem naproti tomu 2x prohráli a jsou asi z tohoto turnaje bez postupu. Polovina družstev tedy 5 dvakrát zvítězila a pokračování bude asi zase  až poplujeme. Dnes, jak se zdá, se zlepšilo počasí, alespoň svítilo sluníčko, ale zase foukal nepříjemný studený vítr.

 

V divadle bude opět kouzelník Ryan Sharp v představení „Mystigue“. Kouzelník s dvěma asistentkami prováděl moderní magii na vysoké úrovni. Poté jsme asi 2 hodiny se zaposlouchali do hudební produkce a pohovořili s Péťou, Petrem a Janou a také s Albertem a Vědunkou. Alberto nás čím dál tím víc baví a zasloužil by si jistě samostatný odstavec v tomto cestopisu.

czech-world-expedition-luda-hartl-2015.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 52
Celkem: 3016636
Měsíc: 10457
Den: 1884