Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn0422.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – devadesátý pátý

95.den: 11.4.2015

Sobota - 14.týden                      

Trasa:  Cape Town (Jihoafrická republika)

Do konce plavby zbývá: 21 dnů

Časové pásmo: stejné jako v ČR v letním čase

 

Kompas je magnetická střelka z ocelového plechu, která se otáčí  v horizontální rovině na hrotu uprostřed děleného kruhu. Používá se zejména k orientaci podle mapy a k určování světových stran.

Pro všechny námořníky je důležité rozumět kompasu. Pro přesnou orientaci mají dnes kompasy i větroměry většinou 360 stupňů. Původně kompasy měly dělení na 32 stejně dělených úhlů, z nichž každý měřil 11,25 stupňů. Východ je označován E (anglicky east), západ W, sever N, jih S.

 

Pro přesnější určení směru slouží mezisměry například severovýchod, jihovýchod, jihozápad, nebo i jihojihozápad a podobně.

Východ, západ, sever a jih jsou rozděleny do 4 pravoúhlých polí, nebo 8 polí s 45 stupni a jsou používány v této podobě už od dob antiky. Středověké arabské mapy byly kresleny s  jihem nahoře, středověké křesťanské mapy (Mapae Mundi) byly směřovány na východ k Jeruzalému, místu, kde se nachází ráj.

 

Dnes ráno od 8 hodin jsme měli předplacený autobusový výlet do města. Průvodkyně byla Němka, žijící už 40 roků v Kapském Městě. Nejprve jsme projeli částí Watterfront po pobřeží směrem k luxusním domům pod Stolovou horou. Pobřežní promenáda je vstřícná sportovcům, hlavně běžcům, chodcům i majitelům psů. Cyklisty jsme v JAR neviděli téměř žádné. Pobřeží lemují žulová skaliska, místy jsou bílé písečné pláže, ovšem vzhledem ke teplotě Atlantiku 14 – 18 stupňů Celsia je koupání spíše pro otužilce a pro krátké ochlazení ve velkých vedrech. Hned ráno bylo zataženo s velkou mlhou, která se postupně až do poledních hodin rozptylovala. Potom jsme se vraceli do města sedlem mezi Stolovou horou a Lví hlavou serpentinami lemovanými krásnými vilami. Ve městě jsme ještě projeli uličkami tzv. Malajské čtvrti, která se zachovala z dob holandských osadníků a po zrušení otroctví zde zůstali bydlet Malajci, kteří měli své domy natřené různými pastelovými barvami, podle toho, jaké řemeslo jejich majitel prováděl. Tyto domy jsou rekonstruovány a udržují se v funkčním stavu, často se zde filmuje a domy jsou také zajímavé pro turisty.

V historickém centru jsme viděli krásnou budovu staré radnice, která byla postavena Angličany a pískovec na její stavbu byl také dopraven z Anglie. Také jsme viděli budovu Parlamentu, městský park, na jehož místě bývaly zeleninové farmy pro zásobování proplouvajících lodí. Nyní vede k parku krásná stinná alej z různých druhů dubů a v parku je mnoho soch. Jak jsme se dozvěděli od průvodkyně, nastala doba, kdy sochy s koloniálními prvky mají být odstraněny. Naše další zastávka byla v muzeu. V centru města je velmi čisto, v parcích a na mnoha lavičkách je však vidět bezdomovce, kteří zde zřejmě žijí ve dne i v noci, ale nezaregistrovali jsme žádné obtěžování nebo konflikty. Je třeba říci, že bezpečnost ve městě je zajišťována nezvykle velkým počtem ochránců pořádku a policie.

Na nás město zapůsobilo velmi příjemným dojmem, ale opět se nám nepodařilo najít nikde wifi, což bylo snad jediným kazem. Podařilo se nám nakoupit nějaké dárečky a v pozdním odpoledni jsme se jako všichni ostatní cestující z lodi včetně posádky museli podrobit pasové výjezdní kontrole, kterou bylo nutno provést osobně a byla velmi zdlouhavá. Večer je v divadle promítáno video z opery v Torontu Norma.

czech-world-expedition-luda-hartl-2015.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 46
Celkem: 3056371
Měsíc: 44781
Den: 2409