Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn5993.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – devadesátý druhý

92.den: 8.4.2015

Středa - 14.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 24 dnů

Časové pásmo: stejné jako v ČR v letním čase

 

Často slyšíme o meteorologii – má veliký význam například v zemědělství, v letecké, ale i námořní dopravě. Meteorologie je věda o složení a vlastnostech atmosféry Země a dějích a jevech v ní probíhajících. V součastnosti se ztotožňuje s fyzikou atmosféry a zahrnuje také klimatologii, biometeorologii a chemii atmosfery. Podle měřítka studovaných jevů se dělí na makrometeorologii, mezometeorologii a mikrometeorologii. Kromě toho zkoumá meteorologie i chemické procesy například tvorbu ozonů a freonů. Pozoruje i atmosferické útvary na obloze. Během historie se zdařilo vysvětlovat a vypočítávat i pády meteoritů. Dnes je meteorologie omezená na předpověď počasí a změny klimatu. Složení horní atmosfery ( stratosféra, mezosfera a termosfera ) se dá dnes účinně zkoumat pomocí satelitů.

 

Vývoj meteorologie jako moderní vědy začal v polovině 17. století. Vynález teploměru, dešťoměru (jeho vynalezení je připisováno Ferdinantu II. de Medici) a barometru (byl vyvinut Torricellim) umožnil poprve měření základních prvků atmosféry (teplotu, vzdušnou vlhkost a tlak vzduchu).Ve spojení s rychlostí a směrem větru už bylo možno měřit současné počasí a popisovat jeho vývoj. Dalším důležitým rozvojem meteorologie bylo uvedení několika měřících stanic v Evropě do provozu a jejich vybavení standartními měřidly v roce 1654.  Tato aktivita, která trvala jen krátce, dokázala význam výzkumu počasí.

 

O sto let později kolem konce 18. století bylo měření počasí opět zavedeno ve více jak 30 stanicích, z nichž byla jedna americká. Ani tato iniciativa však dlouho netrvala, nicméně vytvořila základní kámen pro vývoj synoptické meteorologie příštího století.

Vynález telegrafu umožnil potom přenášet a vyměňovat si údaje v přítomném čase a vyvíjet první přehledné mapy. Meteorologická data byla potom zobrazována grafickou formou pomocí symbolů a čar v mapě. Tak se daly poznat různé projevy počasí jako cyklony, ale i druhy počasí a jeho vývoj.

 

Předpověď počasí byla založena na znalostech a uspořádání systému počasí ve stupnicích, zobrazujících prostor tisíc a víc kilometrů. Zásluhou informací o směru a rychlosti větru a jeho posunu z jedné oblasti do druhé (často ze západu na východ s rychlostí kolem 30 km/hod.) mohly předpovědi uvádět vývoj počasí na jeden či více dnů dopředu.

 

Dopoledne, kdy máme plavbu, hned z počátku soutěží bylo vyhlášení a odměnění medailistů za turnaj v hodu pytlíkem. Miš, Irmgard, Monika, Jana a Luďa získali stříbrné medaile a k tomu ještě kšiltovku Costa. Následně bylo rozlosování další týmové soutěže v badmingtonu. Jana je v týmu společně s Italem Beppem a Luďa opět s Irmgard z Německa, už byly rozehrány jednotlivé zápasy na 5 minut, ale dosud jsme do bojů nezasáhli, pokračování bude zítra ráno. Dnes je oblačné počasí i chladno, tak nám vůbec nepřipadá, že jsme v Africe.

Dnešní večer byl věnovaný Africe, jednak v divadle vystupovala skupina 6 děvčat a 4 tanečníků z JAR v pěkném pořadu s množstvím kostýmů a opět zpívali zpěváci z Afriky a kromě toho měli účastníci plavby mít večer kostýmy v africkém stylu.  Jana znovu využila svoje schopnosti ve vynalezení oblečení podobné jako nosí Afričané a během chvilky Luďa měl sukýnku z přehozu na postel, turban na hlavě z červené šály s pestrobarevnými balonky, Jana sukni s potiskem tygra, korálky s řemínky, oba jsme byli bosí a opět jsme zapůsobili na diváky, zvlášťě proto, že jsme neměli oblečené pravé africké koupené oblečení, ale, že jsme jen využili možnosti, které máme. Jana dokonale dovede improvizovat a prvky oblečení nám i slušely.

dscn6362.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 38
Celkem: 3016815
Měsíc: 10636
Den: 1974