Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn5778.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – devadesátý devátý

99.den: 15.4.2015

Středa - 15.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 17 dnů

Časové pásmo: -2 hodiny

 

Plujeme dále směrem na západ v Atlantiku na ostrov Svatá Helena. Při tomto kurzu z východu na západ překřížíme Greenwichský neboli nultý poledník, od kterého se počítá na východ i západ zeměpisná délka. V dubnu 1634 byl na kongresu všech zemí s námořní dopravou potvrzen jako nultý poledník ostrov Ferro. Od roku 1718 byl nultý poledník v Paříži a od roku 1738 byl navržen poledník v anglickém Greenwichi. Na mezinárodním „ poledníkovém“ kongresu ve Washingtonu byl za přítomnosti zástupců z 25 zemí odsouhlasen poledník v Greenwichi jako základ mezinárodních koordinačních systémů. Jako alternativy byly na kongresu diskutovány také poledníky v Paříži (v pařížské observatoři 2 stupně 20 minut 14025 vteřin východně od Greenwiche), dále již od starověku známý Ferro – poledník na Kanárském ostrově Ferro (dnes se ostrov jmenuje El Hierro) a také v úvahu přicházející nulový poledník u Azorů nebo v Pacifiku.

 

Ráno potřetí soutěžíme v týmu se šipkami, celkové výsledky tušíme, ale zatím vyhlášení nebylo.

Odpoledne jsme chystali přání a malý dárek pro učitelku Irmu, která má narozeniny a sedí s námi u večeře u stolu. Dnes byl gala večer, všichni si zase oblékli to nejlepší, co mají s sebou. Pro nás to byl svátečnější večer, protože v průběhu večeře přišli za Irmou gratulanti a také naši číšníci přišli popřát s dortem. Potom jsme až do začátku divadla poslouchali příjemnou hudbu dua Gregory. V divadle vystupovala Marta Llenas zpěvačka s dobrým hlasem a mezinárodním repertoárem. Její zpěv byl doplňován obrazovou projekcí například filmových záběrů Edith Piaff, ale i fotkami z jejího života při písni My Way. Představení mělo velký divácký ohlas.

Po divadle jsme ještě chvíli tančili při hudbě dua Mistery. V noci jsme opět posunuli čas o 1 hodinu zpět a proti našemu letnímu času jsme o dvě hodiny zpět.

 

czech-world-expedition-luda-hartl-2015.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 24
Celkem: 3043906
Měsíc: 37727
Den: 1814