Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – čtyřicátý třetí

dscn8110.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – čtyřicátý třetí

43.den: 17.2.2015

Úterý  - 7.týden                       

Trasa:  na moři

Časové pásmo: - 4 hod.

Pacifický (Tichý) oceán má rozlohu jako jedna třetina povrchu Země se 179 miliony km2. V Pacifiku se nachází asi 25 000 ostrovů, což je víc jako ve všech ostatních oceánech dohromady. Většina z těchto ostrovů je na Jižní polokouli. Cirkulace vodní plochy je v severní polokouli v Pacifiku ve směru hodinových ručiček, zatímco na Jižní polokouli v protisměru. Teploty Pacifiku se mění v různých zónách od bodu mrazu v polárních oblastech až po asi 29 stupňů Celsia v blízkosti rovníku.

Právě západním směrem k Velikonočnímu ostrovu po čtyři dny plujeme a hned ten první je dost zvláštní. Totiž nebývale silně se loď kolébá v dlouhých vlnách, které jistě způsobuje nevolnost hlavně u začátečníků, kteří se nalodili ve Valparaisu. Kolébání lodi je tak veliké, že vody v bazénu se přelévaly přes okraje do cvičební plochy a na druhou stranu k baru. To vyvolalo okamžitě velikou aktivitu náčelníků a zřízenců s vysavači vody, metr širokými stěrkami a mopy. Přesto polední začínající oběd a procházení těmito prostorami způsobovalo pro procházející značné potíže pro kluzkost povrchu. Před polednem jsme zase soutěžili s velmi dobrými výsledky a po obědě jsme připravovali masky na dnešní večer. Dnes podruhé oba se této akce zúčastníme. Karnevalové veselí se zde organizuje proto, že začíná masopust a v mnoha zemích se maškarní průvody dodržují.

Luďa představoval piráta Morgana, měl na sobě černé rifle, námořnické tričko, černý pirátský šátek s označením lepky a zkřížených hnátů, pásku přes pravé ruko, náušnici, dýku a na obou rukou tetování- kormidelní kolo a kotvu, v rukou měl láhev skotské whisky a moc nemusel předstírat opilecké vrávorání, protože loď celý den a noc nesmírně se kymácela.

Jana představovala kapitánku pirátů, měla zlaté lodičky, červené zdobené punčocháče, na jedné noze pročernalou nadkolenku zdobenou černou  krajkou a na druhé noze jen krajkovým černým podvazkem. Černá krátká úzká sukénka, opět námořnické černobílé pruhované tričko, pásek , náušnici a originální kapitánskou čepici s označením Costa. Jako doplněk měla dlouhé dámské cigáro.

Masek celkem bylo asi 50 a my jsme určitě zapadli mezi ty nejkrásnější masky. Další stovky diváků sledovali průvod masek a karnevalový rej na kruhovém parketu. Fotoaparáty a kamery byly nezvykle v pohotovosti.

Zajímá nás při procházkách po lodi spousta věcí. Zjistili jsme, že kromě oficielních schodišť a výtahů pro hosty, které běžně využíváme, jsou technické prostory s kovovými neobloženými stěnami, stropy i podlahou bíle natřené, které zcela určitě slouží jako chráněná úniková cesta při požáru a evakuaci z lodi. Požádali jsme naši oblíbenou recepční o některá  data, která budou jistě zajímavá i pro čtenáře těchto stránek.

Délka lodi je 294 m, šířka 32,5 m, výška lodi 37 m, ponor je cca 8 m, váha lodi neboli výtlak 92 600 tun.

Průměrná rychlost za hodinu je 23,6 uzlů, což je asi 45 km/h.

Zaměstnanců je na lodi 934 a pochází vesměs z Asie a celkem z 37 zemí.

Hostů může být na lodi maximálně 2826, k dnešnímu dni kolem 2000 osob. Zřejmě nejvíce je zde Francouzů, Němců a Italů, ale jsou zde zastoupeny i státy jako Anglie, Rakousko, Španělsko, Portugalsko, Švýcarsko, Holandsko, Belgie, Polsko, Rusko, Rumunsko a samozřejmě i Česká a Slovenská republika. V tomto multikulturním a mnohajazyčném společenství je dobře orientujeme a rádi zastupujeme Moravu při různých sportovních soutěžích a ne zcela bez úspěchu.

dscn8104.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Karneval na lodi COSTA

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 38
Celkem: 3056385
Měsíc: 44791
Den: 2399