Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn7986.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – čtyřicátý první

41.den: 15.2.2015

Neděle  - 6.týden                       

Trasa:  Valparaiso (Chile)

Časové pásmo: - 4 hod.

Včera  večer před večeří  Jana velmi byla překvapena, protože Filipínec John náš hlavní číšník jí předal krásnou červenou růži k „Valentýnovi“ . A tím jí způsobil  stejně jako snad patnácti stům jiných žen náramnou radost, růže visí květem dolů a bude se sušit stejně jako i jiné květiny, které jsme dosud utrhli a lisujeme je v knize.

Dnes ráno jsme se dostavili k autobusu, který nás převezl od lodi k přístavnímu terminálu. Zde jsme narazili na taxikáře, který měl cedulku „Tour Santiago“ a zkoušeli jsme se dohodnout na ceně. Předtím jsme zjistili, že přístavní taxi do Santiaga na 5 hodin by stálo 350 dolarů. Taxikář měl představu minimálně 200 dolarů, nějakým způsobem jsme snížili cenu na 190 dolarů. Taxikář nám ukázal auto, veškeré doklady, živnostenský list a vyrazili jsme. Vzdálenost mezi Valparaisem a Santiagem je asi 160 km. Celkem dvakrát tam a dvakrát zpět platil mýtné na dálnici, kterou postavila španělská firma a od té doby vybírá mýtné.

Santiago de Chile má 6 milionů obyvatel. V předměstí neustále probíhá dalších nových bytů. Taxikáři Alexovi jsme dali rozpis míst, které chceme vidět ve španělštině, který jsme si našli v Costa příručce Tour. Cena autobusového zájezdu, který už byl vyprodaný, byla 94 Euro na osobu včetně zastávky a ochutnávky vína ve vinohradnickém centru v údolí Casablanca a oběda v Santiagu. Vinohrady v Casablance jsme viděli cestou a jsou asi v polovině vzdálenosti mezi Valparaisem a Santiagem. Taxikář Alex zaparkoval v centru a šel s námi na obhlídku. Nejprve jsme došli k presidentskému paláci a dokonce se nám podařilo po předložení veškerých dokladů dostat do dvou vnitřních nádvoří paláce.

Tento je veřejnosti v pracovní dny uzavřen. Dále jsme viděli Justiční palác, Dům umění, Národní muzeum, starou budovu Parlamentu i další krásné domy, v nichž jsou university, banky a úřady. Potom  na náměstí Armas, kde jsme si prohlédli neoklacistickou katedrálu, kde právě byla sloužena mše. Alex nám řekl, že 90 % z 17 milionů Chilanů je katolického vyznání. Vedle katedrály je vysoká budova se zrcadlovou fasádou, v níž se katedrála a ostatní stavby odráží. Připomíná nám do Haas Haus u Dómu sv. Štěpána ve Vídni.

Velmi zajímavé jsou bronzové historické stylizované mapy města, z 16. a 17. století zabudované v dlažbě a dokumentující vývoj výstavby v Santiagu. V dopoledních hodinách byl celkově malý provoz a poloprázdné ulice, protože je neděle. Některé ulice byly uzavřeny pro motorovou dopravu a poměrně  využívány cyklisty a běžci.

Pokračovali jsme opět autem na výrazný bod ve městě, kterým je kopec sv. Cristobala s velkou sochou Panny Marie. Náš výjezd byl velmi komplikovaný. Museli jsme čekat asi čtvrt hodiny a mezitím s námi Alex projel okolí, kde jsou převážně diskotéky, bary, restaurace a rušný noční život. Potom jsme jeli poměrně úzkou silnicí plnou zatáček a předjížděli i potkávali jsme veliké množství cyklistů a běžců v obou směrech. Někteří cyklisté jeli dost riskantním způsobem, a při zpáteční cestě jsme viděli nehodu auta a kola, kde musela zasahovat záchranka.

Na kopci je kaple, amfiteátr, kde jsou slouženy mše, na vrcholu kopce veliká bílá socha a o něco níž kříž a socha papeže Jana Pavla II. na upomínku, že toto místo navštívil. Dost velkým překvapením pro nás bylo, že kolem Prezidentského paláce i na ulicích slouží policistky. I funkci prezidenta voleného všelidovým hlasováním od roku 2006 zastává žena – Michelle Bachelet Jeria. Po tomto krásném výletě nás Alex opět dovezl do přístavu ve Valparaisu. Pár ulic odtud jsme viděli velký bleší trh, který se koná jen v neděli a prodává se zde snad naprosto všechno.

V divadle jsme dnes zažili milé překvapaní snad dvacetičlenný soubor Ciliche tříčtvrtě hodiny hrál typické chilské písně, k tomu nádherně zpívali a tancovali, uvědomili jsme si, že pro turisty bylo by velmi obtížné v cizí zemi navštívit takové představení, připomínající tradici, ale i současnou kulturu Chile.

dscn8008.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Chile - Valparaiso

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 68
Celkem: 3060034
Měsíc: 47176
Den: 3511