Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – čtyřicátý devátý

dscn8453.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – čtyřicátý devátý

49.den: 23.2.2015

Pondělí  - 8.týden                       

Trasa:  na moři

Časové pásmo: - 8 hod.

Vlajky na lodi jsou nad přídí v nejhořejším podlaží na portálu, kde se otáčí radar a rychloměry větru. Běžně jsou vyvěšeny vlajky Itálie, Evropské Unie, trojúhelníková vlajka COSTA a vlajka té země, v kterých vodách loď pluje. V přístavu se vyvěšuje žlutá vlajka, která znamená celní přítomnost. Na zádi loďi vlaje vždy vlajka majitele lodi- tedy Italské republiky se státním znakem uprostřed. V přístavu po zakotvení se z přídi lodi směrem k vodě spouští červená vlajka znamenající, že loď je ukotvena a nepluje. Loď i v noci je osvětlena mnoha světly, nicméně každé plavidlo musí být označeno na levoboku bílým světlem a pravoboku červeným pozičním světlem, aby bylo zřejmé jiným lodím, kterým směrem loď pluje. Stejně i záchranné čluny jsou označeny italskou vlajkou a pozičními světly, ale jen v případě, že jsou spuštěny na vodu a mají označení mateřské lodi- tedy COSTA Deliziosa. V dřívějších dobách vesměs na každé loďi na přídi byla vyřezávaná socha ženské postavy s pojmenováním. I nyní každé plavidlo má svoje jméno, pouze vojenská plavidla jsou označeny číslem.

Dnes dopoledne byl opět turnaj v šipkách a po něm začala kuchařská soutěž ve vaření rizota. Součástí výzdoby byly ozdoby vyřezávané z ovoce a zeleniny, vařili 3 laici pod dohledem šéfkuchaře lodi a posuzovala mezinárodní divácká porota.

Na obědě jsme se sešli s manželi Vědunkou a Albertem, kteří jsou velmi příjemní a vyprávěli nám, jak při loňské plavbě kolem světa také na Costa Deliziosa, ale jinou trasou přes Panamský průplav měli zajímavý zážitek. Kapitán lodi byl z Portugalska vyzván k záchraně lidí na 15 metrů dlouhé plachetnici,

která se nacházela 400 mil zpět. Záchrana byla komplikovaná rozbouřeným mořem, ale vše dobře dopadlo, jen se museli cestující velké lodi smířit s tím, že pro časovou ztrátu, která tím vznikla, nemohli navštívit všechny plánované ostrovy. Vědunka i Alberto mají samozřejmě po loňské tříměsíční plavbě už víc zkušeností, je jim známo, že Costa patří americké plavební společnosti Carnival, která vyžaduje, aby hodnocení od cestujících bylo vždy na jedničku. Také jsme se dozvěděli, že mnozí starší nebo nemocní lidé mají přání zemřít na moři a proto se na takovou cestu vydávají.

Večer před divadlem jsme v piano baru Excite zaznamenali pozitivní změnu. Trio Moonlight z Polska bylo vystřídáno triem Divina, které je ještě lepší, protože všichni tři hudebníci jsou velmi kvalitní a vyrovnaní. V piano baru je lepší akustika a více prostoru pro posluchače než v baru Vanilla, který je vlastně průchozí chodbou a podmínky pro poslech jsou tím ztíženy.

V divadle vystoupilo mužské duo Iceair v pořadu Destiny, kdy dva mladí akrobaté předvedli moderní a působivou show se silovými prvky i s pomůckami jako hrazdou, kruhem a vzdušnou krychlí. Pořad se nám velmi líbil, jako velká většina všech vystoupení doposud.

dscn8449.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Soutěž kuchařů na lodi

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 45
Celkem: 3061523
Měsíc: 48037
Den: 3575