Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den třicátý sedmý

Druhá plavba kolem světa – den třicátý sedmý

 

6.týden, do konce zbývá 90 dnů

Pátek 12.2.2016  - 6.týden

Trasa: Fremantle (Perth) - Austrálie

article preview

Druhá plavba kolem světa – den třicátý sedmý

Zajímavosti z Wikipedie : Austrálie 1.část , oficiálně Australské společenství, je stát na jižní polokouli nacházející se na stejnojmenném kontinentu. Kromě pevninské části ho tvoří i velký ostrov Tasmánie a množství menších ostrovů v Jižním, Indickém a Tichém oceánu. Na severu sousedí s Indonésií, Východním Timorem a Papuou Novou Guineou, na severovýchodě se Šalamounovými ostrovy, Vanuatu a Novou Kaledonií a na jihovýchodě s Novým Zélandem.

Australská pevnina je obydlena více než čtyřicet dva tisíc let domorodými obyvateli. Po ojedinělých návštěvách rybářů ze severu a evropských objevitelů a obchodníků v sedmnáctém století byla v roce 1770 východní polovina pevniny zabrána Velkou Británií, pobřeží osídleno transporty trestanců a 26. ledna 1788 vyhlášena jako kolonie Nový Jižní Wales. S nárůstem populace byly objevovány nové oblasti a tak bylo během 19. století vytvořeno pět dalších samosprávných britských zámořských teritorií.

1. ledna 1901 se šest kolonií stalo federací, čímž byl vytvořen Australský svaz. Od té doby v Austrálii funguje stabilní liberálně demokratický politický systém podobný politickému systému Kanady a dalších zemí. Hlavním městem je Canberra. V Austrálii žije přibližně 22 milionů obyvatel, převážně ve velkých pobřežních městech jako Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide a Darwin.

Perth je hlavní město nejrozlehlejšího australského svazového státu Západní Austrálie. Se vzdáleností 2 800 km od nejbližšího lidnatého města Adelaide představuje nejodlehlejší velkoměsto světa. Podle odhadu k roku 2005 má město 1,7 milionu obyvatel, celá aglomerace pak asi 2,2 milionu, čímž se Perth velikostí řadí na čtvrté místo v Austrálii. Město bylo založeno roku 1829 u řeky Swan river a nazváno podle starobylého města Perth ve Skotsku. Jde o kosmopolitní a turisticky oblíbené město s nádhernými písečnými plážemi. Jeho moderní centrum je plné mrakodrapů, nejvyšší z nich jsou přes 300 metrů vysoké. Je to také jedno z nejbohatších australských měst, a to díky nerostnému bohatství, které Západní Austrálie a okolí Perthu nabízí. Město je obklopeno vesměs vyprahlými pouštěmi a nachází se také blízko 200 kilometrů dlouhého hornatého pásu lesů podél pobřeží. Žije zde mnoho přistěhovalců, převážně z jihovýchodní Asie (Filipíny, Thajsko, Vietnam, Malajsie, Indonésie, Singapur, Hong Kong, Čína), ale také z Evropy, Nového Zélandu nebo Jihoafrické republiky. Zřejmě i díky své odlehlosti je Perth, co se týče kriminality, nejbezpečnější australské velkoměsto. V roce 2010 byl britským týdeníkem The Economist vyhodnocen jako osmé nejvhodnější město k životu na světě.

Podnebí. Podle mnohých jde o nejslunečnější město světa, nicméně v zimě (červenec a srpen) je zde deštivo a větrno. Průměrná teplota se ovšem pohybuje kolem snesitelných 12 °C. Na jaře (říjen a listopad) je slunečno a teploty kolem 20 °C. Vítr je převážně chladný. V létě (prosinec až únor) je horko a teploty nad 30 °C. Celý podzim (březen až květen) se také teplota pohybuje převážně nad 20 °C. V jakékoli roční období je zde vlhký vzduch (i na poušti). Na víkend jezdí obyvatelé města na 30 kilometrů od pobřeží vzdálený Rottnes Island, kam se dostanou buď letadlem nebo trajektem. Na tomto ostrově nemohou jezdit auta, protože tu nejsou pro ně postaveny žádné silnice. Jsou odtud vidět výškové budovy Perthu, které tvoří nádherné panorama a i přes svou relativně velkou vzdálenost jsou výborně viditelné.

Doprava. Městská doprava zahrnuje autobusy, vlaky a trajekty provozovaná pod značkou Transperth. Centra jsou obsluhována také autobusy CAT (Central Area Transit) a v tzv. FTZ (Free Transit Zone) vlaky a autobusy zdarma. Dopravní síť je orientována do hvězdice s páteřní železnicí. Turisty je hojně využívána i taxislužba – například na letiště. Z Perthu vyjíždí vlak Indian-Pacific, transkontinentální expres vedoucí přes poušť z Perthu přes Adelaide až do Sydney. Ve výstavbě je i 3700 kilometrů dlouhá železnice do Darwinu.

Náš poznatek z dnešního dne :

Již v 6 hodin ráno jsme zakotvili v přístavu Fremantle. Toto nádherné město jsme navštívili už loni a moc se nám líbilo. 15 km odtud je Perth, hlavní město západní části Austrálie a jedno z nejmodernějších a nejbohatších měst světa. I zde jsme byli minulý rok, proto jsme dnes vyrazili hned po ránu na našich elektrokolech. Fremantle je krásné historické město. Je velmi příjemné, je zde mnoho sportovců, hlavně běžců a cyklistů, mladých rodin s dětmi a spousta majitelů jachet a psů. Projeli jsme celým městem po krásných cyklostezkách. Město se táhne podél pobřeží a vtéká zde do Indického oceánu řeka Swan River, která přitéká od Perthu a viděli jsme na ní, jakoby pro potvrzení jejího jména, dvě černé labutě. Fremantle nás přivítal slunečným a teplým počasím. Zajeli jsme si hned ráno na okraj města na krásnou písečnou pláž, kde již překvapivě byla spousta vyznavačů koupání a vodních sportů. Viděli jsme velké množství majitelů psů, kteří značnou část svého času věnují svým miláčkům. Ve městě je mnoho zeleně a je o ni velmi dobře pečováno. Na kole nás provázela vůně jehličnatých keřů rozehřátých slunečními paprsky a nad rodinnými vilkami se vypínají krásné stromy opticky podobné našim smrkům, jmenují se eraucarie. Je vidět na každém kroku, že je i nadále velká snaha o udržení zeleně vysazováním nových rostlin, zavlažováním a zabráněním zavátí pískem z pobřežních dun. Lidé zde ve Fremantlu jsou velmi přátelští a je to velmi krásné místo, kde si Jana dokáže představit, že by ráda prožila zbytek svého života. Za pozornost stojí, že u pobřežní pláže, u moře i řeky jsou vybudovány i sportoviště v podobě posiloven a také jsou zde pítka k občerstvení při sportování i procházkách, silnice i chodníky jsou v perfektním stavu. Ještě jsme zkoušeli se napojit na internet, ovšem bezvýsledně. Unaveni velkou dávkou pohybu na kole i v moři a sluníčkem jsme večer stihli jít na večeři a vystoupení zpěvačky v divadle nás moc nezaujalo. Opět se posouvá čas o hodinu napřed a máme tedy rozdíl + 8 hodin oproti našemu času.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Fremantle - Adelaide

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 50
Celkem: 3018626
Měsíc: 12447
Den: 2722