Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den třicátý druhý

Druhá plavba kolem světa – den třicátý druhý

 

5.týden, do konce zbývá 95 dnů

Neděle 7.2.2016  - 5.týden

Trasa: Mauricius – Fremantle

Celý den na moři (19)

article preview

 Druhá plavba kolem světa – den třicátý druhý

 

 

Zajímavosti z Wikipedie: Zámořské objevy část 1. :

 

Věkem zámořských objevů je míněno období od začátku 15. století do poloviny 16. století. Během těchto 150 let bylo podniknuto mnoho zámořských cest a učiněno hodně nových objevů. Evropané přicházeli do kontaktu s jinými společnostmi a jejich kulturami. Plavby po moři přinesly mnoho nových zeměpisných objevů, které přispěly mimo jiné k přesnějšímu vypracování map (středověké mapy světa byly pouze symbolickými schématy) a důkazy o tom, že země je kulatá a ne plochá, jak tvrdila středověká geografie.

 

Dobývání zámořských území vedlo k ekonomickému rozvoji zejména v západní Evropě. Důležitou roli sehrál kupecký kapitál. Evropané potřebovali nové odběratele pro své zboží a zároveň hledali nové zdroje surovin, především drahých kovů. Velká poptávka byla po luxusním zboží, například drahých látkách, zbraních, slonovině, a koření z Orientu. Tyto důvody vedly k velké podpoře námořních plaveb a stále větší touze po dobývání zámořských území.

 

O přístup k orientálnímu zboží a zlatu v Africe začali usilovat nejprve Italové, konkrétně obchodníci z Janova a Benátek. Snažili se nalézt přímou cestu do Indie, aby nemuseli provádět obchody přes Araby, kteří fungovali jako zprostředkovatelé, a dělit se s nimi o zisk. Cesta po souši navíc znamenala střet s Turky, kteří trasu Konstantinopol - centrální Asie začali od roku 1453 kontrolovat. Vzrůstala rizikovost pozemních výprav, proto se Italové, kteří měli velké množství zkušených námořníků, spojili s Portugalci a Španěly, kteří měli dostatečně silné loďstvo. Tyto tři národy byly nejvýznamnějšími evropskými mořeplavci a objeviteli. Dále kolonizovalo například Nizozemsko, Anglie a Francie.

 

Ve středověku vládla umění, vzdělanosti a učenosti církev. Lidé většinou přijímali to, co jim bylo řečeno, bez pochybností a otázek. Ve 14. století začali italští učenci studovat spisy starověkých Řeků a Římanů a jejich myšlenky přenášeli přes Byzanc a Arábii do Evropy. Postupně se vyvinul systém názorů, podle něhož byl za volbu své životní cesty odpovědný člověk, nikoliv Bůh. Věk zámořských objevů spadal pod období renesance. Ta vznikla v italské Florencii počátkem 15. století. Lidé zaměřovali pozornost na člověka, vědu, umění, kulturu a přírodu. Rozvíjela se architektura, sochařství (zobrazováno bylo hlavně lidské tělo v přirozených proporcích), malířství (zejména olejomalba, opět nejčastěji zachycován člověk a krajina). Renesanční umělci si podle vzoru antiky vytvořili nový estetický ideál krásy, který spatřovali v dokonalém tělesně i duševně rozvinutém člověku a harmonické přírodě. Důraz byl kladen na rozumové poznání a možnosti, které nabízel pozemský svět. Šíření vzdělanosti pomohly i tištěné knihy, které poprvé spatřily světlo světa v roce 1450 díky Johannesi Gutenbergovi, který vynalezl knihtisk. Mecenáši umění a vědy se staly bohaté italské rody, například Borgiové a Medicejové. Kvůli svým objevům se někteří vědci dostávali do konfliktů s církví. Mikuláš Koperník, který objevil, že se Země otáčí kolem Slunce, se neodvažoval svůj poznatek zveřejnit. Učinil tak až krátce před svou smrtí, protože se obával reakce církve, která tvrdila, že Země je středem vesmíru. V tomto období končí éra hradů. Šlechta touží po pohodlí, a proto začíná s výstavbou zámků se zahradami, fontánami, sochami, vodními kaskádami a schodišti. Častá byla i výstavba letohrádků a jízdáren. Rostlo bohatství obyvatel získané především díky námořnímu obchodu, docházelo k rozvoji řemeslné výroby. Lidé zůstávají věrni církvi, ale už nejsou tolik horliví jako ve středověku.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Opět pokračujeme naši plavbu směrem do Austrálie. Není příliš pěkné počasí, stále je silný vítr, venkovní paluby už jsou otevřené a my jsme se opět zúčastnili pěti soutěží a opět jsme sice nedosáhli na celkové vítězství, ale je to pro nás společně s luštěním sudoku příjemné strávení času na čerstvém vzduchu, zvláště když s námi hraje i Jindra a můžeme česky promluvit. Opět byla gala večeře, po které jsme se vydali do vířivky, kterou jsme za celý den nestihli. I když trochu pršelo, teplá voda s bublinkami byla příjemná.

 

Při stravování stále platí zvýšená kontrola při manipulaci s jídlem a zvýšená hygiena rukou desinfekční látkou, která se používá i při soutěžích po zacházení se sportovními potřebami.

 

Máme za sebou už první měsíc, kdy jsme navštívili Anglii, Portugalsko, španělské Kanárské ostrovy a po proplutí kolem ostrova Svatá Helena i africkou Namíbii a Jihoafrickou republiku.

 

Následoval ostrov Réunion a Mauricius a ten příští měsíc nás čeká Austrálie se 7 zastávkami a  Rabaul na Nové Guinei a dorazíme až na Filipíny.

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Reunion - Fremantle

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 54
Celkem: 3016083
Měsíc: 9904
Den: 1548