Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den sto sedmý

Druhá plavba kolem světa – den sto sedmý

 

16.týden, do konce zbývá 20 dnů

Pátek 22.4.2016 - 16.týden

Trasa: Salalach – Aqaba (Petra), Jordánsko

Celý den na moři (62)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den sto sedmý

 

16.týden, do konce zbývá 20 dnů

Pátek 22.4.2016 - 16.týden

Trasa: Salalach – Aqaba (Petra), Jordánsko

Celý den na moři (62)

 

Zajímavosti z Wikipedie

Arabské moře (arabsky بحر العرب Bahr al-cArab, persky دریای عرب Daryā-ye cArab, sindhsky عربي سمنڊ cArabī samand, urdsky بحیرہ عرب Bahīrah cArab, anglicky Arabian Sea, hindsky अरब सागर Arab sāgar, gudžarátsky અરબ સાગર Arab sāgar, maráthsky अरबी समुद्र Arabī samudra, konkánsky ओरबि दोरिया Ōrabi dōriyā, kannadsky ಅರಬ್ಬೀ ಸಮುದ್ರ Arabbī samudra, malajálamsky അറബിക്കടല്‍ Arabikkatal, somálsky Bada Carbeed) tvoří severozápadní část Indického oceánu. Od západu k východu měří asi 2 400 km široké a jeho maximální hloubka dosahuje 4 652 m.

Moře je ohraničeno na východě Indií, na severu Pákistánem a částečně Íránem a na západě Arabským poloostrovem – tedy Ománem a Jemenem. Afriky se Arabské moře dotýká v Somálsku. Jižní hranice se dá položit mezi severovýchodním cípem Somálska a jižním koncem Indie.

Z Arabského moře vybíhají dva velké zálivy, Adenský a Ománský. Adenský záliv je průlivem Bab-al-Mandab spojen s Rudým mořem a Ománský Hormuzským průlivemPerským zálivem. Na indickém pobřeží jsou menší zálivy Kambajský a Kačský. Ostrovů je v Arabském moři málo. Na západě leží souostroví Sokotra a na východě Lakadivy a částečně i Maledivy.

Značná část pobřeží leží v pouštních a polopouštních oblastech, v Indii je zase pobřeží lemováno hradbou Západního Ghátu, proto významných přítoků nemá Arabské moře mnoho. Nejdůležitější je jednoznačně Indus, případně také Šatt al-Arab, který se ale nevlévá přímo do Arabského moře, nýbrž do Perského zálivu. V Pákistánu jsou ještě významné přítoky Dašt a Hab, v Indii pak řeka Narmada.

Historie a význam

Obchodní cesty spojující Blízký východ, východní Afriku, Indii a dále jihovýchodní Asii a Čínu vedly přes Arabské moře již od starověku. Při plavbách se využívalo monzunů. Hlavní obchodní cesta je dnes zejména ta z Perského zálivu, odkud se vyváží ropa. Další důležité spojení vede přes Arabské moře z Rudého moře k Indii.

Významné přístavy

Nejvýznamnějšími městy na pobřeží Arabského města jsou Bombaj, Surat, Goa, Mangalúru a Kochi v Indii, Karáčí a Gwadar v Pákistánu a Aden v Jemenu.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Plujeme celý den. Ráno po snídani jsme měli v kabině dopis. V něm bylo napsáno: „ Dobrý den, zjistili jsme, že na lodi jsou kromě nás další Češi (vy). My se vždy rádi seznámíme s krajany, i když žijeme v USA 49 let. Naše kabina je 7151. Doufáme, že budeme mít možnost se s vámi seznámit. Věra + Zdeněk.“ Protože zde na lodi je číslo kajuty zároveň číslem telefonu, hned jsme volali. Dohodli jsme se, že se dopoledne za námi Věrka se Zdeňkem přijdou podívat, když budeme mít soutěž v pinecu. Přišli až ke konci, hned jsme se našli a přešli jsme společně k další soutěži v hodu pytlíky. Tady jsme si mezi soutěžením povídali a vyměňovali první informace. Zdeněk a Věra přiletěli do Dubaje a po 2 dnech přistoupili na naši loď a poplují s námi až do Southamptonu.

Hezké bylo, že v obrovské konkurenci asi 30 lidí se Janě podařilo zvítězit. Poté jsme šli společně i na oběd a povídání nebralo konce. Následovala návštěva naší kajuty, protože Zdeňka zajímala naše kola a Luďa jim ještě promítl nějaké filmy ze svého předchozího cestování. Po večeři jsme se opět sešli v Garden Lounge a asi dvě hodiny jsme strávili v opět velmi příjemném povídání.Měli jsme pozvánku na odpolední ochutnávku vína. Při ní jsme viděli přes okna restaurace na třetí palubě vojáky v neprůstřelných vestách a přilbách s dalekohledy a nějakou elektronickou vyhledávací technikou. Na zadní část této venkovní paluby, která není v této době vůbec hostům přístupná, byly i připraveny požární hadice připojené k hydrantu. Po degustaci, kdy nám opět byly předvedeny a okomentovány 4 vzorky vína z Austrálie a Jižní Afriky za vysoké „akční“ ceny, z nichž Luďovi nechutnalo žádné a Janě jedno, jsme šli pokračovat v soutěžení. Tentokrát to byly velké kroužky a opět se dařilo Janě, která se svým spoluhráčem hrála ve finále a až úplně poslední hra rozhodla ve prospěch soupeře.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Salalach - Aqaba (Petra), Jordánsko

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 37
Celkem: 3016442
Měsíc: 10263
Den: 1773