Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den sto osmnáctý

Druhá plavba kolem světa – den sto osmnáctý

 

17.týden, do konce zbývá 9 dnů

Úterý 3.5.2016 - 17.týden

Trasa: Pireus (Athény), Řecko – Valleta, Malta

Celý den na moři (69)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den sto osmnáctý

 

17.týden, do konce zbývá 9 dnů

Úterý 3.5.2016 - 17.týden

Trasa: Pireus (Athény), Řecko – Valleta, Malta

Celý den na moři (69)

 

 

Zajímavosti z Wikipedie:

Středozemní moře (latinsky Mare Internum nebo Mare Mediterraneum, španělsky Mar Mediterráneo, katalánsky Mar Mediterrània, francouzsky mer Méditerranée, korsicky Mare Mediterraniu, italsky Mar Mediterraneo, slovinsky Sredozemsko morje, chorvatsky Sredozemno more, srbsky Средоземно море, albánsky Detit Mesdhe, řecky Μεσόγειο Θάλασσα (Mesógeio Thálassa, Mesojio Thalasa), turecky Akdeniz, arabsky البحر الأبيض المتوسط (al-bahhr al-abyadd al-mutawasitt), hebrejsky הים התיכון (ha-yam ha-tíqón), maltsky Baħar Mediterran) je vnitřní moře Atlantského oceánu mezi Evropou, Asií a Afrikou. S Atlantským oceánem je spojeno Gibraltarským průlivem, s Černým mořem průlivy Dardanely a Bospor a Marmarským mořem, s Rudým mořem umělým Suezským průplavem.

Severní pobřeží je členité s velkými poloostrovy Pyrenejským, Apeninským, Balkánským a Malou Asií. Jižní (africké) pobřeží je poměrně málo členité.

Středozemí je kolébkou řady vyspělých starověkých kultur např. Egypt, Řecko nebo Řím.

Geografické charakteristiky

  • rozloha je 2,6 mil. km²
  • maximální hloubka 5267 m
  • objem je 3,7 mil. km3
  • teplota vody v zimě 11 °C na západě až 16 °C na východě, v létě 20 – 28 °C
  • salinita vody stoupá od západu k východu a je 3,60 až 3,95 % (36 - 39,5 promile)
  • příliv nízký, většinou do 0,5 m

Náš poznatek z dnešního dne :

Dneska od rána se výrazně změnilo počasí. Je velmi větrno a studený vítr přihnal i mraky a na mořské hladině se objevily velké vlny. Občas zapršelo z tmavých oblaků, ale za chvíli se zásluhou větru zase vyjasnilo. Desetiboj pokračoval druhým dnem soutěží a to kuželkami, malými kroužky a šoupátky. Týmu Jany i Ludi se střídavě dařilo. Ale Luďa je stále velmi nespokojený svým osobním výkonem, protože v disciplinách, v kterých normálně vyhrává, nedosáhl výrazného úspěchu. Protože zítra máme na programu návštěvu ostrova Malta, konečné discipliny se budou hrát až pozítří, až poplujeme směrem do Španělska. V poledne jsme si tentokrát opět velmi pochutnali. Bylo připraveno pečeno vepřové koleno s křupavou kůrčičkou a nemělo chybu. Po večeři jsme měli opět pozvánku na párty s kapitánem. Přišel tam za námi Zdeněk. Setkání s kapitánem vždy trvá pouze třičtvrtě hodiny a opět bylo připraveno občerstvení a na přípitek šampaňské. O půlnoci posuneme čas na středoevropský – stejný jako je u nás.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Pireus, Atheny - Valleta, Malta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 41
Celkem: 3047060
Měsíc: 40396
Den: 2752