Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den sto dvacátý pátý

Druhá plavba kolem světa – den sto dvacátý pátý

 

18.týden, do konce zbývá 2 dny

Úterý 10.5.2016 - 18.týden

Trasa: Southampton, Anglie

article preview

Druhá plavba kolem světa – den sto dvacátý pátý

 

18.týden, do konce zbývá 2 dny

Úterý 10.5.2016 - 18.týden

Trasa: Southampton, Anglie

 

Zajímavosti z Wikipedie :

Southampton je město, samostatná správní jednotka a přístav na jižním pobřeží Anglie. Je nejbližším velkým městem poblíž oblasti New Forest a nachází se asi v polovině vzdálenosti mezi Portsmouthem a Bournemouthem. Southampton je centrem konurbace neoficiálně označované jako Greater Southampton.

Historie .I když nálezy potvrzují existenci osídlení v této oblasti z doby kamenné, první stálé sídlo bylo založeno Římany. Jmenovalo se Clausentum a bylo významným obchodním přístavem pro velká římská města Winchester a Salisbury.

Anglosasové přestěhovali centrum města přes řeku Itchen do jeho současné polohy a i v té době to byl významný přístav. Centrum osídlení se nacházelo v oblasti nyní označované jako St Mary's area a osada nesla jméno Hamwic, později Hamtun a ještě později Hampton.

Předpokládá se, že vikinský král Knut I. Veliký roku 1014 v oblasti Southamptonu porazil Etherleda II. a byl zde také korunován. Prosperita přístavu byla ale zajištěna až po vpádu Normanů roku 1066, kdy se město stalo hlavním překladištěm na cestě mezi Winchesterem (tehdy hlavním městem země) a Normandií.

Ve 13. století s město stalo nejvýznamnějším přístavem země, především díky obchodu z vlnou. Roku 1417 byl postaven Wool House jako skladiště vlny pro obchod s Flandry a Itálií. Tato budova je nyní využita jako muzeum námořnictví a nachází se nedaleko Town Quay. Obsahuje také výstavu věnovanou lodi Titanic,která odsud odplouvala 10. dubna 1912 na svou osudnou plavbu.

Roku 1338 bylo město vydrancováno francouzským vojskem. Po tomto útoku byly vybudovány městské hradby, jejichž zbytky jsou viditelné dodnes. Pro nedostatek finančních prostředků na výstavbu opevnění bylo pro ochranu města použita kombinace hradeb a opevněných domů. Roku 1417 byla postavena God's House Tower, první účelová stavba pro dělostřelectvo postavená v Anglii. V současnosti zde sídlí muzeum archeologie.

Ve středověku se významným odvětvím rozvíjejícím se v Southamptonu stala stavba lodí. Roku 1447 se Southampton stal statutárním hrabstvím.

Bargate .Roku 1553 byla vybudována King Edward VI Grammar School, střední škola pro chudé duchovní. Tato škola se zachovala jako výběrová, všeobecně vzdělávací škola do současnosti. Roku 1623 odsud vyplula loď Mayflower s poutníky (Pilgrim Fathers) do Ameriky. Od té doby byl přístav hlavním nástupním místem pro mnoho vystěhovalců ze starého světa do různých zemí světa nového – Ameriky, Austrálie, Kanady, Nového Zélandu a Jižní Afriky.

Stejně jako jiné luxusní zaoceánské parníky té doby, vyplul ze Southamptonu i parník Titanic. V Andrews Parku stojí památník posádce této lodi. Hned naproti se nachází pomník hudebníků z Titanicu. Velká část personálu na této lodi pocházela z města a jeho okolí a této tragédii je věnována i expozice v Muzeu námořnictví ve Wool Hall'. Od té doby je Southampton přístavem, z něhož vyplouvají další luxusní lodě – Queen Elizabeth II, Oriana a nedávno Queen Mary II.

Ve městě se nachází první stálý pomník věnovaný městem padlým v první světové válce. Byl vztyčen 6. listopadu 1920 a v té době obsahoval 1 000 jmen, které byly později doplněny na počet 2 008. Nachází se ve West Parku, naproti památníku Titanicu.

V průběhu druhé světové války bylo město terčem mnoha útoku a to jednak proto, že se jednalo o významný přístav tak i proto, že zde byly vyvinuty a vyráběny vojenské hydroplány. Zachráněna byla oblast starého města včetně Bargate – původně hlavní vstupní brány do města, často používaná jako symbol města. Jednou ze zachovaných výjimek je kostel svatého Michala, jehož centrální věž pochází z roku 1070 a německé letectvo ji používalo jako navigační bod.

Současnost.Ve městě se nachází vysoké školy University of Southampton a Southampton Solent University. West Quay bylo v době otevření největším nákupním centrem v Evropě umístěným ve středu města. Město je také sídlem Státního geodetického úřadu Velké Británie a Národního oceánografického centra.

Nákupní centrum West Quay

Southampton byl vždy významně spojen s námořnictvem. V první polovině 20. století představoval počet odbavených pasažérů v Southamptonu asi polovinu celostátního objemu lodní dopravy. V současnosti je domovským nebo přestupním přístavem mnoha luxusních zaoceánských lodí a stává se významným překladištěm pro kontejnerové lodě.

Southampton je označován jako zelené město pro velký počet míst veřejné zeleně a parků. Uvádí se, že ať se nacházíte na jakémkoli místě ve městě, vidíte ve svém okolí alespoň jednu zelenou plochu. Největším parkem je Southampton Common, jehož jedna část je místem pořádání letních festivalů, cirkusů a lunaparků. Plocha tohoto parku je větší než londýnského Hyde Parku a zahrnuje i rezervaci s volně se pohybujícími zvířaty na místě původní southamptonské zoologické zahrady, koupaliště a několik jezer a rybníků. Ve městě se také nachází sportovní centrum, které je střediskem veřejného sportovního života, a zahrnuje mimo jiné alpská centrum, tematický park a atletické centrum používané profesionálními atlety.

Southampton se vyznačuje významnou polskou minoritou čítající asi 20 000 obyvatel  

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Dnes ráno opouští naši loď 1700 pasažérů, mezi nimi Věra a Zdeněk a proto jsme se hned ráno s nimi kontaktovali a využili jsme ještě příležitost, kdy jsou na lodi s námi. V bufetu jsme s nimi u snídaně byli až do čtvrt na devět, kdy jsme je doprovodili do „kulaťáku“, odkud měli organizovaný odchod z lodi.

Původně jsme chtěli jet na poslední vyjížďku s našimi elektrokoly, ale v Southamptonu panovalo typické anglické počasí, tedy mlha a drobný déšť. Proto jsme od cesty na kolech ustoupili a vydali se pěšky do města.Na cestě kolem světa jsme na elektrokolech značky Hanscraft ujeli celkem 550 km v nejrůznějším terénu. Kromě jedné technické závady na pneumatice jsme byli velmi spokojeni s jejich provozem a jízdními vlastnostmi. Škoda jen, že jsme je nemohli používat častěji. Někdy jsme měli v přístavech naplánovány společné výlety autobusem a také počasí nám stejně jako dnes neumožnilo jízdu. Southamton má asi 220 tisíc obyvatel, je velmi významným anglickým přístavem. Na naší procházce v deštivém počasí jsme viděli jen málo, přesto jsme konstatovali, že jde o poklidné město s malebnými domky a parky. Překvapilo nás při nahlédnutí do kostela sv. Mary, že zde 4 dospělé ženy seděly na kobercích s dvěma malými černoušky a hrály na kytaru a bubínky a zpívaly, což vyvodilo velmi zvláštní a příjemnou atmosféru.

Do přístavu také dnes připlula druhá a největší loď společnosti Cunard Queen Mary 2, která zde svoji plavbu končí. Tipovali jsme, že v Southamptonu na loď na cestu do Hamburku přistoupí jen velmi málo lidí. Po návratu z města jsme byli velmi překvapeni velkým počtem nových pasažérů. Po návratu z výletu nás překvapila láhev šampaňského, o jejímž původu nemáme tušení. Taková láhev by stála na lodi určitě nejméně 100 dolarů, protože na odpolední Sail Away party bylo šampaňské za 90 dolarů a jistě ne tak dobré. Láhev jsme přemístili do lednice a dárci, který se to zřejmě nikdy nedozví, tímto děkujeme. Naše loď měla odplout v 16.30. Z důvodu cvičení záchrany před utonutím pro nové pasažéry se odplutí o hodinu posunulo. Dnes jsme ani na večeři nešli, protože předešlé čtyři měsíce blahobytného jídla v nás už vyvolaly pocit přebytku a pomalu musíme odvykat. Večer jsme se ještě sešli v galerii obrazů s Petrem, Lindou a jejími příbuznými. Byla tam krátká oslava při příležitosti odhalení obrazu s tématem všech tří „královen“ lodí Cunard Queen Victoria, Queen Mary 2 a Queen Elizabeth. Dnes také vezeme pasažéry z obou těchto lodí do Hamburku – mají to jako součást výletu na jejich pětidenní plavbě Southampton – Hamburk a zpět.

Zase jsme navštívili divadlo s pocitem, jestli ještě budeme mít na závěr nějaký hezký zážitek.

Vystupovala čtveřice muzikantů The Blue Jays a hráli rockenrol z let padesátých. Tříčtvrtěhodinový koncert byl vynikající a měl obrovský divácký úspěch. Od odplutí po celý večer až do půlnoci jsme slyšeli lodní sirénu v pravidelných intervalech a to z toho důvodu, že byla velká mlha a siréna takto upozorňuje případné kolem plující lodi.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Southampton - Hamburg, Německo

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 28
Celkem: 3044260
Měsíc: 38081
Den: 1890