Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den sto devátý

 Druhá plavba kolem světa – den sto devátý

 

16.týden, do konce zbývá 18 dnů

Neděle 24.4.2016 - 16.týden

Trasa: Salalach – Aqaba (Petra), Jordánsko

Celý den na moři (64)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den sto devátý

16.týden, do konce zbývá 18 dnů

Neděle 24.4.2016 - 16.týden

Trasa: Salalach – Aqaba (Petra), Jordánsko

Celý den na moři (64)

 

Zajímavosti z Wikipedie:

 

Rudé moře (arabsky البحر الأحمر‎‎ [al-bahhr al-ahhmar]) je vnitřní moře Indického oceánu mezi Arabským poloostrovem a Afrikou.

Popis

Je 2000 km dlouhé a až 350 km široké. Rozloha Rudého moře je asi 450 000 km². Maximální hloubka je 2211 m. Na jihu je Rudé moře spojené průlivem Bab-al-Mandab s Adenským zálivem Arabského moře, na severu spojuje Rudé a Středozemní moře Suezský záliv a Suezský průplav.

Rudé moře leží v pokračování riftového systému, proti ostatním mořím je geologicky mladší a jeho šelf je úzký s korálovými útesy.

Rudé moře leží v aridnísemiaridní oblasti.

Rudé moře má velmi vysokou slanost (průměrně 36 až 38 promile), která je způsobena velkým výparem, minimálním množstvím srážek a omezeným přítokem sladké vody z řek.

Kromě korálových útesů jsou v Rudém moři oblasti s podmořskými pastvinami mořských trav, mangrovy a slaniska. V době rozmnožování sinice (druhu Trichodesmium erythraeum) získává červené zbarvení.

Doprava

Rudé moře je díky Suezskému průplavu důležitou námořní cestou spojující Středozemní moře s Indickým oceánem.

Existují plány na přemostění Bab-al-Mandab či Tiranské úžiny. Světovým unikátem se zřejmě stane 28,5 km dlouhý most, jenž chystá postavit dubajská firma. Náklady na stavbu se vyšplhají do výše 10,3 miliard eur (278 mld. Kč), započne v roce 2009 a potrvá přibližně 15 let.

Významné přístavy na pobřeží

Suez

Ejlat

Suez

Hurghada

Safaga

Džidda

Port Sudan

Akaba

Šarm aš-Šajch

Assab

Hodeida

Massawa

Yanbu al Bahr

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Dnešní den opět plujeme a spěcháme po Rudém moři směrem do Jordánského přístavu Aqaby. Jeden den navíc co jsme měli v Ománu naše loď musí dohnat a budeme mít zítra co dělat, aby se výlety, které směřují do jednoho z divů světa starobylého kamenného města Petry, zvládly. Z přístavu je to asi 80 mil do Petry a 80 mil z Petry a jestli se autobusy ještě opozdí přijede se zpět až pozdě večer. Zatím víme, že autobus by měl odjíždět až po 10 hodině dopoledne a plánovaný příjezd na loď je v 8 hodin večer.

 Celý den probíhal tradičně soutěžením a na obědě jsme byli v restauraci „Lion“ s našimi americkými Čechy Věrou a Zdeňkem. Dopoledne se stal úraz Luďovi, který uklouzl na mokré palubě a velmi si obrazil, nebo zlomil pravý palec u nohy. Je to vlastně jeho 2. podobný úraz a stejný měla jednou i Jana. Je to způsobeno hlavně nepořádkem na lodi, špínou a mokrem na palubě, ale i častým střídáním materiálů na podlaze s využitím nerezových přechodů a používáním leštěného mramoru a nalepených koberců. No ještě ty více jak dva týdny nějak vydržíme i zítřejší náročný výlet do Petry.

Situace ohledně možnosti napadení piráty se nezměnila, dodržuje se bezpečnostní režim, který zahrnuje i omezený internet, takže zápisky a fotky od našich zastávek Indie, Dubaje a dvou zastávek v Ománu stále čekají k odeslání na cestovatelské stránky : www.ludahartl.cz

Předpokládáme, že v nejbližších dnech toto opatření skončí.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Salalach - Aqaba (Petra), Jordánsko

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 46
Celkem: 3017915
Měsíc: 11736
Den: 2560