Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den šestnáctý

Druhá plavba kolem světa – den šestnáctý

 

3.týden, do konce zbývá 111 dnů

Pátek 22.1. 2016  - 3.týden

Trasa: Gran Canaria – Walvis Bay, Namíbie

Celý den na moři (10)

article preview

Zajímavosti z Wikipedie :

Atlantský oceán jednoslovně Atlantik, je vodní plocha mezi Afrikou, Evropou, a Amerikou. Na jihu sahá až po Antarktidu (např. podle Národní zeměpisné společnosti) nebo (podle Mezinárodní hydrografické organizace) pouze k jižní 60. rovnoběžce, kde hraničí s Jižním oceánem. Jde o druhý největší z pěti světových oceánů.

Jeho celková rozloha zaujímá přibližně pětinu zemského povrchu, což včetně okrajových moří činí cca 106,5 mil. km2 a 82,4 mil. km2 bez okrajových moří (resp. 76,8 mil. km2 při uznání Jižního oceánu). Do Atlantiku přitéká voda z asi čtyřikrát většího území, než je tomu u Tichého nebo Indického oceánu. Objem Atlantiku je i s objemem přilehlých moří 354,7 mil. km3;, resp. 323,6 mil. km3 bez nich. Délka jeho pobřeží je uváděna ve výši 111 866 km. Šířka ve směru východ-západ se pohybuje od 2 848 km mezi Brazílií a Libérií do 4 830 km mezi Spojenými státy a severní Afrikou. Nejhlubší místo v Atlantském oceánu je prohlubeň Milwaukee v Portorickém příkopu v hloubce 8 648 metrů pod hladinou oceánu. Průměrná hloubka dosahuje 3 332 m, resp. 3 926 m bez moří.

Středem Atlantského oceánu se táhne největší podmořský horský hřeben – Středoatlantský hřbet. Táhne se ve tvaru písmene S od Islandu až k 58° jižní šířky v délce asi 11 300 km.

Ostrovy Atlantského oceánu jsou pevninského původu. Tyto ostrovy leží blízko pevniny, od které se oddělily – např. Grónsko, Velká Británie, Irsko, Kuba atd. Na stycích litosférických desek se vytvořily stovky sopečných ostrovů např. Malé Antily, Azory, Kanárské ostrovy, Madeira a Kapverdy.

Na březích severního Atlantiku leží většina nejvyspělejších zemí světa. Atlantský oceán je tak protkán sítí celosvětově nejpoužívanějších mořských tras mezi východní a západní polokoulí. Nacházejí se zde významné světové oblasti rybolovu; další ekonomické aktivity zahrnují bagrování aragonitových písků na Bahamách a těžbu ropy a zemního plynu v Karibském moři, Mexickém zálivu a v Severním moři.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Dnešní den jsme dokončili desetiboj dvěma disciplinami, ráno jsme měli turnaj v pádlovém tenisu, kde jak Nedotknutelní, tak Bezejmenní získali potřebné body. Odpoledne byly kuželky, kde Luďa, coby kuželkář naprosto zklamal, protože se jednalo o jinou techniku hry, házelo se lehkým měkkým míčkem a bylo velmi složité se trefit tak, aby kuželka spadla. Od Lenky jsme zjistili další cennou informaci – na každém patře je prádelna s pračkami, sušičkami a žehlícim prknem se žehličkou, takže je možno prát zcela pohodlně. To je pozitivní rozdíl oproti Costě. Také jsme se dozvěděli, že ceny zde – nejen, co se týče například alkoholu, jsou nesmírně vysoké. Nějaká nóbl cestující, která nebyla spokojená s velikostí běžné kabiny s balkonem, která je už tak velmi drahá a luxusní, doplatila 40 tisíc dolarů za apartmán. Pro nás jsou takové věci naprosto nepochopitelné. Trochu jsme si v předvečer zkomplikovali průběh dne, zapomněli jsme kartu ve vypínači v kabině a zabouchli dveře. Shodou okolností měl náš Tito zrovna volno a nemohl nám otevřít. Nechtělo se nám do recepce a tak jsme požádali stevarda z jiného sektoru, ale tato záležitost je velmi rychle a jednoduše vyřízená.

Během dne překvapivě i při počtu cestujících kolem dvou tisíc stále potkáváme naše známé. Nejen Jindru s Maruškou, ale i Hanu, Lenku a Inga, Ivu a také Allana, který jako my pravidelně navštěvuje divadlo. Dnes bylo na programu komické kouzlení a následně písně ze známých oper krásně zazpívané Anette Wardell. Zdá se že bolení v krku se přesunulo od Luďi k Janě, ale bojujeme všemi prostředky.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Gran Canaria - Walvis Bay - Cape Town

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 33
Celkem: 3052440
Měsíc: 42765
Den: 1375