Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den pátý

Druhá plavba kolem světa – den pátý

 

Pátý den

1 týden, do konce zbývá 122 dnů

Pondělí 11.1. 2016  - 1.týden

Trasa: Southampton, Anglie – Funchal, Madeira, Portugalsko

article preview

Zajímavosti z Wikipedie :

Baltské moře  je brakické šelfové moře Atlantského oceánu, od nějž ho dělí ještě Severní moře a průlivy Skagerrak a Kattegat. I když přímo neplujeme Baltem, přesto je Hamburk a Severní moře s Baltem spojeno, proto zde tyto informace uvádíme.

Jméno pochází z latinského Mare Balticum, jež je odvozeno od gótského kmene Baltů. Gótsky znamená balt smělý.Název zřejmě nepochází z baltských jazyků, i když podobnost jejich výrazu pro bílou barvu (kmen balt-) je nápadná. V jazycích místních germánských národů se moře nazývá Východním.

Plocha Baltského moře činí 422 300 km², největší hloubky dosahuje 459 m.Baltské moře je se Severním mořem propojeno Kielským průplavem.Známé ostrovy a souostroví jsou například: Ålandy, Bornholm, Gotland, Haiuloto, Saaremaa, Hiiumaa, Velassaaret, Rujána.

Evropská pevnina k Baltskému moři přiléhá z jihu pobřežím Německa a Polska, na západě leží Dánsko, na severozápadě Švédsko a na východě postupně (od severu k jihu) Finsko, Rusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva a znova Rusko.

Patrně nejdůležitějšími řekami, které do Baltského moře přivádějí své vody, jsou Něva v Rusku, Daugava v Lotyšsku, Visla v Polsku, Němen na pomezí Litvy a Ruska a Odra na pomezí Německa a Polska.

Protože do Baltského moře přitéká hodně vody a výpar je nízký, salinita je nižší než v okolním oceánu.

Baltské moře je nejméně slaným mořem na světě. V Baltském moři došlo v roce 1994 k potopení trajektu Estonia.

Moře se potýká s velkým znečištěním vod, předpoklady pro znečištění tvoří i přírodní podmínky. Kvůli svému relativně mělkému dnu a malé výměně vod se sousedním Severním mořem se zde drží znečišťující látky.

Náš poznatek z dnešního dne :

Moře je velmi rozbouřené, velké vlny i s tak velkou lodí zmítají, vodní tříšť se v poryvech větru dostává až na okna v 9. patře do výšky asi 25 metrů. Hrozivá jsou i černá oblaka, visíci velmi nízko nad námi. Celý den jsme na moři, plujeme nejprve kolem holandského pobřeží a dále přes Lamanšský průplav, teplota vzduchu je 12 a teplota vody 11 stupňů. I kdybychom pluli velmi blízko pobřeží, je prakticky nulová viditelnost. Navštívili jsme německou delegátku Nadine a zjistili, že postupem této plavby se staneme členy Cunard klubu a podle počtu nocí strávených na palubě se postupně staneme držiteli stříbrné, zlaté a platinové karty, které nás opravňují k využívání určitých výhod. Delegátka pro hosty, kteří jako my plují celou 125 dnů trvající plavbu kolem světa se jmenuje Katarina, je to Australanka a v kavárně Korinthia můžeme během dne využívat občerstvení a jejích rad. Seznámili jsme se pomocí novin Daily Programme s aktivitami zde na lodi a hned jsme se zúčastnili turnaje v šipkách. Při přihlašování našich jmen do tabulky nás oslovil Henrik, Čech žijící s manželkou ve Švýcarsku. Je velmi přijemné zaslechnout mezi tisíci lidmi mluvícími jinou řečí také češtinu. Henrikova manželka se věnuje tréningu řadových tanců, proto jsme ji dosud neviděli. Turnaj v šipkách nebyl klasický, šlo o kola s nejvyšším počtem bodů a následně s nejnižším, kde musel následný hráč mít vždy méně jako jeho předchůdce. A bylo to s houpáním lodi velmi zábavné a ani profíci se nechytali, což dokázalo Henrikovo vitězství a první korunka v sběratelském pase. Každé vítězství v určitých soutěžích je takto odměněno a na závěr získají ti nejlepší věcné ceny. V těchto dnech nám trochu chybí sportovní soutěže a aktivity, které by měly probíhat venku a z důvodu nepřízně počasí se nekonají. Večeře byla opět excelentní a do divadla jsme kvůli jazykové bariéře opět nezavítali, asi bychom se anglicky vyprávěným vtipům neměli proč smát. Předpokládáme, že hodně lidí má mořskou nemoc, většina se také pohybuje po houpajících se chodbách s velkými problémy a tak večer bylo všude téměř liduprázdno.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Hamburg - Southampton

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 26
Celkem: 3044381
Měsíc: 38192
Den: 1920