Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den padesátý druhý

Druhá plavba kolem světa – den padesátý druhý

 

8.týden, do konce zbývá 75 dnů

Sobota 27.2.2016  - 8.týden

Trasa: Yorkey´s Knob (Cairns), Austrálie

article preview

 

Druhá plavba kolem světa – den padesátý druhý

8.týden, do konce zbývá 75 dnů

Sobota 27.2.2016  - 8.týden

Trasa: Yorkey´s Knob (Cairns), Austrálie

 

Zajímavosti z Wikipedie : Fauna a flóra Austrálie

Koala na eukalyptu.

Ačkoliv má převážná většina australského povrchu pouštní nebo polopouštní charakter, je na něm rozvinuto mnoho různých prostředí od alpinských vřesovišť po tropické deštné lesy. Dlouhé geografické odloučení způsobilo, že mnoho australských organismů je zcela unikátních. 85 % rostlin, 84 % savců, více než 45 % ptáků a 89 % procent příbřežních ryb je endemických. Mnoho australských ekoregionů a jejich druhů je zasaženo lidskou aktivitou a člověkem vysazenými zvířaty či rostlinami. Podle Ramsarské úmluvy je registrováno 64 mokřadů, 16 míst je registrováno jako Světové dědictví.

Mnoho australských dřevin je vždyzelených, mnoho z nich je přizpůsobeno vzdorování ohni nebo suchu. Mezi tyto rostliny patří například eukalypty nebo akácie. Austrálie je bohatá na endemické druhy luštěnin, jimž se díky jejich symbióze s bakteriemi rhizobia a mykorhizujícími houbami daří v na živiny chudých zeminách. Nejznámější australská fauna zahrnuje ptakořitné (ptakopyska a ježury), velké množství vačnatců včetně klokanů, koaly a wombata nebo ptáků (například emu, ledňáci). Dingo byl do Austrálie zavlečen austronésany obchodujícími s původními obyvateli okolo roku 4000 př. n. l. Mnoho rostlin i živočichů vyhynulo brzy po zahájení lidského osídlování, mnoho dalších vyhynulo po příchodu Evropanů (například vakovlk).

Obyvatelstvo

Téměř tři čtvrtiny Australanů žijí ve městech a pobřežních oblastech. Pláž je nedílnou součástí australské identity

Austrálie je velmi řídce osídlenou zemí, zemi o dvojnásobné rozloze Indie obývá přibližně 22 milionů obyvatel. Vláda plánuje pomocí imigrace do roku 2050 zvýšit počet obyvatel na 42 milionů. Většina obyvatel je soustředěna při pobřeží. Hustota zalidnění je 2,8 obyvatel/km2. 85% obyvatel se hlásí k evropskému původu a z ostatních skupin převažují Asiaté.

Původních obyvatel zde žije asi 517 000 obývají především Severní teritorium a ostrovy v Torresově průlivu. 89% obyvatel žije ve velkých městech.

Náboženství. Při posledním sčítání lidu v roce 2006 se 64 % obyvatel prohlásilo za křesťany. Nejvíce obyvatel se přihlásilo ke katolické církvi (25 %) a anglikánské církvi (17 %). K nekřesťanským náboženstvím se přihlásilo 7 % lidí, nejvíce k buddhismu a islámu, 22 % obyvatel se označilo jako bez vyznání a 10 % odmítlo na otázku o svém vyznání odpovědět. Nedělní bohoslužby vykazují návštěvu okolo 7,49 % obyvatel (polovina z toho připadá na katolické bohoslužby).

Imigrace. Austrálie má dlouhou historii přistěhovalectví. V 19. století a na počátku 20. století převládali imigranti z Britských ostrovů, kteří dnes tvoří základ australského národa. Ve 20. století se přistěhovalo mnoho Řeků, Italů a Němců. V 70. letech vláda zrušila politiku "bílé Austrálie", která preferovala imigranty z Evropy, a od té doby roste počet přistěhovalců z Asie, kteří dnes tvoří 12% obyvatel Austrálie. V současnosti australská vláda přijímá ročně okolo 190 000 imigrantů a většina z nich pochází z Asie.

Queensland, Caims. Kdo chce poznat krásy Austrálie, nesmí vynechat město Caims, které je vyhlášeno jako ráj cestovatelů. V něm jsme nalezli různé druhy aktivit, jako je lezení po skalách, plavání v přepychových aquparcích, nebo možnost si zahrát tenis, na nádherných tenisových kurtech. Nás nejvíce zaujal golf. Proto jsme si zahráli na neuvěřitelně kvalitním tzv. greenu a opravdu jsem z celého města měl skvělý pocit. Rájem pro cestovatele se nestal pro nic za nic. I noční vyžití je zde přepychové. Naleznete zde různé noční kluby zaměřené na tanec, nebo romantické restaurace, které vám právem vyrazí dech!

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Ráno, než jsme zakotvili na moři u letoviska vodních sportů Yorkyes Knob, jsme šli přes devátou palubu kolem bazénu na snídani. Tato paluba je velmi často mokrá a kluzká a tak vzpomínáme na prostor u bazénu na loňské plavbě. Na Deliziose měl stále u bazénu službu někdo s mopem, který stále udržoval podlahu suchou. Zde se to neděje, přetékající vířivka stále tvoří stružky vody na podlaze a ty jsou označeny jen varovnými žlutými kužely. Jana již několikrát nebezpečně uklouzla a dnes se to podařilo Luďovi ale s horším následkem. Narazil si silně palec u levé nohy, který mu zmodral a je šance, že mu sleze i nehet. Vzpomínáme na „humornou“ historku z loňské plavby, kdy mu v Sydney u opery na stejný palec hranou zátky spadla plná dvoulitrová láhev s vodou.

K naší lodi připluly dva větší katamarany a byly spuštěny 4 záchranné čluny pro rychlou přepravu z lodi na pevninu. Naše velká loď byla od břehu vzdálená asi 2 km. V lodním deníku jsme se dozvěděli, že budou pořadové lístky na čluny vydávány až od 8 hodin na Kulaťáku. Zřejmě nebyl zájem o odvoz z řad cestující tak velký, takže se nám podařilo odplout hned první lodí na pevninu, kde na nás už čekaly autobusy pro odvoz do města Cairns. Luďa před 15 lety zde při své expedici navštívil na celodenním výletu Velký bariérový útes. Chtěli jsme se tam vydat také a měli jsme radost, že jsme se do střediska, kde se různé výlety prodávají dostali ještě před devátou hodinou a odplutím lodě k Velkému bariéru. Tentokrát jsme však neměli štěstí, zřejmě i proto, že byla sobota, byly všechny plavby již vyprodány. Navíc jsme byli omezeni i časem. Dopředu jsme si tento výlet přes internet koupit nemohli, protože jsme neměli informace, v kolik hodin loď připluje, za jak dlouho se dostaneme do Cairns a na jakou dobu je naplánováno odplutí. Zde na lodi s touto variantou výletu bohužel místní cestovka vůbec nepočítala a hostům ji nenabídla. Dokonce ani krátké půldenní výlety na nejbližší ostrov Green Island už nebyly volné. Hlavně Jana byla velmi zklamaná, že mimořádnou podvodní řiši korálů a ryb na vlastní oči neuvidí, když je tak velmi blízko. Poslední náhradní variantu výhlídkový let helikoptérou jsme také s díky odmítli, protože pohled ze vzduchu se zdaleka přímému kontaktu nevyrovná. Bylo nesmírné vedro a musíme si zvykat, že se po nějakou dobu budeme pohybovat v tropickém pásmu, kde teplota vzduchu i vody se pohybuje mezi 30 a 35 stupni Celsia.

Městečko Cairns jsme si prohlédli podél pobřeží, kde je krásná nová promenáda, parky, koupaliště a velký nádherný dětský svět s mnoha prolézačkami, houpačkami, lezeckými stěnami, dětskými domečky, ale hlavně s různými druhy vodních her a několika brouzdališti.

Chtěli jsme se také vykoupat, ale je zde vybudováno pouze koupaliště s pískem a sladkou chlorovanou vodou, protože koupání v moři se nedoporučuje. K našemu velkému překvapení jsme opravdu viděli dva žraloky velmi blízko od břehu. Dalším nebezpečím zdejších vod jsou obrovské medúzy. Věděli jsme, že v Yorkyes Knob je pláž chráněná sítěmi a rozhodli jsme se kolem poledne, že Cairns opustíme a vrátíme se autobusem směrem k lodi. V Yorkyes Knob jsme po delším hledání a zbytečné namáhavé cestě do kopce, která vedla jen na vyhlídku, našli pěknou písečnou pláž. Poprvé v životě jsme oba viděli, jak takové ochranné sítě vypadají, kdy prostor od břehu byl ohraničený zatíženými sítěmi upevněnými na nafukovacích plovoucích norných rukávech. Tato pláž byla hlídána plavčíkem a zřetelně označena nejen vlajkami, ale i nápisy s varováním. Voda měla pro nás naprosto nezvyklou teplotu jistě 30 stupňů. Po návratu záchranným člunem na naši loď jsme byli velmi unavení a po večeři jsme nešli ani do divadla a místo toho jsme zpracovávali fotky a  pracovali na přípravě tištěného cestopisu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 11
Celkem: 3006264
Měsíc: 85
Den: 85