Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý šestý

Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý šestý

 

13.týden, do konce zbývá 41 dnů

Pátek 1.4.2016 - 13.týden

Trasa: Nha Trang, Vietnam

article preview

Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý šestý

 

13.týden, do konce zbývá 41 dnů

Pátek 1.4.2016 - 13.týden

Trasa: Nha Trang, Vietnam

 

Zajímavosti z Wikipedie

Vietnam ( Việt Nam), celým oficiálním názvem Vietnamská socialistická republika (vietnamsky Cộng hòa Xã hội chủ nghĩa Việt Nam , česky též Vietnamská socialistická republika, VSR), je státjihovýchodní Asii, na východě poloostrova Zadní Indie při pobřeží Jihočínského moře. Jeho sousedé jsou Kambodža, Čína, Laos. Počet obyvatel přesahuje 90 milionů. Hlavním městem je Hanoi. V zemi vládne komunistická strana, která však dovoluje soukromé podnikání. Oficiálním jazykem je vietnamština.

Historie, předdynastická éra. Oblast známá jako Vietnam byla osidlována již od paleolitu (kultura Hòa Bình, kultura Bắc Sơn) a některá archeologická naleziště v provincii Thanh Hoa mohou být údajně stará až několik tisíc let. Archeologové spojují začátky vietnamské civilizace s pozdním neolitem, ranou dobou bronzovou a s kulturou Phung-nguyen, která sídlila v oblasti provincie Vinh Phu současného Vietnamu někdy mezi lety 2000 a 1400 př. n. l.

Někdy kolem roku 1200 př. n. l. pak dochází k vytvoření kultury Dong Son, která je pozoruhodná především díky svým propracovaným kotlům. Právě bronzové zbraně, nářadí a bubínky nám ukazují na vliv, který signalizuje původní zdroj technologie bronzových odlitků. Bylo také nalezeno mnoho malých starověkých měděných dolů v jižním Vietnamu. Známá je také jistá podobnost mezi místy v provincii Don Son a jižní Asii. Mezi podobné znaky můžeme zahrnout např. výskyt rakví ve tvaru lodě, podobné pohřební nádoby, dále také např. černání zubů nebo žvýkání arakových ořechů.

Legendární dynastie Hồng Bàng je považována mnoha Vietnamci za zakladatele prvního vietnamského státu, známého jako Văn Lang. V roce 257 př. n. l. Thục Phán porazil posledního krále této dynastie, sjednotil původní kmeny Lạc Việt se svými kmeny Âu Việt, čímž vytvořil nový kmen Âu Lạc, a prohlásil sám sebe novým panovníkem jménem An Dương Vương. Roku 207 př. n. l. pak čínský generál jménem Čao Tchuo tohoto panovníka porazil a původní kmen Âu Lạc přetransformoval v kmen Nanyue. Roku 111 př. n. l. byl tento kmen spojen s čínskou říší pod nadvládou dynastie Chan.

Čínská nadvláda. Expanze Vietnamců směrem na jih na území ovládaná Čampou a Khméry (11.–19. století)

Číňané vládli poměrně tvrdě a pokoušeli se o sinizaci obyvatelstva, proto docházelo ke vzpourám. Během jedné z nich se v 6. století Vietnam na přechodnou dobu osamostatnil. Poté byl první vládce jménem Nguyen Thai Viet Tuan. Tisícileté období čínské nadvlády nad územím Vietnamu trvalo do roku 938, kdy Ngo Quyen taktickým bojem porazil čínskou armádu v bitvě na řece Bach Dang.

Francouzská kolonizace. Francouzští misionáři do Vietnamu přijížděli od 17. století. Panovníci dynastie Nguyen, vládnoucí na území jižního Vietnamu, začali s Francouzi spolupracovat. V letech 1854 - 84 ovládla Francie Vietnam vojenskou silou a učinila z něj svou kolonii Francouzská Indočína rozdělenou do tří oblastí: Tonkin, Annam, Kočinčína. Od konce 19. století sílil protifrancouzský odboj (povstání, které vedl Phan Đình Phùng). Během 2. světové války Vietnam obsadilo Japonsko, po jehož kapitulaci vyhlásil Ho Či Min nezávislou republiku. Následná osmiletá Indočínská válka s Francií skončila v roce 1954 bitvou u Dien Bien Phu a rozdělením Vietnamu na základě Ženevských dohod s demilitarizovanou zónou podél 17. rovnoběžky. Po vietnamské válce byly obě části opět spojeny 2. července 1976 do společného státu.

Rozdělený Vietnam.Vietnam byl podle Ženevských dohod rozdělen na Ho Či Minovu komunistickou severní Vietnamskou demokratickou republiku a profrancouzskou jižní Vietnamskou republiku císaře Bao Daie a pozdějšího problematicky zvoleného prezidenta Ngo Dinh Diema. Během nadcházejícího 300 denního období otevřených hranic téměř 1 milion většinou katolických obyvatel uprchl do Jižního Vietnamu. Zatímco na severu probíhalo rozsáhlé vraždění majitelů půdy, na jihu komunistické jednotky Vietcongu zahájily v 50. letech partyzánské operace s cílem svrhnout režim prezidenta Diema. Vojenské operace partyzánského komunistického Vietcongu a jednotek Vietminhu probíhaly i na území sousedící Kambodži. Nyní je ale Vietnam již spojený, došlo k tomu 2. července 1976 po konci Vietnamské války.

Geografie. Při pobřeží se rozkládají úzké nížiny, ve vnitrozemí se pak vypínají hory, které dosahují výšky až přes 3000 m n. m. (Fan Si Pan). Pro Vietnam je charakteristická Rudá řeka, což je zároveň nejdelší řeka - protéká zemí v délce 450 km, dále nekonečná rýžová pole a stále zelené tropické lesy. Zemi často ohrožují tajfuny.

Obyvatelstvo. Hlavním náboženstvím je buddhismus.

Velká města: Hanoj (Hà Nội), Ho Či Minovo Město (Thành phố Hồ Chí Minh, též Sài Gòn), Haiphong (Hải Phòng), Huế, Danang (Đà Nãng), a další.

V roce 1979 žilo ve Vietnamu necelých 53 milionů lidí a od té doby se počet obyvatel téměř zdvojnásobil na 90,5 milionu obyvatel.

 Správní členění. Vietnam se člení na 63 administrativních oblastí; jde o 58 provincií (vietnamsky tỉnh) a 5 měst „pod ústřední správou“ (viet. thành phố trực thuộc trung ương), jež jsou na úrovni provincií.

Jednotlivé provincie se dále dělí na okresy (viet. huyện), střediskové obce (viet. thị xã) a města „pod provinční správou“ (viet. thành phố trực thuộc tỉnh); na téže úrovni jsou pak také (ve zmíněných 5 městech) městské obvody (viet. quận).

Válka ve Vietnamu byl ozbrojený konflikt, který mezi lety 1955 a 1975 probíhal na území Vietnamu (dnes jediného státu) a v příhraničí sousedících zemí (Kambodža a Laos). Na jihu Vietnamu se jednalo o pozemní válku, na severu pak měl konflikt podobu bombardování. Spojené státy americké a některé další země (Austrálie, Nový Zéland, Jižní Korea, Thajsko a Filipíny) pomáhaly jižnímu Vietnamu, který bojoval proti svému severnímu komunistickému sousedovi. Toho podporovaly zase státy východního bloku, významnou roli měla i partyzánská komunistická organizace Národní fronta osvobození Jižního Vietnamu (známá pod názvem Vietkong), materiální podporu zajišťovala i Čína a Sovětský svaz.

Ve Vietnamu je tento konflikt známý jako „americká válka“. Intervence USA ve Vietnamu znamenala vlastně poslední eskalaci třicetiletého ozbrojeného konfliktu, který začal v letech 1945 a 1946 odporem vietnamských komunistů a jiných skupin proti setrvání, resp. návratu francouzské koloniální nadvlády (viz Válka v Indočíně). Proto se často udává i dřívější začátek vietnamské války, nejčastěji rok 1957.

Válku poznamenala hlavně internacionalizace konfliktu a rostoucí odpor v řadách americké veřejnosti. Pro zastánce války to byla jen zástupná válka, jeden z projevů napětí mezi Východem a Západem; odpůrci poukazovali na neřešitelnost celé situace, vysoký počet obětí a extrémní míru násilí postihující jak bojující strany, tak civilisty. Během války v USA vzrostla popularita různých mírových hnutí, konaly se demonstrace a nakonec převážil odpor k válce. Vláda USA nakonec své vojáky stáhla, vítězem se stal Severní Vietnam a došlo k sjednocení země v jeden socialistický stát.

Válka byla vedena se značnou krutostí; trpěli civilisté (masakr v My Lai, ale i povraždění 3 000 osob Vietkongem během dočasné okupace města Hue v únoru 1968) a bylo ničeno životní prostředí. USA použily proti rostlinným porostům defoliant Agent Orange, aby po odlistění prales přestal partyzánům sloužit jako bezpečný úkryt. Použity byly i další chemické látky, např. kyselina dimethylarsinová (Agent Blue) na zničení úrod rýže.

Nha Trang (vietnamsky Nha Trang) je hlavním městem vietnamské provincie Khanh Hoa (viet. Khánh Hoà). Má více než 361 000 obyvatel (2005). Město je známé zejména díky své 7 km dlouhé mořské pláži a nedalekým ostrovům. Kromě toho zde však lze nalézt i řadu jiných pozoruhodností, mj. čamské věže zasvěcené bohyni Ponagar z 8.-12. století, Oceánografický institut či Museum Alexandra Yersina. V roce 2008 hostil Nha Trang finále soutěže Miss Universe.

Pobřežní město Nha Trang se naléza v provincii Khanh Hoa ve středním Vietnamu. Nha Trang leží při transvietnamské magistrále ve vzdálenosti 1278 km od Hanoje a 448 km od Ho Či Minova města.

Nha Trang nabízí celoročně kombinaci přírody s hlubokými a klidnými vodami oceánu. Nha Trang skýtá návštěvníkům nádherný a atraktivní areál obklopený souostrovími a ostrůvky, horami a bělostnými písečnými plážemi. Severně od Nha Trangu leží horský masív Chong, který vypadá jako široce otevřená ruka nad mořem.

Nha Thrang patří k vyhlášeným vietnamským přímořským letoviskům. Jeho 7 km dlouhá bílá písečná pláž bývá často nazývána vietnamským středozemím a je považována za jednu z perel vietnamského pobřeží. V Nha Trangu svítí slunce po celý rok, průměrná teplota se pohybuje kolem 23°C a prší zde méně než jinde ve Vietnamu. Nha Trang, který je chráněn okolními horami z pohoří Truong Son, nebývá též postihován tajfuny. Západně od Nha Trangu je celá řada horských hřbetů, kde žije mnoho druhů zvířat a ptáků. Zátoka v Nha Trangu patří k 29 nejkrásnějším zátokám světa.

Přímo ve městě můžete navštívit zdejší hlavní katedrálu (architektonicky zajímavě řešenou), s jejíž stavbou se začalo v roce 1928. Vysvěcena byla roku 1934, o rok později byly na kostelní věž umístěny velké hodiny. Kousek od železniční stanice na úpatí hory Trai Thuy se nachází pagoda Long Son. Původně byla postavena v roce 1886, o 14 let později ji zničila bouře a byla znovu vybudována a následně ještě několikrát rekonstruována. Vchod je zdoben vyobrazením draků, jejichž motivy se objevují i v hlavní svatyni. Dominantu představuje socha Buddhy sedícího na lotosovém květu, která dosahuje výšky 14 metrů. Ve městě můžete dále navštívit Pasteurův institut, místní muzeum nebo galerii.

Pouhé dva km severně od Nha Trangu se tyčí věže Po Nagar, které byly zbudovány v období od 7. do 12. století národem Čamů. Původně jich bylo asi osm, ale dnes jich je tu jen pět (různě zachovalých). Centrální věž je zasvěcena Cri Cambhu, jižní věž bohu Šivovi a severozápadní věž, která má nejbohatší výzdobu, bohu Ganéšovi (synovi boha Šivy a bohyně Párvatí). Největší věž je severní, její hlavní kaple sahá do výšky 28 metrů a má pyramidový tvar. Nachází se tu 2,6 metrů vysoká socha bohyně Umy (Śaktí nebo ženská manifestace Šivy), která má deset rukou a v každé drží předmět symbolizující sílu a intelekt Buddhy. Nejméně zachovalá je západní věž pocházející z 9. století. Celý areál se rozkládá na mramorovém vrchu nazývaném Cu Lao na ploše 500 m2.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Dnešní ráno bylo dost netypické. Po studeném a deštivém Japonsku a mlhavém Hongkongu nás přivítalo krásné nezvykle teplé a slunečné počasí. Měli jsme záchrannými čluny odplouvat do přístavu od 8.30. Již před osmou hodinou jsme se na „Kulaťáku“ sešli s dalšími známými, kteří chtěli také brzy vyrazit. Připravili jsme si kola a po nějaké době čekání na lístky na člun jsme se dozvěděli, že jsou problémy s povolením připlouvání člunů od zakotvené lodi do přístavu v Nha Trangu. Vyřizování formalit trvalo do desítí hodin a tak jsme se značným zpožděním, ale přesto v prvním člunu dorazili do přístavu. Zde byl již připravený autobus na odvoz hostů k plážím. My jsme vyrazili na kolech bez konkrétních plánů, směrem do centra města. Byli jsme ohromeni rušným provozem hlavně motocyklů s naprosto nezvyklým způsobem jízdy. Každý troubí, dávání přednosti je asi náhodné, na motocyklech jezdí zásadní více lidí než dva a také ještě občas je k nim přichycený nějaký cyklista. Někdy motocykl zrychluje jízdu i dvěma cyklistům zaráz. Domnívat se, že jízda naprosto vpravo je bezpečná, se po pár stech metrech ukázala jako omyl. V pravém pruhu kolem chodníku zásadně jezdí do protisměru ta vozidla, která chtějí odbočovat vlevo, aby si zbytečně nezajížděli. K upozornění ostatních účastníků provozu opět troubí. Tuto nezvyklou situaci jsme zanedlouho vyřešili tím, že jsme jeli po chodníku a velmi často dělali fotografické zastávky, protože jsme jeli několik kilometrů kolem krásného pobřeží s plážemi lemovanými nádhernými upravenými parky. Velmi se nám líbily stromy a keře střihem upravené do všelijakých tvarů. Míjeli jsme několik památníků a měli jsme v úmyslu navštívit budhistický komplex na okraji města. Protože chodníky začaly být obsazeny parkujícími motocykly a auty, a zastavěny uličními prodavači, museli jsme jet jako všichni po silnici. Průjezd několika křižovatkami a kruhovými objezdy byl přímo dobrodružstvím. Všichni jezdí hlava nehlava, vyhýbají se naprosto těsně a hlavně troubí a troubí. Po přechodech pro chodce, kde chodci také nemají žádnou přednost se prakticky přecházet nedá. Veškerá bezpečnost na silnici je spíše otázkou štěstí, jestli to vyjde nebo ne. Taková jízda je poměrně vyčerpávající a tak jsme byli rádi, když jsme uviděli několik parkujících autobusů s turisty z lodi, což bylo znamením, že jsme u cíle. Viděli jsme také hosty z lodi, kteří využili služeb řidičů rikš, z nichž většina neměla elektrický pohon. Domníváme se, že tito lidé museli prožít ještě horší chvilky, protože seděli vpředu a nemohli situaci nijak sami ovlivnit. Buddhistická pagoda Long San se částečně rekonstruuje. Po výstupu po stovce kamenných schodů jsme měli možnost spatřit a vyfotografovat dvě obrovské sochy Buddhy, jednu ležící a jednu sedící na kamenném podstavci. Výška této stavby je 24 metrů. Pro krátkém občerstvení jsme se rozhodli pokračovat v jízdě zpátečním směrem. Nebýt mladé ženy na motocyklu, která s námi překřížila oba směry velmi frekventované silnice, tak bychom možná čekali několik hodin. Ale zbytek zpáteční cesty už probíhal bez větších překvapení, pomalu jsme si začali na vietnamský způsob jízdy zvykat a v pořádku dorazili zpět do přístavu. Tachometr na naší dosavadních cestě kolem světa ukazuje na našich půjčených elektrokolech Hanscraft po dnešní jízdě 351 km. Opět jsme se člunem převezli i s koly na loď a po osvěžující sprše a rychlém obědě se znovu vydali člunem do přístavu, abychom si prohlédli místní tržiště. Nabízené zboží bylo rozmanité, velmi barevné, někdy trochu kýčovité, ale daly se najít pěkné kvalitní věci za příznivou cenu, která se dala upravit smlouváním. Toto město a přilehlé ostrovy patří mezi nejhezčí a nejkvalitnější cíle k pobytu turistů, protože jsou zde nádherné pískové pláže a krásně zelenomodré korálové moře. Naše zastávka ve Vietnamu se nám velmi líbila a přispělo k ní i nádherné počasí a příjemní obyvatelé města Nha Trang.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Hongkong - Nha Trang, Vietnam

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 31
Celkem: 3017276
Měsíc: 11097
Den: 2222