Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý sedmý

Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý sedmý

 

13.týden, do konce zbývá 40 dnů

Sobota 2.4.2016 - 13.týden

Trasa: Nha Trang - Singapur

Celý den na moři (50)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý sedmý

 

13.týden, do konce zbývá 40 dnů

Sobota 2.4.2016 - 13.týden

Trasa: Nha Trang - Singapur

Celý den na moři (50)

Zajímavosti z Wikipedie : Mongoloidní či asijsko-americká rasa, typ či plemeno, kam patří lidé označovaní jako Asiaté či žlutí (žlutá rasa) v asijské části světa a Indiáni či rudí (rudá rasa) v americké části, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu východní Asie a Ameriky.

Mezi charakteristické znaky mongoloidní rasy patří: rovné černé nebo velmi tmavé, šikmé černé oči, světlá až snědá pleť, slabé terciární tělesné ochlupení a malý vzrůst. Často je přítomen epikantus (oční záhyb). Velmi rozšířená je také mongolská skvrna, která víceméně kopíruje hranice rozšíření epikantu.

Kolébkou této rasy je pravděpodobně území dnešní Číny. Dnes jde o nejpočetnější lidský typ. Patří sem například Číňané, Japonci, Korejci, Vietnamci, Mongolové, Kazaši, Polynésané a také američtí Indiáni a Eskymáci.

Název pochází od Mongolů, kteří měli v Evropě pověst krutých válečníků. Termín „mongoloidní rasa“ poprvé použil německý filozof Christoph Meiners.

Mongoloidé jsou nejpočetnější lidskou rasou. Areál jejich původního rozšíření zahrnuje větší část Asie, celou Severní a Jižní Ameriku a část Oceánie. Západní hranice jejich rozšíření v Asii je vymezena přibližně těmito územími: Severovýchodní Indie (Ásam), Bhútán, Nepál, Tibet, střední Afghánistán, Turkmenistán, Kaspické moře a východ evropského Ruska. V důsledku historických událostí – vpádů kočovných kmenů došlo k tomu, že některé evropské a asijské národy nesou některé fyzické a genetické charakteristiky mongoloidů. To se týká např. Maďarů, Finů, Turků, Azerů či Laponců. Některé národy (např. Azerové a Turci) mluví jazykem, který je historicky asociován s asijskými kmeny mluvícími turkickými jazyky, nicméně podle genetických výzkumů je genetická stopa, kterou tyto kmeny na těchto národech zanechaly, relativně nepodstatná. To samé platí pro Maďary a Finy, kteří mluví ugrofinskými jazyky. Podle Cavalli-Sforzy jsou Maďaři z 87% evropského původu a Finové z 90%. Tato data jsou v poměrné shodě s historickými daty z Maďarska. Laponci (Sámové) jsou Evropané přibližně z 50%. Zatímco na západní hranici se mongoloidé střetávají a prolínají s europoidy, na jižní hranici jejich rozšíření se tak děje s australoidy. Jižní hranice se nachází v Indonésii a Oceánii a tvoří ji postupný gradient, kdy některé kmeny v Indonésii a Nové Guinei či Melanésii (např. Fidžijci) jsou smíšeného austronésko-melanéského/papuánského původu.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Dnes je již 51. den, kdy naše loď přes celou noc a celý den pluje vstříc dalšímu přístavu, kterým bude Singapur. Vlastně mnohem více hodin plujeme, než kdy jsme přikotveni a můžeme navštívit pevninu. Vzdálenosti na moři jsou veliké a pokud nejde o závodní rychlou loď, vždy se pluje mnoho hodin.

Dnes byl krásný horký den s vysokou vzdušnou vlhkostí, v pozdním odpoledni se ukázala mračna a bylo vidět, že na obzoru prší. Lidé tohoto horka využívali každý po svém, někdo se opaloval, mnozí se ochlazovali v bazénech, které jsou pro tolik lidí jednoznačně malé. My jsme jako ostatně každý den, kdy plujeme, hráli sportovní soutěže a hry. Při nich strávíme při dopoledním i odpoledním programu celkem kolem 7 hodin a baví nás to. Hrajeme naprosto všechny hry se střídavými úspěchy. Když se nám zrovna nedaří, vůbec nás to neodradí příště se zase těšit na nové soupeře a hrát dál. U takových her je spousta zábavy, každý se sice snaží o co nejlepší výsledek, ale ne vždy to vyjde. Přesto si vzájemně držíme palce a nikdo nešetří potleskem. Na lodi stále trvá infekční režim, který se projevuje nejen na lodi, ale i v přístavu, kde se musí nejen desinfikovat ruce, ale prochází se přes desinfekční pruh, aby se infekce nepřenášela z lodi do přístavu a z přístavu na loď.

Dnes po večeři jsme se loučili s Lenkou a Ingem, kteří zítra končí svůj pobyt na lodi a ze Singapuru odlétají do Německa. Slíbili jsme si, že se po našem návratu domů v květnu sejdeme v Brně.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Nha Trang - Singapur

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 39
Celkem: 3047217
Měsíc: 40527
Den: 2789