Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den dvacátý šestý

 Druhá plavba kolem světa – den dvacátý šestý

 

4.týden, do konce zbývá 101 dnů

Pondělí 1.2.2016  - 4.týden

Trasa: Port Elisabeth - Reunion

Celý den na moři (15)

article preview

  Druhá plavba kolem světa – den dvacátý šestý

Zajímavosti z Wikipedie : Tektonická deska

Tektonická deska či tektonická kra (také litosférická deska či kra) je mohutná deska zemské kůry, tvořená neroztavenou pevnou horninou, která tvoří vrchní část zemského povrchu. Desky jsou tvořeny oceánskou a kontinentální kůrou.

Tektonická deska má nepravidelný tvar. Velikost desek je velmi proměnlivá a může kolísat od několika málo set do tisíců kilometrů. Celý zemský povrch tvoří 6 velkých a řada malých desek. Tloušťka (mocnost) desek je rozdílná. Mladé oceánské desky mají mocnost menší než 15 km, zatímco staré kontinentální desky mají mocnost i více než 200 km.

Hranice jednotlivých tektonických desek jsou většinou skryty pod hladinou oceánů. Zemětřesení a vulkanická aktivita je koncentrována v blízkosti těchto hranic. Tektonické desky se vytvořily v raném období historie Země a od té doby se pohybují po povrchu planety (desková tektonika). Průměrná rychlost pohybu je 5-10 cm za rok. Dnešní uspořádání kontinentů je výsledkem těchto neustále se opakujících se srážek, rozlamování a opětovného spojování jednotlivých tektonických desek.

Tvář Země se neustále mění. Desky, které jsou tvořeny výhradně nebo z části oceánskou kůrou, se mohou zanořovat pod lehčí pevninské desky a mohou úplně zmizet.

Velké desky jsou -Pacifická, Severoamerická, Jihoamerická, Euroasijská, Africká, Indo-australská deska, Antarktická

Náš poznatek z dnešního dne :     INFEKCE  NA  NAŠÍ  LODI

Dnes se objevila dost důležitá zpráva – nějaká nová infekce se rozšířila na lodi. Už včera jsme četli- lépe řečeno Jana se dočetla z německých novin, že v Německu tato infekční choroba je, že je přenosná z člověka na člověka a den nato místní lodní rozhlas tohle sděloval nejen v angličtině a němčině, ale i japonštině a i v jiných jazycích. Čeština samozřejmě chyběla, ihned byly rozesílány písemné informace v angličtině a na překlad do němčiny po celý den čekáme. Nemoc je střevního charakteru – průjem a bolest břicha. Tato nemoc řádí i na některých jiných lodích, je zapotřebí zvýšené osobní hygieny každého účastníka, při sebemírnějším projevu tohle ihned hlásit lodním lékařům nebo na recepci. Opatření zvýšené hygieny se už projevily u večeře. Máslo k pečivu se dává balené, všude se víc než předtím desinfikují ruce. Lidé si z preventivních důvodů už ruce nepodávají, u sportovního zápalení si soupeři při seznámení a ukončení hry ťukají zavřenou pěstí.

Po celý den se u nás dvou neprojevovaly žádné příznaky nemoci. Špatné na tomto je, že plujeme z Jižní Afriky kolem Madagaskaru a je veliký vítr, který rozhoupává loď a i tímto dochází k různé nevolnosti – tzv. mořské nemoci, která vyvolává u některých lidí podobné příznaky jako výše popsaná infekce. Nadále budeme všechno sledovat, jaký vývoj budou mít projevy této nemoci a jaká opatření se ještě objeví.

Po celý den jsme soutěžili, soutěže jsou ve dnech , kdy loď pluje v 10:15,  11:15, 14:00, 15:15 a v 16:30 hodin a potěšující na tom je, že hlavně Jana svým osobním zlepšením už bojuje v jednotlivých soutěžích o horní příčky. Soutěže se zde na lodi konají ve dvojicích vyřazovacím způsobem (stejně jako například u tenisu). Nových soutěžících při přestupování v Kapském městě víc přibylo jak ubylo a tak jsou soutěže více dramatické a časově dlouhé, takže dopolední i odpolední část běžné navazuje z jedné disciplíny na druhou.

Večer jsme do divadla jen nakoukli, anglický komik nám opět z důvodů absence naší angličtiny nepřipadal až tak komický. Na kulaťáku místo klasického orchestru dnes hrála černošská skupina Changes, těšili jsme se, ale hudba byla spíš monotónní a ani tančit se moc na ni nedalo. Oproti středoevropskému času máme na hodinkách o 3 hodiny víc.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Port Elisabeth - Reunion

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 51
Celkem: 3016211
Měsíc: 10032
Den: 1623