Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den devatenáctý

Druhá plavba kolem světa – den devatenáctý

 

3.týden, do konce zbývá 108 dnů

Pondělí 25.1. 2016  - 3.týden

Trasa: Walvis Bay, Namíbie – Cape Town, Jihoafrická republika

Celý den na moři (12)

article preview

Zajímavosti z Wikipedie:

Mys Dobré naděje je ostrý pevninský výběžek v Jižní Africe nedaleko Kapského Města. Je tradičně (a nesprávně) označován jako místo, na kterém se setkávají Atlantský oceán a Indický oceán. (Technicky vzato leží rozhraní mezi těmito oceány 160 km jihovýchodněji u Střelkového mysu, který je nejjižnějším bodem Afriky.) Až k mysu Dobré naděje však z Indického oceánu zasahuje teplý proud Střelkového mysu, který se zde stýká se studeným proudem Benguelským. 

Prvním Evropanem, který obeplul mys Dobré naděje, byl portugalský mořeplavec Bartolomeo Dias v roce 1488. Ten tomuto místu dal název „mys Bouří“ (Cabo das Tormentas). Později král Jan II. Portugalský přejmenoval mys na „mys Dobré naděje“ (Cabo da Boa Esperança), protože otevíral cestu na východ.

Holandský obchodník Jan van Riebeeck založil 6. dubna1652 nedaleko mysu zásobovací tábor pro nizozemskou Východoindickou společnost. Dnes na tomto místě stojí Kapské Město.

Východoindická společnost potřebovala v oblasti mysu Dobré naděje zkušené zemědělce. Nizozemská vláda proto rozhodla o vyslání hugenotů, kteří opustili kvůli náboženskému pronásledování Francii. Skupina hugenotů byla vyslána 31. prosince1687 a dostala se tak přes Nizozemí až na jih Afriky.

Dne 19. ledna1806 obsadila mys Velká Británie. Okupace byla potvrzena anglo-holandskou smlouvou v roce 1814. Území bylo pak spravováno jako Kapská kolonie.

Náš poznatek z dnešního dne :

Včera u večeře jsme si k vlastnímu překvapení uvědomili práci obsluhujícího personálu při našem jídle. Naši číšníci během cca hodiny a půl přijdou k našemu stolu asi 30 krát. Při příchodu dámám odsunou židli a dají látkový ubrousek na klín. V našem případě to většinou stihne Luďa. Potom odeberou talíř, na kterém byl ubrousek naaranžovaný. Přinesou pečivo, které si můžeme vybrat. Nalijí nám vodu s ledem. Přinesou jídelní lístek. Přijdou si naši objednávku zapsat do jejich tabulky. Podle druhu jídla, které si vybereme, přidají na stůl příbory. Přinesou předkrm. Po chviličce přijdou s mlýnkem na pepř. Uklidí talíř od předkrmu. Přinesou salát. Vzápětí přinesou dvě zálivky na výběr. Uklidí talíř od salátu. Přinesou hlavní jídlo vždy teplé a na nahřátých talířích. Přijdou opět okořenit. V případě, že jíme rybu, přijdou nabídnout citron na polití. V) případě, že jíme jehněčí, nabídnou k němu mátovou omáčku. Uklidí talíř i příbory. Nabídnou dezert a kávu – připraví lžičku na zmrzlinu. Prostřou vše potřebné na kávu (mléko, různé druhy cukru). Přinesou zmrzlinu. Nalijí kávu. Odnesou nádobí od zmrzliny. Nabídnou ke kávě maličký zákusek, kousek kandovaného zázvoru nebo mátový krém v hořké čokoládě. Uklidí celý stůl. Během večeře pravidelně dolévají vodu.Tito dva naši číšníci si kromě toho musí veškeré jídlo i pití, talíře i příbory přinášet z kuchyně a obsluhují spolu s námi ještě asi dalších 18 hostů při prvním turnusu večeře a toto se opakuje ještě jednou o dvě a půl hodiny později.

Dnešní den byl opravdu slavnostní – začneme od konce. Při gala večeři se nám představili v dlouhém průvodu restaurací všichni lodní kuchaři, snad jich bylo dvě stě a zajímavé bylo, že mezi nimi byla jediná žena. Všichni měli sváteční kuchařský oděv a tradiční vysokou bílou čepici. Zajímalo by nás, jak to vypadá v kuchyni a kolik je tam opravdu celkem zaměstnaných lidí, pracujících na nasycení žaludků 2000 hostů. Celý den byl ve znamení loučení všech, kteří v Kapském městě zítra končí svoji plavbu. My jsme dopoledne ještě zkoušeli na poslední chvíli získat nějaké razítko do naší sportovní legitimace, ale disciplinou byl golf a kroket, takže jsme neměli úspěch. Nicméně navečer bylo možno v karetním klubu body za výhry vyměnit za věcné ceny. Podle počtu získaných bodů od 1 do 26 se měnila relativní hodnota cen – např. za 2 body byla fleška 1 GB a za 26 bodů byl dalekohled.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Gran Canaria - Walvis Bay - Cape Town

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 56
Celkem: 3016605
Měsíc: 10426
Den: 1863