Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den devadesátý

Druhá plavba kolem světa – den devadesátý

 

13.týden, do konce zbývá 37 dnů

Úterý 5.4.2016 - 13.týden

Trasa: Singapur – Penang, Malajsie

Celý den na moři (51)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den devadesátý

 

13.týden, do konce zbývá 37 dnů

Úterý 5.4.2016 - 13.týden

Trasa: Singapur – Penang, Malajsie

Celý den na moři (51)

Zajímavosti z Wikipedie: Jihovýchodní Asie  je subregion Asie zahrnující země, které leží východně od Indie a jižně od Číny. V koloniálním období se pro něj používal výraz Východní Indie. Tento subregion leží na místě, kde se dotýkají geologické desky, což má za následek častou seismickou a vulkanickou aktivitu.

Jihovýchodní Asie se skládá ze dvou geografických sekcí: asijské pevniny a ostrovů souostroví jižně od ní (Velké a Malé Sundy, Filipíny, Moluky). Leží v tropickém a subtropickém podnebí, ve kterém je ovlivňována monzuny. Kulturně je tento region silně ovlivněn dvěma mocnými sousedy, Indií a Čínou, přičemž Myanmar byl dříve částí Indie a Vietnam tradičně čínským vazalem.

Hospodářství , Zemědělství                                                       

Roste zde hlavně cukrová třtina, palmy (kokosová a olejná), ananasy, kaučukovník a banány. Obyvatelé ostrovních států pěstují rýži, sóju, maniok, kávovník, a koření (pepř, hřebíček). Mezi chovná zvířata patří ovce, drůbež a prasata. V jihovýchodní Asii je rozvinutý také rybolov.

V různorodém obyvatelstvu jihovýchodní Asie převládají Malajci, jim příbuzní Indonésané a poměrně dost Číňanů. Malajci, Indonésané a Filipínci mluví převážně austronéskými jazyky, zatímco Vietnamci a Khmerové austroasijskými jazyky, Thajci a Laové tajsko-kadajskými jazyky a Barmánci sinotibetskými jazyky. Kromě toho se ve všech státech nachází velké množství etnických a jazykových menšin. Na některých územích přetrvávají ještě prapůvodní obyvatelé - negritové. Negritové patří mezi zbytky původního obyvatelstva, které bylo posléze vytlačeno migrujícími mongoloidy, jejich způsob života, vzrůst a kultura jsou proto velmi odlišné než u většinové populace. Většina obyvatel žije na venkově.

Zlatý trojúhelník

Zlatý trojúhelník je oblast na pomezí Barmy, Thajska a Laosu, která je známá především výrobou opia a následně heroinu. Za jakékoliv šíření drog hrozí vysoké tresty, které se pohybují okolo 50 let vězení.

Označení Jihovýchodní Asie často označuje následující země, ale celková rozloha může být širší (včetně jižního pobřeží Číny, tak i území jako Bangladéš, Jižní Indie, Šrí Lanka, Maledivy.

Tyto zmíněné státy jsou členy Sdružení národů jihovýchodní Asie ASEAN, kromě Východního Timoru, který je kandidátem.

Náš poznatek z dnešního dne :

I dnes ještě vzpomínáme na náš včerejší výlet v městském státě Singapur. Nafotili jsme celkem přes 500 fotek a dnes jsme se snažili z nich vybrat a upravit ty nejlepší. Ze dvou dnů v Singapuru nám zůstalo přes 220 fotek, které znázorňují hlavně budovy, stromy a květiny. Snažili jsme se, aby každá fotka obsahovala také nějaký přírodní prvek, aby beton a sklo byly kombinovány s něčím barevným a krásným. Protože toto město je směsí budov, silnic, parků a zeleně.

Tradičně jako každý den na moři jsme se ve velkém dusnu pohybovali ve venkovních prostorách lodi a zúčastnili jsme se opět všech sportovních her. Dokonce se nám podařilo získat další razítko za vítězství Ludi v hodu malými kroužky. Velmi příjemné je v průběhu her koukat z lodi na moře a to zvlášť, když se kolem pohybují lodě. A již od Hongkongu je na moři kolem stále nějaká loď k vidění. Dokonce dnes večer jsme z paluby ve zdánlivě čisté tyrkysové vodě viděli velké množství odpadků, které na hladině plavaly kolem naší lodi.

Také jsme si prohlédli práci profesionálních fotografů zde na lodi, kterých je asi deset a zjistili jsme, že fotografie určitě nevykazují takovou kvalitu, za kterou jsou nabízeny k prodeji. Cena se podle velikosti fotky pohybuje od 20 do 40 amerických dolarů a zejména figurální momentky mají zásadní chyby. Myslíme si, že ve srovnání naše fotky příliš nezaostávají a věrně dokumentují dění kolem nás.

Máme za sebou už tři měsíce plavby a předpokládáme, že i další naše zážitky až do Hamburku budou velmi bohaté.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Singapur - Penang, Malajsie

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 48
Celkem: 3015686
Měsíc: 9507
Den: 1338